ΑρχικήΟχήματαStarling Crossing: Διαδραστική διασταύρωση δρόμου που ειδοποιεί τους οδηγούς

Starling Crossing: Διαδραστική διασταύρωση δρόμου που ειδοποιεί τους οδηγούς

Starling Crossing: Διαδραστική διασταύρωση δρόμου που ειδοποιεί τους οδηγούς όταν έχει μπροστά του αφηρημένους πεζούς και κατά συνέπεια του δίνει το περιθώριο να αντιδράσει γρηγορότερα.

Μια διαδραστική διασταύρωση δρόμου υψηλής τεχνολογίας θα μπορεί να προειδοποιήσει τους οδηγούς αν ο πεζός διαβάτης που διασχίζει διάβαση πεζών κοιτάζει το Smartphone του και αγνοεί την ύπαρξή του διερχόμενου αυτοκινήτου, Αυτή η νέα λειτουργία έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στο νότιο Λονδίνο και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά.

Η νέα μεθοδολογία ονομάζεται “Starling Crossing” και δημιουργήθηκε από σχεδιαστές της βρετανικής τεχνολογικής εταιρείας Umbrellium και αποσκοπεί στην ενημέρωση του παραδοσιακού βρετανικού περάσματος που είναι γνωστή σε εμάς ως διάβαση πεζών με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου και κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες μπορούν να υπολογίσουν την τροχιά οποιουδήποτε ανθρώπου περπατάει στην επιφάνεια του δρόμου.

Το επιλεγμένο τμήμα του δρόμου στην περιοχή διασταύρωσης παρακολουθείται από κάμερες και ενσωματώνεται με LED αισθητήρες που ελέγχονται από υπολογιστή, τα οποία μπορούν να παρατηρούν από πολλές γωνίες.

Αν και χρησιμοποιεί οδικά σήματα και χρώματα που είναι γνωστά στους περισσότερους πολίτες, το Starling Crossing είναι επίσης σε θέση να «αντιδράσει» σε πραγματικό χρόνο σε διάφορες καταστάσεις και κινήσεις.

Το λιγότερο που μπορεί να πράξει αυτή η τεχνολογία εξακριβωμένα είναι τα εξής: Είναι σε θέση να τροποποιήσει τα πρότυπα, τη διάταξη, τη διαμόρφωση, το μέγεθος και τον προσανατολισμό των περασμάτων για πεζούς και να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Ένα τέτοιο πρωτότυπο είναι εγκατεστημένο προσωρινά στο Νότιο Λονδίνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει το σταθερό πάτημα των οχημάτων στην άσφαλτο, να εξαλείψει την ολίσθηση στη βροχή και να εμφανίζει φωτεινά σημάδια επάνω στο δρόμο διευκολύνοντας τους οδηγούς να πάρουν σωστές αποφάσεις.

Εάν ένας αφηρημένος άνθρωπος κοιτάζοντας προς τα κάτω ή στο smartphone διαβαίνοντας τη διάβαση πεζών, όταν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται κοντά, ανάβει τότε ένα προειδοποιητικό φωτεινό μοτίβο φωτίζει την άσφαλτο για να γεμίσει ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ατόμου. Το φως θα δημιουργούσε προειδοποίηση και στους υπόλοιπους οδηγούς, τους ποδηλάτες, τους μοτοσικλετιστές που διανύουν τη διασταύρωση.

Και αν ένα παιδί τρέχει απροσδόκητα στο δρόμο, μπορεί να δημιουργηθεί αμέσως γύρω του μια “μεγάλη ζώνη ασφαλείας” για να καταστήσει την τροχιά του προφανής στους διερχόμενους οδηγούς.

Ο ιδρυτής της Umbrellium , ο Usman Haque δήλωσε στην Ένωση Τύπου (PA): “Οι πεζόδρομοι που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα είναι περίπου 50 ή 60 ετών, δηλαδή απαρχαιωμένοι.

«Σχεδιάστηκε για μια διαφορετική ιδέα ούτως ώστε να εκσυγχρονίσει την πόλη.»

“Προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με τα τεκταινόμενα τουη 21ου αιώνα με μία μέθοδο που ασχολείται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς προσκολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα και ίσως να μην κοιτούν τι συμβαίνει τριγύρω, και αναπόφευκτα πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων βρίσκονται προ εκπλήξεων σε τέτοιου είδους καταστάσεις που ορισμένες φορές καταλήγει σε τροχαίο δυστύχημα με νεκρούς ανθρώπους.

«Το Starling Crossing προσπαθεί να εκτελέσει πρακτικές μοιάζουν εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα και δεν έχουν καμία σχέση με την παραδοσιακή διασταύρωση. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (TRL), υπάρχουν κατά μέσο όρο 20 δυνητικά επικίνδυνα περιστατικά στις διασταυρώσεις κάθε μέρα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, περίπου 350 παιδιά πεζοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά από οχήματα το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Η εταιρεία τεχνολογίας έξυπνων πόλεων – η οποία συνεργάζεται με την ασφαλιστική εταιρεία Direct Line – αναγνώρισε ότι παραμένει άγνωστο πόσο θα κόστιζε η εφαρμογή του συστήματός της.

Ο Jason Wakeford, επικεφαλής των εκστρατειών στη φιλανθρωπική οργάνωση Brake που ασχολείται με την οδικής ασφάλεια, δήλωσε: “Αυτός η πρωτοποριακή μέθοδος είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

«Προσβλέπουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογικής πρόκλησης και ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν έξυπνες διασταυρώσεις στις πόλεις και σε ολόκληρη τη χώρα». Τη στιγμή της συγγραφής, δεν υπάρχουν σχέδια για να τοποθετηθεί συστηματικά σε κάποιους δρόμους, ούτως ώστε να μπει σε πλήρης λειτουργία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166