Τι είναι το Fiverr; Παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες;

Τι είναι το Fiverr; Παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες;

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσω διεξοδικά το τι εστί Fiverr και παράλληλα θα σας παρουσιάσω συγκεκριμένες λεπτομέρειες που προέρχονται μέσα από μακροχρόνια έρευνα, ούτως ώστε να κατανοήσετε πλήρως όλα τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία αυτού του ιστότοπου.

Τι είναι το Fiverr

Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής διαφόρων υπηρεσιών, που παρέχονται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από εξειδικευμένες εταιρείες που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον ιστότοπο, διότι έχει εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα που συνεπάγεται ότι εκεί μέσα υπάρχει έτοιμο πελατολόγιο που είναι διατεθειμένο να πληρώσει άμεσα για κάποια υπηρεσία, χωρίς να χρειάζεται ο εκάστοτε πωλητής να ψάχνει δεξιά και αριστερά στο διαδίκτυο για να βρει πελάτη.

Το fiverr ως πλατφόρμα έχει αρκετές ομοιότητες με το eBay, απλά στο πρώτο πωλούνται ως επί το πλείστον υπηρεσίες, ενώ στο δεύτερο κυρίως αγαθά και προϊόντα από τρίτα μέρη, και όχι καθ’ αυτό από την ίδια την πλατφόρμα. Δηλαδή, επί της ουσίας λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ πωλητή και πελάτη, ενώ πολλές φορές, όταν υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή, επειδή για παράδειγμα ο σχεδιασμός του λογότυπου δεν ήταν ο αναμενόμενος, εκεί η πλατφόρμα αναλαμβάνει το ρόλο του διαιτητή για να επιλύσει το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο.

Πληροφορίες για το fiverr

Το Fiverr ιδρύθηκε από τους Micha Kaufman και Shai Wininger τον Φεβρουάριο του 2010. Οι ιδρυτές του σκόπευαν να δημιουργήσουν μία ανοιχτή αγορά (και τελικά τα κατάφεραν) που θα παρέχει μια αμφίδρομη πλατφόρμα για τους χρήστες, όπου ο ίδιος άνθρωπος θα μπορεί ταυτόχρονα να αγοράζει υπηρεσίες και να πωλεί τις δικές του.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η εταιρεία έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Ισραήλ, ενώ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange) με την κωδική ονομασία Fiverr International Ltd (FVRR).

Μέσα στο fiverr διατίθενται μια ευρεία ποικιλία ψηφιακών υπηρεσιών που ενδεχομένως να ξεπερνούν και τις 100 διαφορετικές κατηγορίες και υποκατηγορίες, και περιλαμβάνουν για παράδειγμα, συγγραφή κειμένων, μετάφραση άρθρων, σχεδιασμός λογότυπων, προώθηση προϊόντων, επεξεργασία βίντεο, εγγραφή ηχητικών αρχείων για εμπορικό σκοπό, κατασκευή ιστοσελίδων, Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης (Search Engine Optimization) και πολλά άλλα.

Από πού πήρε το όνομα του

Η ονομασία του είναι εμπνευσμένη από την αγγλική λέξη «five» που στα ελληνικά σημαίνει «πέντε», και όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί ο ιστότοπος πριν από μία δεκαετία περίπου, σχεδόν τα πάντα προσφέρονταν για μόλις 5 δολάρια, αλλά αυτή η μεθοδολογία άλλαξε λίγα χρόνια αργότερα, προφανώς γιατί δεν ήταν χρηστική για την βιωσιμότητα της πλατφόρμας. Αφού είναι αδύνατο να κατασκευάσεις ένα ιστότοπο που κοστίζει για παράδειγμα 100 δολάρια και να το προσφέρεις έναντι 5 δολαρίων.

Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ιδιομορφία, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να αλλάξει ρότα σχετικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών, και τελικά άφησε εντελώς ευμετάβλητη την κοστολόγηση με απώτερο σκοπό να καμφθεί αυτό το τεράστιο εμπόδιο που δεν άφηνε τους πωλητές να λειτουργήσουν ομαλά, όπως θα έκαναν στο δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.

