Τα συστήματα Bluetooth παρουσιάζουν ευρείας κλίμακας ζητήματα ασφάλειας

Τα συστήματα Bluetooth παρουσιάζουν ευρείας κλίμακας ζητήματα ασφάλειας

Τα συστήματα Bluetooth παρουσιάζουν ευρείας κλίμακας ζητήματα ασφάλειας.

Η δομή των συστημάτων Bluetooth παρουσιάζει ένα κρίσιμο σφάλμα το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους κυβερνοεγκληματίες να εισέλθουν με ιδιαίτερη ευκολία στη συσκευή του χρήστη και να κλέψουν δεδομένα, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε ασφαλή σύνδεση.

Το συγκεκριμένο δυσάρεστο νέο αποκαλύφθηκε από τους Lior Neumann και Eli Biham, δύο ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (αγγλικά: Israel Institute of Technology) που ανακάλυψαν την παρούσα ευπάθεια που φέρει την ονομασία ως CVE-2018-5383.

Προκειμένου να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν το πρόβλημα με απλούς όρους, οι ερευνητές ανέφεραν τα εξής: Η αντιστοίχιση μεταξύ δύο συσκευών είναι αδύναμη λόγω κακής επικοινωνίας, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους που βρίσκονται από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία να αποκτήσουν το κλειδί κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση μιας σύνδεσης.

Ωστόσο οι ερευνητές επισήμαναν πως το συγκεκριμένο σφάλμα εντοπίζεται σε πολλά bluetooth συστήματα, όπως της Apple, της Broadcom, της Intel, η Qualcomm, πιθανότατα και σε πολλά άλλα. Η Apple, η Broadcom και η Intel έχουν ήδη εκδώσει ενημερώσεις που διορθώνουν αυτήν την ευπάθεια, ενώ ο εκπρόσωπος της Qualcomm δήλωσε ότι έχουν επίσης αναπτύξει μια λύση που θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα.

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι οι συσκευές της παρέμειναν ανεπηρέαστες από αυτό το τρωτό σημείο, κάτι που η CERT/CC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει, οπότε με λίγα λόγια αμφισβητούνται άμεσα τα λεγόμενα του τεχνολογικού γίγαντα.

Σημειωτέον, για εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση επάνω στο αντικείμενο, για να διεισδύσει κάποιος εισβολέας στη συσκευή ενός χρήστη, όπως smartphone tablet και PC, ιδίως εάν βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, θεωρείται μία εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί αρκετή τεχνογνωσία, αυτή η ιδιομορφία συνέβαινε εξαπανέκαθεν, και προσωπικά το έχω διαπιστώσει πάμπολλες φορές με τα ίδια μου τα μάτια.

Εν ολίγοις αν έχετε ανοιχτό το Bluetooth στο κινητό σας τηλέφωνο, θα πρέπει να το κλείσετε αμέσως εάν δεν το χρησιμοποιείτε, και θα το ανοίγετε μόνο για λίγα λεπτά εφόσον το απαιτεί η περίσταση.