Τα 11 στάδια της πρώτης ομιλίας του πρωτάρη πολιτικού

Τα 11 στάδια της πρώτης ομιλίας του πρωτάρη πολιτικού

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των νέων πολιτικών, που αποτρέπει πολλούς από την ενασχόληση με τα κοινά, είναι πώς θα σταθούν να μιλήσουν μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο. Πώς θα χειριστούν το τρακ, πώς θα αντιδράσουν αν δε βρουν θερμή αποδοχή, πώς θα καλύψουν τυχόν λάθη, σαρδάμ κλπ.

Οι φόβοι αυτοί είναι στην πραγματικότητα αδικαιολόγητοι. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν επικοινωνιακές μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζεται το τρακ και η συστολή που κάθε υποψήφιος είναι λογικό να έχει. Και το πρώτο βήμα για να νικήσει κάποιος το φόβο είναι να γνωρίζει ποια ακριβώς είναι τα συναισθήματα που βιώνει όταν πρέπει για πρώτη φορά να αντικρίσει το κοινό από τη θέση του ομιλητή.

Τα συναισθήματα αυτά, λοιπόν, εξελίσσονται σε 11 στάδια

 1. Η είσοδος σε μια κλειστή γεμάτη αίθουσα από πολίτες που σε χειροκροτούν. Νοιώθεις ένα αίσθημα μοναξιάς. Θέλεις κάποιον να είναι δίπλα σου. Να περπατάει μαζί με σένα. Θέλεις το πρώτο στήριγμα.
 2. Μόνος μπροστά στο βάθρο του ομιλητή. Με την ομιλία μπροστά σου. Τώρα αρχίζεις. Τα πόδια τρέμουν και νοιώθεις να χάνεσαι. Ψάχνεις το δεύτερο στήριγμα. Νοιώθεις τα μάτια όλων να είναι καρφωμένα πάνω σου αλλά εσύ δεν βλέπεις. Κρατιέσαι από το βάθρο.
 3. Το μικρόφωνο. Αναρωτιέσαι αν δουλεύει και σκέφτεσαι να είσαι κοντά του ή μακριά του. Δεν κουνιέσαι όμως, φοβάσαι ακόμη.
 4. Επιτέλους αρχίζεις την ομιλία. Ξεκινάς άτονα, χαμηλά παρά το γεγονός ότι στις πρόβες ήσουν δυνατός και έντονος. Νοιώθεις να ανεβαίνεις έναν Γολγοθά. Μα πόσες σελίδες θα διαβάσω ακόμη αναρωτιέσαι…
 5. Ξεθαρρεύεις. Μπαίνεις στο νόημα. Αρχίζεις να σηκώνεις τα μάτια που και που. Αρχίζεις να βλέπεις, στην αρχή θολά. Ψάχνεις με αγωνία τον «δικό σου» άνθρωπο για να τον δεις. Να δεις αν τα πας καλά.
 6. Επιτέλους τον βρήκες, στην αναζήτηση της ματιάς σου. Αν σου κάνει το σήμα επιδοκιμασίας που είχατε συμφωνήσει, παίρνεις θάρρος. Αν είναι κατηφής ή βλοσυρός, θέλεις να σε καταπιεί το πάτωμα.
 7. Ξαφνικά μέσα στο πλήθος, βλέπεις κι έναν κατάσκοπο. Ο άνθρωπος του ανταγωνιστή σου θέλει να δει και να μεταφέρει, πως τα πας. Νοιώθεις την αδρεναλίνη να ανεβαίνει. Ανεβαίνεις κι εσύ. Γίνεσαι πιο ζωντανός και στις κινήσεις και στο λόγο σου. Δεν θα του δώσεις τη χαρά που περιμένει.
 8. Χειροκροτήματα που διακόπτουν το λόγο σου. Το άρωμα του πολιτικού. Παίρνεις τα πάνω σου. (οι κλακαδόροι δούλεψαν καλά. Άξιος ο μισθός τους).
 9. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία και ξαφνικά κάποιος από το πλήθος πετάγεται και σου επιτίθεται. Τώρα τι κάνουμε; Κάνουμε διάλογο ή προχωράμε; Απαντάμε σοβαρά ή κάνουμε χιούμορ; (μα κι αυτό το video που με παίρνει, έχει έντονο φωτισμό!).
 10. Είμαστε μια ανάσα από το τέλος. Ότι έγινε, έγινε μέχρι τώρα. Από τώρα, ώρα για επίθεση. Το κείμενο βοηθάει, το κοινό πυκνώνει τα χειροκροτήματα του. Όσο πάει και μου αρέσει. Πότε θα ξαναμιλήσω;
 11. Φινάλε. Τα χέρια μας σηκωμένα, για χαιρετισμό. Όπως τα έχουμε δει και ξαναδεί στις τηλεοράσεις. Ο κόσμος όρθιος χειροκροτεί. Αυτός είμαι ΕΓΩ. Είναι και πρώτος. Χαλάλι τα έξοδα μέχρι τώρα. Αγκαλιές, φιλιά, γέλια. Η καριέρα ενός ακόμη πολιτικού ξεκίνησε….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας