ΑρχικήΟικονομίαΘα μπορούσε να εξοικονομηθεί 22% ενέργειας

Θα μπορούσε να εξοικονομηθεί 22% ενέργειας

Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε θέματα ενεργειακής σπατάλης, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσε η Greenpeace, στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί από τον Ιανουάριο με θέμα “Σώστε το κλίμα από το σπίτι σας”. Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο δημόσιος τομέας, αφού οι ίδιες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που καλούνται να προωθήσουν τα όποια θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά μέτρα, δεν φροντίζουν να τα εφαρμόσουν πρώτα οι ίδιες…

Σύμφωνα με τη Greenpeace, ο σπάταλος ενεργειακός χαρακτήρας των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία είναι περίπου 200.000 και αντιπροσωπεύουν το 5% του τριτογενούς τομέα, έχει καταγραφεί σε όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και οφείλεται στην έλλειψη γνώσης των ενεργειακών παραμέτρων του κτιρίου, τόσο από τη διοίκηση όσο και από το προσωπικό, στην έλλειψη συντονισμού και υπευθύνων για την ορθολογική ενεργειακή διαχείριση, στην έλλειψη ενδιαφέροντος και στην αδράνεια της διοίκησης, στην έλλειψη στόχων για την ενεργειακή συμπεριφορά και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κάθε δημόσιου κτιρίου, στην έλλειψη ενεργειακής μελέτης των περισσότερων δημοσίων κτιρίων ώστε να καθοριστούν οι κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις, αλλά και στην έλλειψη επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Η Greenpeace, επικαλείται πρόσφατη μελέτη του ΚΑΠΕ, η οποία αποκαλύπτει ότι η μέση ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με οικονομικά αποδοτικό κόστος (με εφαρμογή προδιαγραφών εξοικονόμησης ενέργειας), είναι της τάξης του 22% της προβλεπόμενης συμβατικής κατανάλωσης στα νέα ή ανακατασκευαζόμενα δημόσια κτίρια, δηλαδή ίση με 140.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ)/έτος.

Παράλληλα, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στα κτίρια αυτά θα μειώσει τις μέσες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 425.000 χιλιάδες τόνους CO/έτος, ενώ θα επιφέρει οικονομικά οφέλη της τάξης των 110 εκατ ευρώ το χρόνο. Η εξοικονόμηση ενέργειας συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Διάβασε επίσης: Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για μειωμένο λογαριασμό στο ρεύμα.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εξοικονόμηση ενέργειας που πραγματοποιεί, καλεί τους αρμοδίους:
-Να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα.

  • Να εφαρμόσουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για ενεργειακά αποδοτικά κατασκευές σε όλα τα νέα ή υπό ανακατασκευή κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Να εφαρμόσουν μία πολιτική προμηθειών του Δημοσίου, η οποία θα προωθεί ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, υπηρεσίες και προϊόντα στους φορείς του δημοσίου.
  • Να παρέχουν κίνητρα με τη μορφή επιβράβευσης στα δημόσια κτίρια που πετυχαίνουν τους στόχους τους για εξοικονόμηση ενέργειας και να προωθήσουν επιδεικτικά προγράμματα αειφορικών κτιρίων του Δημοσίου.
  • Να εφαρμόσουν τη Χρηματοδότηση Από Τρίτους (ΧΑΤ) στα κτίρια του Δημοσίου, προωθώντας άμεσα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο –σημειωτέον– καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166