ΑρχικήΟικονομίαΤα νησιά Κέιμαν εισάγουν κανονισμούς για παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων

Τα νησιά Κέιμαν εισάγουν κανονισμούς για παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων

Το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Κυβέρνησης των Νήσων Κέιμαν ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (αγγλικά virtual asset service providers, ή εν συντομία VASPs). Να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κρατίδιο μέχρι πρότινος θεωρούνταν φορολογικός παράδεισος και το επέλεγαν κατά κόρον πάρα πολλές offshore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν. Επίσης με τον όρο εικονικών περιουσιακών στοιχείων απευθύνεται επί της ουσίας στα κρυπτονομίσματα που έχουν άυλη μορφή.

Σε δελτίο τύπου της 31ης Οκτωβρίου, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η κίνηση ενίσχυσε την «ικανότητα της χώρας να ρυθμίζει και να προσελκύει νόμιμα άτομα και επιχειρηματικές οντότητες που ασχολούνται με εικονικά περιουσιακά στοιχεία».

Η πρώτη φάση της εφαρμογής, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στη συμμόρφωση και την επιβολή των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το νέο πλαίσιο ενσωματώνει τις ενημερωμένες συστάσεις που υιοθέτησε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης το 2019 (Financial Action Task Force). Αυτές οι συστάσεις περιελάμβαναν τον «κανόνα ταξιδιού», ο οποίος απαιτεί από τα VASP να συλλέγουν και να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τον εντολέα και τον δικαιούχο των συναλλαγών.

Οι υπάρχοντες και οι νεοεισερχόμενοι VASP στην αγορά θα πρέπει να εγγραφούν στην Νομισματική Αρχή των Νήσων Κέιμαν προκειμένου να αποδείξουν τη συμμόρφωση τους με τα παγκόσμια πρότυπα AML / CFT.

Το καθεστώς AML / CFT των Νήσων Κέιμαν βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση τόσο από την FATF, όσο και από την ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης της Καραϊβικής μετά από μια πρόσφατη έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης.

Το πλαίσιο VASP θα υποβληθεί προς εξέταση πριν από την εκ νέου αξιολόγηση της CFATF, που θα λήξει τον Νοέμβριο του 2020. Τα ευρήματα της αναθεώρησης της FATF αναμένονται έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η δεύτερη φάση της εφαρμογής του πλαισίου θα περιλαμβάνει «απαιτήσεις αδειοδότησης και προληπτική εποπτεία» και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2021.

Τον περασμένο μήνα, οι Νήσοι Κέιμαν αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους, και φαίνεται να καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για να βελτιώσουν την εικόνα της στους χρηματοοικονομικούς κύκλους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166