ΑρχικήHow toΣυντήρηση υπολογιστή για να τον διατηρείται σε καλή κατάσταση

Συντήρηση υπολογιστή για να τον διατηρείται σε καλή κατάσταση

Συντήρηση υπολογιστή για να τον διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ένας σωστά συντηρημένος υπολογιστής θα σας προσφέρει σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες, τόσο μέσω μνήμης RAM όσο και μέσω του Διαδικτύου, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος δηλώνει ότι όλα τα συστήματα υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές για το πώς να καθυστερήσετε το αναπόφευκτο.

Επίσης, η σημασία συντήρησης ενός υπολογιστή είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δεν ορίζεται απλά και μόνο σε ένα εξάρτημα, αλλά σε πολλά. Ένα αργό σύστημα ενός PC ζορίζει τα εξαρτήματα, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τη θερμοκρασία, είναι κάτι που τα φθείρει με το πέρασμα των καιρών.

Ο γενικός κανόνας της πρόληψης, παρά της θεραπείας ισχύει και στην παρούσα φάση. Σαφώς, δεν έχει όλος ο κόσμος την πολυτέλεια να προβαίνει σε αγορά νέων εξαρτημάτων για να διατηρεί τον υπολογιστή του σε καλή κατάσταση, οπότε ο θεωρείται μονόδρομος η συντήρηση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Πίνακας περιεχομένων

Λογισμικό / σκληρός δίσκος

1. Καθαρίστε όλα τα σκουπίδια που έχουν μείνει από τα προγράμματα περιήγησης.

Για να επιτύχετε με ορθότητα τούτη τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Εκκαθάριση δίσκου που περιλαμβάνεται στα συστήματα των Windows ή να κατεβάσετε ένα δωρεάν λογισμικό, όπως το CCleaner, για να το πράξει αυτό για σας. Στο Linux μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Kleansweep ή το Bleachbit. Τα cookies και η προσωρινή μνήμη που παραμένουν σαν σκουπίδια από τα προγράμματα περιήγησης μπορούν να ανέλθουν σε gigabytes σπαταλημένου χώρου, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να διαγραφούν.

2. Αναζήτηση και καταστροφή λογισμικού υποκλοπής spyware και ιών στον υπολογιστή σας.

Υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων εργαλείων που θα σας βοηθήσει να καταργήσετε τέτοιου είδους κακόβουλα προγράμματα, να θυμάστε ότι οι δωρεάν λύσεις δεν αποφέρουν καρπούς και ως επί το πλείστον θεωρούνται πρόχειρο – δουλειές, δυστυχώς για να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία καταστροφής λογισμικού υποκλοπής spyware απαιτείται ένα πληρωμένο και αξιόπιστο software, δεν θα αναφέρω μάρκες προγραμμάτων για να μην θεωρηθεί διαφήμιση.

3. Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου κάθε μήνα για να κρατήσει τον υπολογιστή σας σε ομαλή λειτουργία.

Σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα των Windows περιλαμβάνουν ένα βοηθητικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης σκληρού δίσκου, αλλά υπάρχει και ένα εργαλείο που ονομάζεται Magical Defrag, το οποίο αποκρυπτογραφεί αυτόματα το σύστημά σας κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας.

4. Καταργήστε την εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, όπως και περιττά αρχεία.

Όσο περισσότερο ελεύθερος χώρος έχει ο υπολογιστής σας, τόσο πιο γρήγορα θα διεκπεραιώνει τις λειτουργίες του. Θα εκπλαγείτε με το πόσο διάστημα θα απελευθερωθεί κατά την κατάργηση αυτών των (softwares) προγραμμάτων και πόσο δραστικά θα αυξηθεί η απόδοση του PC σας.

5. Χρησιμοποιήστε την εντολή msconfig στη γραμμή εντολών RUN για να ανοίξετε ένα παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταργήσετε την επιλογή προγραμμάτων εκκίνησης που δεν χρησιμοποιείτε.

Αυτό το χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στο PC να ξεκινήσει να δουλεύει κατά την εκκίνηση, αισθητά αρκετά πιο γρήγορα. Το CCleaner διαθέτει επίσης ένα τέτοιο χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να κάνετε το ίδιο πράγμα, απλά μεταβείτε στα Εργαλεία —> Εκκίνηση και αποεπιλέξτε όσα δεν θεωρούνται απαραίτητα.

6. Χρησιμοποιήστε τα συστήματα διαχείρισης δίσκου του υπολογιστή σας.