Τα θετικά του fiverr

Τα κύρια πλεονεκτήματα του Fiverr είναι πως αντικειμενικά προσφέρει ένα μεγάλο σύνολο χρήσιμων χαρακτηριστικών που καλύπτουν και την πιο απαιτητική ανάγκη, επίσης οι υπηρεσίες έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής, και φυσικά ως εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπιστευτικότητα των συναλλαγών.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Fiverr διαιρούνται ουσιαστικά σε δώδεκα βασικές ειδικότητες με πολλαπλές υποκατηγορίες. Και πιο αναλυτικά, κάθε κατηγορία χωρίζεται σε αρκετές μικρές υποομάδες για να καλυφθεί ολοκληρωτικά οποιοδήποτε είδος. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν άμεσα μέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, ή να πραγματοποιήσουν αναζήτηση βάσει συγκεκριμένων λέξεων κλειδιών για να εντοπίσουν εκείνο το στοιχείο που τους ενδιαφέρει.

Με λίγα λόγια, λειτουργεί κάπως παρόμοια, όπως μία μηχανή αναζήτησης που έχει καταχωρημένες διάφορες αγγελίες και τις εμφανίζει στο χρήστη ανάλογα με την σχετικότητα των αναζητήσεων που έχουν κάνει αρχικά άλλοι χρήστες, και μετέπειτα βάσει των δικών του προτιμήσεων, εφόσον υπάρχει ιστορικό για τα ενδιαφέροντα του αγοραστή.

Αν υποθέσουμε ότι έχεις εγγραφεί μόλις τώρα στον ιστότοπο και θέλεις να προσλάβεις κάποιον ελεύθερο επαγγελματία για να σου φτιάξει ένα λογισμικό, εννοείται πως πρώτα θα πρέπει να πλοηγηθείς μέσα από τις κυρίες κατηγορίες ώστε να καταλήξεις στην συγκεκριμένη ειδικότητα που σε ενδιαφέρει για να σου εμφανίσει όλους τους διαθέσιμους freelancers, και μετά. εφόσον υπάρχει ιστορικό θα σου εμφανίζει αυτόματα ότι σχετικό σε ενδιαφέρει.

Xαμηλές τιμές

To Fiverr προσφέρει αληθινά χαμηλές χρεώσεις, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό στην εύρεση προσιτών ψηφιακών υπηρεσιών. Φερειπείν για τη μετάφραση ενός κειμένου 1.000 λέξεων μπορεί να σου ζητήσει μία μεταφραστική εταιρεία από 100 έως 150 ευρώ, ενώ στο Fiverr οι τιμές ξεκινούν από τα 10 ευρώ για το ίδιο ακριβώς πράγμα, κάτι που ομολογουμένως είναι μία τεράστια διαφορά, και πλέον κανένας δεν είναι κορόιδο να τον υπέρ χρεώνουν οι διάφοροι επιτήδειοι για να πλουτίζουν μέσω της αισχροκέρδειας.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους πελάτες να δουν όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με έναν συγκεκριμένο freelancer προτού προβούν σε κάποια παραγγελία μέσα από τις πληροφορίες του δημοσίου προφίλ του. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι διαθέσιμες προσφερόμενες εργασίες, σχόλια, επιτυχημένες ή αρνητικές συνεδρίες, βαθμολογίες και ακυρώσεις παραγγελιών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες είναι πιο σίγουροι για τα δρώμενα του εκάστοτε freelancer που έχουν σκοπό να προσλάβουν. Το εργαλείο αναζήτησης του Fiverr μπορεί να βοηθήσει τον αγοραστή να φιλτράρει τα αποτελέσματα με βάση τα προσόντα που αναζητά.

Το Fiverr εγγυάται ότι όλα τα στοιχεία του πελάτη θα παραμείνουν κρυφά και δεν θα μάθει κανείς εάν έχεις αγοράσει οτιδήποτε εκεί μέσα με το ονοματεπώνυμο σου, εκτός αν το κοινοποιήσεις ο ίδιος σου. Η πλατφόρμα εμφανίζει μόνο μόνο κάποιες μικρές σχετικές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν τους freelancer να μάθουν τους πιθανούς πελάτες τους, όπως για παράδειγμα πόσες παραγγελίες έχεις κάνει και τι βαθμολογίες έχεις δώσει.

Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ του πελάτη και του freelancer είναι κρυπτογραφημένες για αποφυγή διαρροής πληροφοριών. Η πλατφόρμα διασφαλίζει ότι οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν θα γίνουν αντιληπτές από τρίτους. Εκτός και αν υπάρχει υποψία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ζητήσει η εκάστοτε Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα στοιχεία του φερόμενου υπόπτου.

