Super Mamika: Η Γιαγιά Υπερήρωας

Super Mamika: Η Γιαγιά Υπερήρωας

Μια 91χρονη γιαγιούλα, ζει φαινομενικά μια συνηθισμένη ζωή, πηγαίνει στο κομμωτήριο, μαγειρεύει, πλέκει και εξαφανίζει τη τελευταία ρανίδα σκόνης μέσα, έξω και επάνω στο σπίτι της.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να συναντήσει τον εγγονό της και φωτογράφο Sacha Goldberger, όπου μπροστά στο φακό του κυριολεκτικά μεταμορφώνεται και η ζωή της δε θυμίζει σε τίποτα τη βαρετή ζωή μιας συνταξιούχου.

Βάζει τη μπλε μπέρτα της και τα κολλητά της ρούχα και γίνεται η “Super Mamika“, η γιαγιά υπέρ ήρωας που μπορεί να σηκώσει το αυτοκίνητο της με το ένα χέρι για να σώσει το σκυλάκι της ή να φροντίσει για την ασφάλεια της γειτονιάς της πετώντας από πάνω της, σε εναέριες περιπολίες!

Μπορεί οι σειρές των φωτογραφιών της Super Mamika να περιλαμβάνουν κοστούμια, σκηνικά και μπόλικη επεξεργασία στο Photoshop αντί για κάποιου είδους υπερδυνάμεις, όμως η σούπερ γιαγιά είναι αληθινή και κρύβει μια μεγάλη και μελαγχολική ιστορία:

Η Φρειδερίκη (Frederika) γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, 20 χρόνια πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της σώζοντας τις ζωές αρκετών ανθρώπων, κυρίως κρύβοντας όσους Εβραίους γνώριζε και μετακινώντας τους καθημερινά σε διαφορετικά σημεία έτσι ώστε να είναι ασφαλείς. Έχοντας επιζήσει από τον πόλεμο, αναγκάστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς να μεταναστεύσει παράνομα από την Ουγγαρία στη Γαλλία για να αποφύγει τη πιθανή εκτέλεσή της.

Η ιστορία της Super Mamika (Mamika ονομάζεται η γιαγιά στα Ουγγρικά) ξεκινάει πριν λίγα χρόνια, όταν ο εγγονός της ανακάλυψε πως εκείνη ένιωθε μοναξιά και βαθιά μελαγχολία. Προσπαθώντας να της φτιάξει τη διάθεση, της πρότεινε να συμμετάσχει σε μια σειρά δημιουργικών φωτογραφιών, με ασυνήθιστα κοστούμια, πόζες και σκηνικά. Η γιαγιά συμφώνησε απρόθυμα, αλλά από τη στιγμή που άρχισαν τα πρώτα “κλικ” της φωτογραφικής μηχανής, εκείνη δεν μπορούσε να σταματήσει να χαμογελάει!

Εκτός από τη μεγάλη ψυχική της δύναμη, η Φρειδερίκη αυτοσαρκάζεται και έχει και μια απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, αυτή που υπερνικά το χρόνο και τις ατυχίες της ζωής. Είναι αστεία και κυνική, πειράζοντας συνεχώς τα πρόσωπα που αγαπά, ενώ με την νέα της ασχολία -αυτή του μοντέλου- είναι και απίστευτα δημιουργική, αφού από ένα σημείο και μετά η ίδια προτείνει στον εγγονό της τα θέματα και της πόζες της “Σούπερ Γιαγιάς”.

Η σειρά “Super Mamika” γνώρισε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το κοινό και ο Sacha Goldberger αποφάσισε να ανοίξει ένα profile Myspace για εκείνη. Αμέσως δέχθηκε χιλιάδες αιτήματα φιλίας και μηνύματα αγάπης προς το πρόσωπό της.

«Αρχικά δε μπορούσα να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι μου έλεγαν να τη συγχαρώ. Στη συνέχεια, σιγά σιγά, κατάλαβα πως η ιστορίας της μετέφερε το μήνυμα της χαράς και της ελπίδας» υποστηρίζει ο εγγονός της.

Η σούπερ γιαγιά πλέον δείχνει χαρούμενη με όρεξη για ζωή, αφήνοντας τα σημάδια της κατάθλιψης πίσω της. Η δημιουργικότητα και τα εγκάρδια λόγια των νέων φίλων της, της θυμίζουν το πόσο τυχερή είναι που είναι ζωντανή.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη φωτογραφία της Φρειδερίκης σαν “Super Mamika” και πάνω από μισό εκατομμύριο pageviews, η εντυπωσιακή γιαγιά μας γνωρίζει το “αγόρι της”, τον Mister Papika.

Στην πραγματικότητα είναι ο μπαμπάς ενός φίλου του Sacha που κουβαλάει την ίδια τρέλα με τη γιαγιά του και που χαίρεται εξίσου να ποζάρει και να παίζει με το φακό.

Ο Sacha Goldberger, η Super Mamika και ο Mister Papika, όντας δημιουργικοί και ανεξάντλητοι, αυτό το καιρό ετοιμάζουν μια έκθεση με τις φωτογραφίες τους στο Λονδίνο, ένα νέο φωτογραφικό βιβλίο, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους!

Εμείς αγαπάμε την Σούπερ Γιαγιά, τις ευφάνταστες εικόνες της αλλά και την τρυφερή ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτές, και περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις νέες περιπέτειες της!