Σχεδόν οι μισές Βρετανικές επιχειρήσεις επλήγησαν από cyberattack πέρυσι.
Μια επίσημη έρευνα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες στη χώρα έχουν πέσει θύμα παραβίασης ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο κατά το τελευταίο έτος.
Η έρευνα του 2018 που επικεντρώθηκε στις παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί όλων των μεγεθών κινδυνεύουν να προσεγγιστούν από τους χάκερς και τους απατεώνες, και μάλιστα για πρώτη φορά η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο που έχουν τα cyberattack στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι 19% των φιλανθρωπικών οργανώσεων και το 43% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν βιώσει, είτε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είτε παραβιάσεις ασφαλείας στο δίκτυό τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι επτά από τις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις (72%) και το 73% των φιλανθρωπικών οργανώσεων, με εισοδήματα ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών στερλινών ή περισσότερο, έχουν πέσει θύμα είτε παραβιάσεων το περασμένο έτος.
Τα κακόβουλα προγράμματα, οι ιοί και τα ψευδή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν πίσω από την πλειοψηφία των επιθέσεων που οδήγησαν τις επιχειρήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα να χάσουν αρχεία, να καταστρέψουν το λογισμικό τους ή τα συστήματά, να υπάρξει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διακοπή λειτουργίας των ιστοτόπων τους.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις συνήθως δεν επιβαρύνονται με συγκεκριμένο οικονομικό κόστος από τις παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αφού προφανώς δεν συναλλάσσονται εμπορικά και κατά συνέπεια η ζημιά είναι μικρότερη εν αντιθέσει με άλλους στόχους.
Η μελέτη του Τμήματος Ψηφιακού Πολιτισμούκαι Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η μέση οικονομική επίπτωση ήταν £ 3.100 για τις επιχειρήσεις και £ 1.030 για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η Υπουργός Margot James υπογράμμισε το γεγονός ότι οι οργανώσεις πρέπει να προβούν σε περαιτέρω μέτρα προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, λέγοντας:
«Έχουμε ενισχύσει τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να συμβαδίζουν για την ψηφιακή εποχή που διανύουμε, αλλά αυτά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν ότι πολλοί οργανισμοί πρέπει να δράσουν τώρα και άμεσα για να βεβαιωθούν ότι τα προσωπικά δεδομένα που κατέχουν είναι ασφαλή».
Με το GDPR που είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα, οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο.