20 Νοεμβρίου 1985, μια ιστορική ημερομηνία για τον κόσμο των υπολογιστών: η πρώτη εμπορική έκδοση των Microsoft Windows έκανε το ντεμπούτο της, τα Windows 1.0 (ή πιο σωστά 1.01), ένα είδος συμπληρώματος ή επέκτασης του MS-DOS, και όχι κάποιο πραγματικό λειτουργικό σύστημα, όπως έγινε αργότερα.
Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε και έχουμε δει πολλές εκδόσεις των Windows, μερικές επιτυχημένες και άλλες καταστροφικές, αλλά ακόμη και σήμερα όταν μιλάμε για παραδοσιακούς υπολογιστές, τα Windows κυριαρχούν κατά κράτος σε ολόκληρη την αγορά των υπολογιστών. Η πρώτη έκδοση των Windows εισήγαγε τη δυνατότητα πολλαπλών εργασιών και άλλες καινοτομίες για εκείνη την εποχή, όπως υποστήριξη ποντικιού (και επομένως μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από το DOS), εικονίδια, λογισμικό, όπως το MS Paint, το Σημειωματάριο και πολλά άλλα.

Τα Windows γεννήθηκαν για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που είχε τότε το Mac OS της Apple, το οποίο είχε εισαγάγει τη γραφική διεπαφή και το ποντίκι στο Macintosh. Δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά των Windows 2.0, ενώ το 1990 έφτασαν τα Windows 3.0, δύο εκδόσεις που σταδιακά βελτίωσαν την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα τους. Με τα Windows 3.1, έκανε το ντεμπούτο του το Minesweeper, ένα παιχνίδι που κρατούσε παρέα μεγάλη παρέα σε μικρούς και μεγάλους.
Παράλληλα, η Microsoft ανέπτυξε επίσης τα Windows NT για σταθμούς εργασίας και διακομιστές. Ειδικότερα, η έκδοση 3.5 του 1994, ήταν σημαντική επειδή εισήγαγε ορισμένες εξαιρετικές λύσεις ασφάλειας των χρηστών και των δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης TCP/IP. Εν τούτοις, η πιο εμπλουτισμένη έκδοση των Windows είναι αναμφίβολα τα Windows 95, με την άφιξη του μενού «Έναρξη» , τη μετάβαση σε 32-bit και την επακόλουθη άφιξη του προγράμματος περιήγησης του Internet Explorer. Πέρασαν τρία χρόνια για να δούμε τα Windows 98, που ήταν ικανά να βελτιώσουν τη σταθερότητα, την απόδοση και την υποστήριξη υλικού σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση: και φυσικά μιλάμε για την υποστήριξη διασύνδεσης του USB, το σύστημα αρχείων FAT32 και πολλά άλλα.

Πιθανώς η καλύτερη έκδοση των Windows 9x ήταν τα Windows 98 SE (1999), τα οποία επρόκειτο να διορθώσουν πολλά προβλήματα της προηγούμενης έκδοσης, τόσο πολύ που θυμάμαι προσωπικά ότι το χρησιμοποίησα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το 2000 κυκλοφόρησε το Windows ME (Millenium Edition), μια ασταθή έκδοση, αλλά με πολλά σφάλματα, που εξανάγκασαν μία μεγάλη μερίδα χρηστών να τα εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν πίσω στα Windows 98 SE, έως ότου μεταβούν στα καινούργια Windows 2000, μια έκδοση αφιερωμένη στον εταιρικό κόσμο, η οποία αποδείχθηκε πιο σταθερή και επομένως προτιμότερη.

Το 2001, έφτασαν τα Windows XP, ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο να είναι μια μοναδική λύση, τόσο για τον απλό καταναλωτή, όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ήταν ένα ριζικά βελτιωμένο έργο σε όλες τις πτυχές, αν και προφανώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η μπλε χρωματική διεπαφή και το φόντο με το πράσινο γρασίδι. Κάτω από την κουκούλα, στον πυρήνα του υπήρχαν αμέτρητες καινοτομίες, τόσο όσον αφορά τη συμβατότητα υλικού, όσο και την ασφάλεια, αλλά όμως παράλληλα δεν έλειπαν και οι ανεπιθύμητες δυσλειτουργίες, άλλωστε για αυτό κυκλοφόρησαν τρία Service Pack για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.

Τα Windows XP είναι μία από αυτές τις εκδόσεις που κράτησαν για πολύ καιρό, καθώς ο διάδοχος τους, τα Windows Vista, τα οποία ξεκίνησαν ως ένα εξαιρετικά καινοτόμο έργο, ήταν ιδιαίτερα βαριά για την πλειονότητα των υπολογιστών, με αρνητικό πρόσημο να επιβραδύνουν την ταχύτητα των συσκευών, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύονταν από διάφορα προβλήματα, ειδικά με την απόδοση που καθυστερούσε τη δουλειά αρκετών επαγγελματιών που εργάζονταν σε αυτά τα μηχανήματα. Ήταν τα πρώτα Windows σε DVD και επίσης το πρώτο που απαιτούσε εγκατάσταση σε διαμέρισμα NTFS.