Για τα Windows, επιλέξτε Επιδόσεις και συντήρηση και στη συνέχεια επιλέξτε “Αναδιάταξη αντικειμένων στον σκληρό σας δίσκο …” και έπειτα κάντε λικ στο “Ελευθερώστε χώρο στο σκληρό σας δίσκο”.

Για Mac, μεταβείτε στο φάκελο Applications (Εφαρμογές), και επιλέξτε το Folder Utilities.

Hardware / CPU

1. Πάντα να τρέχετε τον υπολογιστή σας σε ένα UPS, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να το προστατεύσετε από ηλεκτρικές υπερτάσεις.

Οι τηλεφωνικές γραμμές για τα μόντεμ και οι γραμμές δικτύου της CAT5 ή CAT6 χρειάζονται επίσης καταστολή της διακύμανσης ρεύματος χρησιμοποιώντας UPS , καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκθέσουν την κάρτα δικτύου ή το μόντεμ σε μια ηλεκτρική καταιγίδα το οποίο μπορεί να μεταφράζεται σε καταστροφή της συσκευής.

2. Kαθαρίστε τη σκόνη του υπολογιστή εσωτερικά και εξωτερικά.

θα σας συνιστούσα να προβαίνετε σε τούτη τη διαδικασία ανάλογα με το πόσο σκονισμένο είναι το σπίτι σας. Αν δεν είναι πολύ σκονισμένο, τότε aνοίξτε το κουτί για καθαρισμό της σκόνης κάθε λίγους μήνες, αλλά αν ο χώρος (το σπίτι) σας έχει την τάση να μαζεύει αρκετή σκόνη, τότε θα ήταν ευεργετικό να το πράττετε κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Αφαιρέστε όλοι την εσωτερική σκόνη εντός του υπολογιστή με ένα ύφασμα, στη συνέχεια ψεκάστε με συμπιεσμένο αέρα, τύπου Κομπρεσέρ Αέρος. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον ψύκτη της CPU και στον ανεμιστήρα CPU. Κρατήστε τον ανεμιστήρα ακίνητο ενώ τον ψεκάζετε, καθώς μπορεί να προκαλέσετε βλάβη εν αγνοία σας, ή μετέπειτα να ακούγεται υπερβολικός θόρυβος. Ψεκάστε επίσης τις εισόδους στον ανεμιστήρα τροφοδοσίας.

Όταν θέσετε σε λειτουργία ξανά τον υπολογιστή, βεβαιωθείτε ό,τι όλα τα εξαρτήματα εργάζονται ομαλά όπως πριν. Αντικαταστήστε τον ανεμιστήρα αν σταματήσει να περιστρέφεται ή αρχίζει να παράγει αφύσικο ήχο.

3. Προσέξτε όταν συνδέετε USB, Ethernet, ηχεία, εκτυπωτή κ.λπ. στον υπολογιστή σας.

Οι θύρες όπως το USB και το Ethernet μπορούν εύκολα να καταστραφούν από απρόσεκτη τοποθέτηση. Αυτές οι επισκευές είναι δαπανηρές και αυτές οι θύρες είναι αναγκαίες,

Συμβουλές.

Κατά τη διαγραφή αρχείων, βεβαιωθείτε ότι διαγράφεται περιττά αρχεία και όχι χρήσιμα. Εάν κατά λάθος διαγράψετε κάτι σημαντικό, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, ιδίως αν πρόκειται για αρχείο του συστήματος των Windows.

Δώστε στον υπολογιστή την απαραίτητη ανάσα ξεκούρασης απενεργοποιώντας τον κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Να θυμάστε πως είναι μεγάλη υπόθεση η απενεργοποίηση του PC για ένα μικρό χρονικό διάστημα, της τάξεως (τουλάχιστον) μία ώρα ή δύο, και να έχετε κατά νου ότι όσο πιο ζεστός είναι ο υπολογιστής, τόσο μεγαλύτερη φθορά θα προκληθεί στα εξαρτήματα.

Να είστε προσεκτικοί όταν καταργείτε επιλογές στη γραμμή εντολών msconfig. Εάν δεν γνωρίζετε τι κάνετε, μην καταργήσετε τίποτα, καθώς μπορεί να απενεργοποιήσετε μια κρίσιμη διαδικασία του συστήματος

Να είστε προσεκτικοί με το overclocking τον υπολογιστή σας . Είναι διασκεδαστικό – αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω όταν ανεβαίνει κατακόρυφα η θερμοκρασία, κυρίως στη μητρική πλακέτα, θα προκαλέσει πρόβλημα αργά ή γρήγορα στον επεξεργαστή σας εάν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις, όπως ένας μεγάλος ανεμιστήρας ψύξης ή υδρόψυξη CPU / και ανεμιστήρες κουτιού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166