Η Hothead Games, γνωστή για την μεταφορά του ψηφιακού κόμικ: Penny Arcade στο χώρο των video games, επιστρέφει αυτή τη φορά με το Swarm. Η πρόσφατη παραγωγή της εταιρίας, το Deathspank: Thongs Of Virtue, απέσπασε αρκετά θετικά σχόλια από τον Τύπο. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η νέα της πρόταση αξίζει την προσοχή των gamers. Το Swarm είναι ένας action / platform τίτλος στον οποίο ο παίκτης ελέγχει ένα σμήνος μπλε πλασμάτων με την ονομασία Swarmites. Σκοπός των μικρών μας φίλων είναι η συλλογή κομματιών DNA που είναι διάσπαρτα σε κάθε επίπεδο, ώστε να ταΐσουν ένα μεγαλύτερο πλάσμα της φυλής τους.
Η εν λόγω παραγωγή, υποστηρίζει την λειτουργία mass control, με την οποία ο παίκτης μπορεί να ελέγξει παραπάνω από ένα χαρακτήρα. Την παραπάνω λειτουργία αξιοποιούν σωστά οι δυνατότητες των Swarmites όπως το «μάζεμα», η «εξάπλωση», η ώθηση για μεγαλύτερη ταχύτητα και το σκαρφάλωμα ενός swarmite πάνω στο άλλο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες βοηθούν στην αποφυγή εμποδίων, στο σκαρφάλωμα για τη συλλογή πόντων που πριν δεν ήταν εφικτή και την εξόντωση εχθρών. Στην αρχή κάθε επιπέδου, πενήντα μικρά Swarmites συνοδεύουν τον παίκτη στην περιπέτεια του.
Ουσιαστικά, η δράση δεν τελειώνει μέχρι να πεθάνει και το τελευταίο μπλε πλασματάκι. Κάπως έτσι, ο θάνατος στο Swarm εκτός από την αστεία απεικόνιση του, δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο αλλά απαιτείται κιόλας ώστε να ανέβει το multiplier (σερί) των πόντων που μαζεύει ο χρήστης. Εδώ να προσθέσουμε πως το multiplier είναι αρκετά εθιστικό και δίνει έναυσμα στον παίκτη να συνεχίσει. Εκεί λοιπόν, που στις περισσότερες παραγωγές ο θάνατος πρέπει να αποφεύγεται, έρχεται το Swarm όπου προτρέπει τον παίκτη να πεθάνει και ανταμειφθεί γι’ αυτό! Ανάλογα με το είδος θανάτου π.χ πέσιμο σε καρφιά ο χρήστης θα ανταμειφθεί με ένα Death Metal. Ως εκ τούτου, ο θάνατος είναι βασικό συστατικό επιτυχίας στο Swarm.
Αν χάσετε μερικά Swarmites μην ανησυχείτε, καθώς σε κάθε επίπεδο υπάρχουν αρκετά σημεία που λειτουργούν ως health packs. Αν ο αριθμός των Swarmites που ελέγχει ο χρήστης είναι κάτω από πενήντα, γίνεται αναπλήρωση σε αυτά τα σημεία και έτσι μπαίνουν στην δράση άλλα μικρά μπλε πλασματάκια. Ο τίτλος φαίνεται να έχει κάποια προβλήματα που μειώνουν την ποιότητα του, όπως ο χειρισμός της κάμερας που δεν βοηθάει πάντα.
Ο παίκτης πρέπει να κρατάει συνέχεια τον δεξί αναλογικό μοχλό με αποτέλεσμα το πάτημα άλλων κουμπιών για την εκτέλεση διάφορων ενεργειών να είναι αρκετά άβολο. Σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός είναι αρκετά κουραστικός και χρειάζεται λίγη ώρα για να τον συνηθίσει κάποιος.
Επίσης, το εσκεμμένα ανεβασμένο επίπεδο δυσκολίας ώστε να αφιεριώσει κάποιος περισσότερο χρόνο στο Swarm, είναι σε μεγάλο βαθμό ενοχλητικό. Άλλο ένα αρνητικό της συγκεκριμένης παραγωγής είναι η διάρκεια της. Με μόνο δέκα επίπεδα και δύο boss fights διαθέσιμα, η ολοκλήρωση του τίτλου πραγματοποιείται μέσα σε 3-4 ώρες.Ο τεχνικός τομέας του Swarm είναι απλός, λιτός και κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα ενός downloadable τίτλου. Το «σαδιστικό» περιβάλλον εκμεταλλεύονται την κωμική απεικόνιση του θανάτου και η φιγούρα των Swarmites δεν ξεχνιέται εύκολα. Η μουσική που συνοδεύει την δράση έχει κάποιες φιλοδοξίες, αλλά δεν είναι αρκετά αξιομνημόνευτη.
Η εικόνα των γλυκών μπλε Swarmites, η έξυπνη χρήση του στοιχείου του θανάτου και το εθιστικό multiplier είναι σε θέση να προσφέρουν κάποιες καλές στιγμές. Από την άλλη, ο κουραστικός και άβολος χειρισμός, η εσκεμμένα ανεβασμένη δυσκολία και η διάρκεια του τίτλου σε συνδυασμό με την τιμή των 1200 Microsoft Points, δεν δικαιολογεί στο μέγιστο την αγορά του.