Ένα άλλο πρόβλημα των Vista ήταν το UAC (User Account Control), ένα παράθυρο διαλόγου που ζητούσε να εγκρίνει την εκτέλεση εφαρμογών: στην πρώτη ενσάρκωση το UAC ήταν πολύ επεμβατικό και η Microsoft εργάστηκε σκληρά για να την εμφανίσει μόνο όταν είναι απαραίτητο, αλλά το πραγματικό βήμα προς τα εμπρός με αυτή την έννοια ήρθε τρία χρόνια αργότερα, το 2009, με τα Windows 7. Το λειτουργικό σύστημα έλυσε τις δυσλειτουργίες των Vista και παρουσιάστηκε αρκετά γρήγορο και πιο προσεγμένο που σημαίνει πως έγινε εξαιρετική δουλειά από την προγραμματίστρια εταιρεία, τόσο πολύ που έγινε αμέσως τόσο δημοφιλές που στο τέλος της υποστήριξης ήρθε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (2020), δηλαδή μετά από 11 χρόνια.

Η επόμενη έκδοση, τα Windows 8, δεν είχε την ίδια επιτυχία με τα Windows 7 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Microsoft, για να κυνηγήσει τον ανταγωνισμό στον κόσμο των tablet, αποφάσισε να φέρει επανάσταση στη διεπαφή των Windows στην οποία είχε αφαιρέσει το μενού Έναρξη και το αντικατέστησε με ένα «τετράγωνο» GUI, που ονομάζεται διεπαφή Metro. Πολλοί χρήστες δεν έμειναν ευχαριστημένοι και επέστρεψαν στα Windows 7, παρά την κυκλοφορία των Windows 8.1 που βελτίωσαν την κατάσταση.
Το κρίσιμο ερώτημα για την Microsoft ήταν πως θα διορθώσει αυτό το χάος. Τελικά αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις απόψεις της με τις υποτιθέμενες καινούργιες καινοτομίες και να επιστρέψει ξανά πίσω στην πεπατημένη οδό. Και έτσι φτάνουμε στα Windows 10 (2015), με την επιστροφή του μενού «Έναρξη» και πολλές νέες δυνατότητες.
Η μεγαλύτερη αλλαγή, ωστόσο, αφορά την ανάπτυξη του πυρήνα αυτού του λειτουργικού συστήματος, με τη μετάβαση στο μοντέλο «Windows as a Service», με τακτικές ενημερώσεις (δύο φορές το χρόνο) αντί για κυκλοφορίες μετά από χρόνια. Κατά την τελευταία πενταετία τα Windows 10 έχουν εξελιχθεί και επεκτείνει τη λειτουργικότητα τους, αλλά αυτό που χαρακτηρίζεται ως αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός πως βρίσκεται διαρκώς σε μία συνεχόμενη εξέλιξη ενώ το 2021 η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια σημαντική ανανέωση γραφικών. Τα Windows 10 θα ενωθούν με τα νέα Windows 10X, μια έκδοση που σχεδιάστηκε αρχικά για προϊόντα με διπλή οθόνη, αλλά την οποία θα δούμε και σε φορητούς υπολογιστές μίας οθόνης.
35 χρόνια, έντονης δραστηριότητας, αποτελούμενα από άπειρες διακυμάνσεις με πτώσεις και αναρριχήσεις, τα Windows εξακολουθούν να αποτελούν το κεντρικό σημείο στον κόσμο της τεχνολογίας. Το ερώτημα είναι: θα παραμείνει ηγέτης και κατά τα επόμενα χρόνια; Είναι δύσκολο να πούμε ότι η άνοδος των κινητών συσκευών και η αποτυχία της Microsoft να εισχωρήσει σε τούτο τον τομέα, θα έχει ως αποτέλεσμα να την καταδικάσουν, αλλά για να ακριβολογούμε στα λεγόμενά μας, είναι δύσκολο να ηττηθεί από κάποιο ανταγωνιστή τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.
Ίσως στα πεντηκοστά γενέθλια των Windows να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με το σήμερα, και πιθανόν άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο της Google, δηλαδή το «Android» πού προσφέρεται επί του παρόντος για κινητές συσκευές να μεταναστεύσει και στους υπολογιστές, και τελικά να εκθρονίσει την Microsoft από τον θρόνο της, αλλά όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια και τίποτα παραπάνω. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για λυπημένες σκέψεις. Χρόνια πολλά Windows!