Τα δύο τρίτα των μεταχειρισμένων καρτών μνήμης περιέχουν δεδομένα από προηγούμενους ιδιοκτήτες.
Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Hertfordshire της Μεγάλης Βρετανίας αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μεταχειρισμένων καρτών μνήμης που πωλούνται στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση στα ηλεκτρονικά καταστήματα εξακολουθούν να περιέχουν υπολείμματα προσωπικών δεδομένων από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν 100 κάρτες μνήμης SD και micro SD που αγοράστηκαν από το eBay σε δημοπρασίες που διεξάγονται από τους πωλητές της πλατφόρμας από e-shop με μεταχειρισμένα αντικείμενα και από άλλες πηγές για μια χρονική περίοδο τεσσάρων μηνών.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν φωτογραφίες και προσωπικά έγγραφα από τις κάρτες μνήμης
Oι ερευνητές ανέφεραν ότι οι κάρτες μνήμης που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα προηγουμένως ήταν τοποθετημένες σε smartphones και tablet, αλλά κάποιες κάρτες επίσης χρησιμοποιούνταν σε κάμερες, σε συστήματα SatNav, ακόμη και σε drones.
Η ερευνητική ομάδα επισήμανε το γεγονός πως για να ανακτήσουν τα αρχεία από τις κάρτες μνήμης χρησιμοποίησαν λογισμικά που διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα κόστος για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσαν να ανακτήσουν οποιαδήποτε δεδομένα από τις κάρτες.
Οι προσπάθειές τους ήταν επιτυχείς και ανησυχητικές ταυτόχρονα, καθώς η ομάδα λέει ότι κατόρθωσε να ανακτήσει τα δεδομένα από τις κάρτες μνήμης, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών φωτογραφιών, των αντιγράφων διαβατηρίου, τα τηλέφωνα και τα ονόματα από τις λίστες επαφών, τα δεδομένα από την περιήγηση του χρήστη στο διαδίκτυο, και άλλα προσωπικά έγγραφα.
Οι άνθρωποι δεν διαγραφούν με σωστό τρόπο τα αρχεία από τις κάρτες μνήμης
«Το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν διαγραφούν το περιεχόμενο από τις κάρτες SD τους, είναι ότι δεν το πράττουν σωστά», δήλωσε ο Paul Bischoff, από την Comparitech.com, είναι η εταιρεία που της ανατέθηκε η μελέτη.
«Η απλή κατάργηση ενός αρχείου από μια συσκευή διαγραφεί μόνο την αναφορά που δείχνει σε ποιο σημείο ο υπολογιστής θα μπορούσε να βρει αυτό το αρχείο στη μνήμη της κάρτας. Όμως στην ουσία δεν διαγράφει τα δεδομένα των αρχείων», δήλωσε ο Bischoff.
«Δυστυχώς υπό κανονικές συνθήκες τα στοιχεία παραμένουν στην κάρτα μέχρι να καταστραφεί. Για το λόγο αυτό, δεν αρκεί απλά να επισημάνουμε τα αρχεία μιας κάρτας μνήμης και μετά να πατήσουμε το πλήκτρο διαγραφής. Οι παλιές κάρτες πρέπει να επαναδιαμορφωθούν, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ανάκτησης των αρχείων από τρίτους.
Υπάρχει ειδικό λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων ανοικτού πηγαίου κώδικα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να διαγράψουν και να καθαρίσουν σωστά τις κάρτες μνήμης που ήταν τοποθετημένες στις συσκευές και στη συνέχεια να τα αντικαταστήσουν με τυχαία δεδομένα, έτσι ώστε οι προηγούμενες πληροφορίες να αφαιρεθούν μόνιμα και αμετάκλητα από μια κάρτα που ο χρήστης θέλει να πουλήσει.
Αυτή η διαδικασία δεν συνιστάται μόνο για κάρτες μνήμης, αλλά για όλες τις συσκευές αποθήκευσης πολυμέσων, όπως οι κανονικοί σκληροί δίσκοι ή τα USB stick.