Αυτή η μυστικότητα των συναλλαγών παρέχει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη τόσο στους πελάτες, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι τα οικονομικά τους στοιχεία δεν θα εκτεθούν σε τρίτα μέρη. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μέσω PayPal, πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας, και άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Πώληση υπηρεσιών

Επιπλέον, όλοι μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία σε τούτη την πλατφόρμα, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό γνώσεων για να μπορέσεις να δραστηριοποιηθείς, ούτε καν ελέγχεται αν ο freelancer έχει τις τεχνικές γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που θα αναλάβει.

Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι οι freelancers μπορούν να βρουν μια ενεργή ή παθητική πηγή εισοδήματος μέσω αυτής της πλατφόρμας, ακόμη και οι χομπίστες που δεν θεωρούνται Γκουρού στον τομέα τους, απλά η αρχή είναι δύσκολη, μέχρι να σε εντοπίσουν οι δυνητικοί πελάτες που απευθύνεσαι.

Ωστόσο εάν είσαι ένας ταλαντούχος άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβεις πάρα πολλές παραγγελίες, αρκεί η ολοκλήρωση όλων των παραγγελιών να συνοδεύεται από θετικές κριτικές, γιατί αυτή η ιδιαιτερότητα υποδεικνύει πως όντως έχουν μείνει ικανοποιημένοι οι πελάτες από εσένα. Και πάντα να είσαι διατεθειμένος να επανορθώσεις οποιοδήποτε λάθος σου, ακόμη και αφιλοκερδώς, ώστε να μην απογοητεύσεις τον πελάτη και λάβεις αρνητική κριτική.

Τα αρνητικά του Fiverr

Προσωπικά χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη πλατφόρμα από το ξεκίνημα της, δηλαδή περίπου δέκα χρόνια, και σαφώς έχω μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, κάτι που θα με βοηθήσει να αναπτύξω με εγκυρότητα τα επιχειρήματα μου. Και πίστεψε με θα βγει λαβράκι. Αφού έχω καεί τόσες πολλές φορές από τους ανήθικους freelancers που πλέον είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με πολλούς από έκει μέσα. Ακόμη και αν έχουν πολλές θετικές κριτικές, αφού αυτές μπορούν κάλλιστα να χειραγωγηθούν από συναδέλφους τους μέσω διαφόρων τεχνασμάτων. Θα σας εξηγήσω αναλυτικά παρακάτω τι εννοώ επακριβώς.

Στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται και η κατά εξακολούθηση παραπλάνηση των πελατών από τους freelancer που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να τις αντιληφθεί με την πρώτη ματιά, ακόμη και αν είσαι πεπειραμένος επαγγελματίας.

Απάτες

Από τις πιο γνωστές απάτες που λαμβάνουν χώρα στο Fiverr και ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί αυτή η απογοητευτική κατάσταση έχει να κάνει με το SEO και την πώληση υπερσυνδέσμων (backlinks) από υποτιθέμενους ιστότοπους με υψηλό domain authority, το οποίο φυσικά είναι ψεύτικο και τυπικά σου πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.

Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, επειδή ορισμένοι από αυτούς τους ιστότοπους είναι τόσο κατώτερης ποιότητας, σε τέτοιο σημείο που μπορούν να βλάψουν τη δική σου διαδικτυακή τοποθεσία, και αντί να ανέβει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, εν τέλει να λάβεις μία ποινή από την Google, και π.χ. από την δεύτερη σελίδα στα αποτελέσματα να βρεθείς σε μία μέρα στην 9η. Ιδίως εάν το website σου είναι σχετικά καινούργιο και έχεις γεμίσει με τοξικά backlinks.

Επομένως σε καμία περίπτωση μην αγοράζετε από εκεί μέσα links, ακόμη και αν ο εκάστοτε πωλητής έχει 200 θετικές κριτικές, γιατί και εδώ υπάρχει κόλπο.

Χειραγώγηση θετικών κριτικών

Ανοίξτε τα μάτια σας και διαβάστε προσεκτικά τι θα σας γράψω. Υπάρχουν διάφορες τρίτες πλατφόρμες που μπορείς να αγοράσεις 100 θετικές κριτικές για να στρώσεις γρήγορα τη δουλειά σου, ανεβάζοντας επιτηδευμένα την βαθμολογία σου, αλλά εννοείται εν αγνοία της εταιρείας, η οποία είναι λογικό ότι εάν γνωρίζει τι συμβαίνει θα κλείσει αμέσως το λογαριασμό αυτών των ατόμων, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο ικανή να το αντιληφθεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν αυτά τα ευτράπελα.

