Τι είναι Intelligent Unified Brake System με ABS

Τι είναι Intelligent Unified Brake System με ABS

Η Yamaha με την παρουσίαση του Yamaha XT 1200Z Super Tenere είχε προβεί σε μία παράλληλη παρουσίαση ενός νέου συστήματος φρένων συνδυασμένης πέδησης με απώτερο σκοπό να παρέχει μέγιστη ασφάλεια στον αναβάτη.

Αυτό το σύστημα φρένων της Yamaha ονομάζεται Intelligent Unified Brake System με ABS και τυπικά είναι ένα ισχυρό σύστημα συνδυασμένων φρένων. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Yamaha XT 1200Z Super Tenere όμως δεν αποκλείεται σύντομα να το δούμε και σε άλλες μοτοσυκλέτες. Βασίζεται σε ένα σύστημα με δισκόφρενα και στους δύο τροχούς τα οποία χρησιμοποιούν συμβατικές δαγκάνες (τεσσάρων εμβόλων μπροστά και δύο εμβόλων πίσω). Το σύστημα ελέγχεται από μια κεντρική υπολογιστική μονάδα, που ελέγχει έναν υδραυλικό μηχανισμό, ο οποίος κατανέμει την πίεση στο κύκλωμα των φρένων ανάλογα με τις συνθήκες.

Όταν ο αναβάτης πιέζει τη μανέτα του φρένου το σύστημα κατανέμει την πίεση ανάλογα με τις συνθήκες είτε μπροστά είτε πίσω. Το σύστημα κάνει διάγνωση των συνθηκών χρησιμοποιώντας μια σειρά από αισθητήρες οι οποίοι ελέγχουν:

 • Την πίεση που ασκεί ο αναβάτης στο μπροστινό φρένο
 • Την ταχύτητα της μοτοσικλέτας
 • Τις συνθήκες φορτίου της μοτοσικλέτας

Διαφορετικές περιπτώσεις φρεναρίσματος

 1. Όταν ο αναβάτης πιέσει μόνον την μανέτα του φρένου, τότε ενεργοποιείται το μπροστινό φρένο και η Υδραυλική αντλία στέλνει πίεση στο πίσω φρένο, οπότε η μοτοσικλέτα φρενάρει συνδυασμένα.
 2. Όταν ο αναβάτης πιέσει μόνον το πεντάλ του φρένου, τότε ενεργοποιείται αποκλειστικά το πίσω φρένο.
 3. Οταν ο αναβάτης πιέσει πρώτα τη μανέτα και στη συνέχεια το πεντάλ του φρένου, τότε το σύστημα λειτουργεί μέσω της ηλεκτρονικής μονάδας φρενάροντας συνδυασμένα. Η πίεση ανά τροχό εφαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που «βλέπει» το σύστημα.
 4. Όταν ο αναβάτης πιέσει πρώτα το πεντάλ του φρένου και στη συνέχεια τη μανέτα του φρένου πότε το σύστημα δεν λειτουργεί συνδυασμένα. Η πίεση κατανέμεται ανάλογα με την πίεση που εφαρμόζει ο αναβάτης σε κάθε φρένο και όχι μέσω της ηλεκτρονικής μονάδας.

ABS

Το σύστημα επιπλέον χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του ABS. Πριν προλάβει κάποιος τροχός να μπλοκάρει έχει προλάβει να κατανείμει την πίεση, ανάλογα με την περίπτωση ώστε το φρενάρισμα να είναι ομαλό σε όλες τις συνθήκες. Το ABS ελέγχει τις εξής παραμέτρους:

 • Ταχύτητα τροχών
 • Στροφές κινητήρα
 • Ρυθμό επιβράδυνσης
 • Ρυθμό γλιστρήματος
Προηγούμενο άρθροΑνανάς, διατροφική αξία και οφέλη
Επόμενο άρθροΤροφές και πρόληψη κατά του καρκίνου, ανάλυση
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας