ΑρχικήΔιαδίκτυοΤα Twitter bots έχουν χειρότερη φήμη, εν αντιθέσει με τις άλλες πλατφόρμες

Τα Twitter bots έχουν χειρότερη φήμη, εν αντιθέσει με τις άλλες πλατφόρμες

Τα Twitter bots έχουν χειρότερη φήμη, εν αντιθέσει με τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media)

Το έτος που διανύουμε σηματοδοτήθηκε από τη διανομή ψεύτικων ειδήσεων (Fake news) στα Social media , τα bots του Twitter κέρδισαν επάξια κακή φήμη, εν αντιθέσει με τους ανταγωνιστές στις άλλες πλατφόρμες – αλλά προφανώς δεν είναι όλα τα bots κακά, αναφέρει μια νέα μελέτη που συνυπογράφει ο Emilio Ferrara, επιστήμονας πληροφορικής του USC Information Sciences Institute, ο οποίος είναι και Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών της USC Viterbi.

Σε ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας που αποσκοπούσε στην ανάλυση της διάδοσης των πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ferrara και μια ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας αναπτύσσουν ένα δίκτυο αλγορίθμων που βασίζονται σε λογαριασμούς Twitter ή σε social bots, προγραμματισμένα να διαδίδουν θετικά μηνύματα στο Twitter.

“Βρήκαμε ότι τα bots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση παρεμβάσεων στα κοινωνικά δίκτυα που ενεργοποιούν ή ενθαρρύνουν καλές συμπεριφορές”, λέει ο Ferrara, η έρευνα επικεντρώθηκε στην εξάπλωση των bots στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Αλλά αποκάλυψε ένα άλλο ενδιαφέρον σχέδιο: οι πληροφορίες είναι πολύ πιθανότερο να γίνουν ιογενείς όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο ίδιο κομμάτι των πληροφοριών πολλές φορές μέσω πολλαπλών πηγών.

“Αυτό το ορόσημο καταστρέφει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι ιδέες εξαπλώνονται σαν μολυσματική ασθένεια ή μόλυνση, με κάθε έκθεση να έχει την ίδια πιθανότητα μόλυνσης”, λέει ο Ferrara.

“Τώρα έχουμε δει εμπειρικά ότι όταν εκτίθενται σε μια συγκεκριμένη πληροφορία πολλές φορές, οι πιθανότητές σας να υιοθετήσετε αυτές τις πληροφορίες αυξάνονται κάθε φορά”.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια δωδεκάδα θετικών hashtags, που κυμαίνονται από τις συμβουλές για την υγεία έως τις δραστηριότητες διασκέδασης, όπως η ενθάρρυνση των χρηστών για διάφορα πράγματα.

Στη συνέχεια, σχεδίασαν ένα δίκτυο 39 bots για την ανάπτυξη αυτών των hashtags συγχρονισμένα σε 25.000 πραγματικούς οπαδούς κατά τη διάρκεια τετραμήνου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Κάθε bot καταγράφεται αυτόματα όταν ένας χρήστης-στόχος επανεξετάσει περιεχόμενο που σχετίζεται με την παρέμβαση. Αρκετά hashtags έλαβαν περισσότερα από 100 retweets και likes, λέει o Ferrara.

“Είδαμε επίσης ότι κάθε η κάθε αλληλεπίδραση με ψεύτικες ειδήσεις αύξησε την πιθανότητα υιοθεσίας αυτών των στοιχείων από τον κόσμο- δηλαδή υπάρχει σωρευτικό αποτέλεσμα ενίσχυσης”, λέει ο Ferrara.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι γνωστικοί μηχανισμοί που ενισχύουν την πιθανότητα να πιστεύεις ή να υιοθετείς κάποια πληροφορία όταν επικυρώνεται από πολλαπλές πηγές στο κοινωνικό σου δίκτυο”.

Εκτός από την αποκάλυψη της κρυμμένης δυναμικής που οδηγεί τη διαδικτυακή συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη χρήση θετικών στρατηγικών επέμβασης στα κοινωνικά δίκτυα σε πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της νόσου ή τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών μετά από μια κρίση.

“Η κοινή προσέγγιση που υπήρχε μέχρι τώρα αναφορικά με το θέμα είναι να έχουμε μια οντότητα πηγής ειδήσεων με πολλούς οπαδούς, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να έχουμε πολλαπλά, αποκεντρωμένα bots να μοιράζονται συγχρονισμένο περιεχόμενο”, λέει ο Ferrara.

Προσθέτει ότι πολλές κοινότητες απομονώνονται από ορισμένους λογαριασμούς εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του Twitter: οι χρήστες των κοινωνικών μέσων τείνουν να εκτίθενται σε περιεχόμενο από εκείνους των οποίων οι απόψεις ταιριάζουν με τις δικές τους.

Η μελέτη, με τίτλο “Evidence of complex contagion of information in social media: An experiment using Twitter bots,”, δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE στις 22 Σεπτεμβρίου

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166