Το κόλπο έχει ως εξής. Αν υποθέσουμε πως είσαι προγραμματιστής εφαρμογών και προσφέρεις την υπηρεσία σου έναντι 100 ευρώ, τότε με το τρίτο άτομο που έχεις συνεννοηθεί θα του παρέχεις μία προσαρμοσμένη προσφορά της τάξεως του 1 ευρώ και αυτό θα επαναληφθεί 100 φορές έως ότου ολοκληρωθεί η αποστολή.

Έτσι, ο αδαής πελάτης που δεν έχει επίγνωση του θέματος, με το που αντικρίσει το προφίλ του πονηρού freelancer θα έχει την εντύπωση πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ταλαντούχο άτομο και πως σίγουρα είναι αυτός που έψαχνε μέχρι τώρα, αφού έχει τόσο μεγάλο αριθμό θετικών κριτικών και συνάμα προσιτή τιμή.

Αν είσαι καινούργιος πωλητής

Εάν είσαι καινούργιος επαγγελματίας και θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στο Fiverr, εξυπακούεται πως είναι αναγκαίο να συλλέξεις αρκετές θετικές κριτικές από τους ευχαριστημένους πελάτες με βασικό γνώμονα το αυτοματοποιημένο σύστημα να σε προτείνει και σε υπόλοιπους πελάτες για να αρχίσεις να βγάζεις ένα σταθερό εισόδημα κάθε μήνα και να ασχοληθείς αποκλειστικά με τούτη την ενασχόλησή ως κύριο επάγγελμα.

Όμως για αρχή θα πρέπει να ξοδέψεις ορισμένα χρήματα ως προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Facebook για να λάβεις τις πρώτες παραγγελίες από εκεί, και παράλληλα να μαζέψεις ένα εύλογο αριθμό θετικό κριτικών για να φαίνεσαι ελκυστικός στα μάτια των υποψήφιων πελατών. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία κοστίζει και μάλιστα ορισμένες φορές αρκετά ακριβά, αλλά αν αναλογιστείς πως το ίδιο θα έκανες και με την προσωπική σου επιχείρηση για να αυξήσεις το εισόδημα σου, τότε εκ των πραγμάτων τα λεφτά ενδεχομένως θα πιάσουν τόπο.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα με τους Έλληνες freelancer στο Fiverr σχετίζεται με το γεγονός πως πρέπει να ανταγωνιστείτε τους Ινδούς και τους Πακιστανούς που δουλεύουν σχεδόν με το 1/3 της τιμής σε σχέση με εμάς. Παραδείγματος χάρη, σε φυσιολογικά πλαίσια ένας Έλληνας κατασκευαστής ιστοσελίδων θα ζητούσε 200 ευρώ για τη δημιουργία ενός απλού website, ενώ ο Πακιστανός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την ίδια δουλειά με 70 ευρώ, αφού ένας βασικός μισθός στο Πακιστάν αγγίζει περίπου τα 150 δολάρια το μήνα.

Κάτι που σημαίνει πως ως Έλληνας έχεις ένα βαρύ μειονέκτημα σε αντίθεση με κάποιον Πακιστανό ανταγωνιστή του στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασικό κριτήριο όταν αγοράζουν οι πελάτες είναι, και πάντα θα παραμένει, το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θετικές κριτικές και τα καλά σχόλια από την διεκπεραίωση των πραγματοποιούμενων παραγγελιών.

Είναι αξιόπιστο το Fiverr;

Όχι, δεν είναι σε σχέση με το Amazon και το eBay, ούτε καν αγγίζει το 20% της αξιοπιστία τους. Όμως είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω πως η εταιρεία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και διαρκώς αναβαθμίζει τα χαρακτηριστικά της για την αποτροπή απάτης. Επίπλέον, χρήζει άξιο αναφοράς ότι έχει στρέψει την προσοχή της στο να μεγιστοποιήσει την καλή εμπειρία του χρήστη για να νιώθει άνετα σε αυτό το κατάστημα ψηφιακών υπηρεσιών, και παράλληλα ο πελάτης να λαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες από σοβαρούς επαγγελματίες που είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και πραγματικά κόπτονται για την σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη τους.

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας