ΑρχικήHow toΤι είναι Tor Browser; Οφέλη και αρνητικά σημεία

Τι είναι Tor Browser; Οφέλη και αρνητικά σημεία

Τι είναι Tor Browser; Οφέλη και αρνητικά σημεία.

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor Browser είναι το πρωτόκολλο δικτύου που προσφέρει ιδιωτική περιήγηση στο διαδίκτυο, το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε απολύτως δωρεάν κατεβάζοντας το από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, απλά να έχετε το νου σας, ώστε να κατεβάσετε τη σωστή έκδοση για το λειτουργικό σας σύστημα.

Για παράδειγμα, μόνο στα windows υπάρχουν αρκετές εκδόσεις, όπως και για το linux και τα λοιπά, επίσης αν έχετε smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή φροντίστε πριν κάνετε λήψη, να βεβαιωθείτε ότι θα κατεβάσετε τις συμβατή με εσάς έκδοση.

Το Tor Browser Λειτουργεί διαφορετικά από ένα VPN και είναι αισθητά πιο αργό από τη συνηθισμένη σας σύνδεση στο Internet. Τα καλύτερα δίκτυα VPN δεν μειώνουν την ταχύτητά σας στο διαδίκτυο, αλλά κοστίζουν κάποπια χρήματα, ενώ ο Tor είναι δωρεάν. Ενώ υπάρχουν δωρεάν VPN, τα περισσότερα έχουν περιορισμό στα όρια δεδομένων, οπότε θα σας πρότεινα να στραφείτε στον Tor Browser, ανάλογα βέβαια με το σκοπό που θα τον χρησιμοποιήσετε, ωστόσο δεν έχετε να χάσετε τίποτα από το να το δοκιμάσετε οι ίδιοι σας για να πάρετε μία πρώτη γεύση και να σχηματίσετε μία ολοκληρωμένη άποψη.

Τα θετικά και τα οφέλη του tor browser

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να αποκρύψετε την τοποθεσία σας, τη διεύθυνση IP και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης, ακόμα και περιηγηθείτε με την άνεση σας στον σκοτεινό ιστό. Ο Edward Snowden (το πλέον καταζητούμενο άτομο από τη CIA) λέγεται ότι χρησιμοποίησε τον Tor για να στείλει πληροφορίες σχετικά με το PRISM, σε δημοσιογράφους στο The Guardian και το Washington Post το 2013, αν αναρωτιέστε αν είναι σπουδαίο κατόρθωμα αυτό το γεγονός, απλά σας λέω το εξής: Το συγκεκριμένο κύριο τον παρακολουθούσαν αρκετές μυστικές υπηρεσίες, επίσης μην ξεχνάτε ότι Google συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις δίνει πληροφορίες χωρίς να το γνωρίζει κανείς.

Το Αμερικανικό ναυτικό ερευνητικό εργαστήριο (αγγλικά: U.S. Naval Research Lab) και η DARPA, δημιούργησαν την βασική τους τεχνολογία πίσω από το Tor Browser και το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Firefox. Ο φυλλομετρητής, ο οποίος διατίθεται στο torproject.org , διατηρείται από εθελοντές και χρηματοδοτείται από προσωπικές δωρεές καθώς και επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από το Human Rights, το Labor και μια σειρά άλλων φορέων, οπότε μπορείτε να καταλάβετε τη στήριξή απολαμβάνει.

Τα αρνητικά του tor browser

Χρησιμοποιώντας μόνο το πρόγραμμα περιήγησης Tor δεν εγγυάται την ανωνυμία σας. καλό θα ήταν να επιληφθείτε οι ίδιοι σας την ασφαλή σας περιήγηση στο διαδίκτυο και να λάβετε επιπλέον μέτρα για το ζήτημα αυτό, ιδίως αν είσαστε αρχάριοι πάνω σε αυτό το θέμα, διότι προφανώς θα κάνετε λάθη που θα σας εκθέσουν και εκεί που νομίζετε πως είσαστε ανώνυμοι να σας τσιμπήσουν στα καλά καθούμενα (εφόσον έχετε κάνει κάποια παράνομη πράξη).

Πως να προστατευτείτε ενώ χρησιμοποιείτε τον Tor Browser

Οι συστάσεις που σας προτείνουμε για να κρατήσετε όσο γίνεται πιο κρυφά τα νώτα σας, περιλαμβάνουν τη μη χρήση του BitTorrent (πρωτόκολλο κοινής χρήσης peer-to-peer), να μην εγκαταστήσετε διάφορα πρόσθετα στο πρόγραμμα περιήγησης, να μην προβάλετε έγγραφα και να μην μην εκτυπώσετε οτιδήποτε ενώ είσαστε online.

Ο Tor επίσης συνιστά στους χρήστες να επισκέπτονται μόνο ασφαλείς τοποθεσίες που περιέχουν το πρόθεμα στο URL HTTPS. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα plug-in που ονομάζεται HTTPS Everywhere για να το κάνετε αυτό. Είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα περιήγησης Tor, αλλά είναι διαθέσιμο και με τα παλαιά προγράμματα περιήγησης, προσοχή μην κατέβασε το οτιδήποτε αν δεν είσαστε σίγουροι, να θυμάστε ότι είναι καλύτερη η πρόληψη, παρά η θεραπεία.

Ωστόσο το πρόγραμμα περιήγησης Tor περιλαμβάνει πρόσθετα ασφαλείας που είναι ήδη προεγκατεστημένα εκτός από το HTTPS Everywhere, συμπεριλαμβανομένου του NoScript, το οποίο αποκλείει το JavaScript, το Java, το Flash και άλλα πρόσθετα που μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα περιήγησης. Μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο ασφαλείας του NoScript, αν και πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιστότοπο που απαιτεί να λειτουργήσει μια συγκεκριμένη προσθήκη.

Αυτές οι βελτιώσεις ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων προσφέρονται με μηδενικό κόστος, αλλά στην πραγματικότητα εκμηδενίζεται η ταχύτητά σας στο διαδίκτυο, δηλαδή για να φορτώσετε μία ιστοσελίδα θα σας βγει η ψυχή, παρόλα αυτά εξαρτάται φυσικά από την IP που θα σας παραχωρήσει ο Tor Browser, δηλαδή εάν ο διακομιστής της ιστοσελίδας που επισκέπτεστε και η IP του tor browser είναι μακρινές, όπως ΗΠΑ – Κίνα, τότε ζήτω που καήκαμε.

Ίσως παρατηρήσετε μείωση της ταχύτητας και ίσως χρειαστεί να υποφέρετε από κάποιες δυσκολίες. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε ένα CAPTCHA σε πολλούς ιστότοπους, λόγω της χρήσης του CloudFlare, μιας υπηρεσίας ασφαλείας που μπορεί να θεωρήσει ύποπτη την κρυφή ταυτότητά σας. Οι ιστότοποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είστε άνθρωπος και όχι κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να ξεκινήσει μία επίθεση DDOS ή ή οποιοδήποτε άλλου είδους χακάρισμα.

Επίσης, ενδέχεται να έχετε πρόβλημα πρόσβασης σε τοπικές εκδόσεις συγκεκριμένων ιστότοπων. Για παράδειγμα, το google.gr (Τουλάχιστον μέχρι σήμερα) δεν σας επιτρέπει να αναζητήσετε τίποτα στη μηχανή αναζήτησης, αλλά μη σας νοιάζει, γιατί μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία στο διαδίκτυο μέσω του duckduckgo.com, το οποίο είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του tor browser.

Τέλος, δεν μπορείτε να διατηρήσετε ιδιωτικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνετε ή λαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλου είδους συζήτηση κάνετε στο διαδίκτυο, αν και ο Tor προσφέρει επίσης έναν ιδιωτικό chat για συνομιλία, αλλά και πάλι δεν είναι εγγυημένο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166