ΑρχικήΟχήματαΤο Αμερικανικό ναυτικό εγκαινιάζει το UUVRON μία μοίρα μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων

Το Αμερικανικό ναυτικό εγκαινιάζει το UUVRON μία μοίρα μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων

Το Αμερικανικό ναυτικό εγκαινιάζει το UUVRON μία μοίρα μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησε την πρώτη του μοίρα μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων για να τους βοηθήσει στη μάχη.

Η μη επανδρωμένη μοίρα υποβρύχιων οχημάτων (UUVRON) πιθανόν να είναι η πρώτη από τις πολλές στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποιούν τα ρομπότ κάτω από τη θάλασσα, σύμφωνα με αναφορές. Παρόλο που υπάρχει στόλος υποβρύχιων ρομπότ που χρησιμοποιείται ήδη από το Πολεμικό Ναυτικό, εξυπηρετούν έναν επιστημονικό σκοπό έρευνας και λειτουργούν υπό την καθοδήγηση της Στρατιωτικής Διοίκησης Sealift για το Ναυτικό Ωκεανογραφικό Γραφείο (Naval Oceanographic Office).

Το UUVRON 1 θα αναλάβει διαφορετικά καθήκοντα που περιλαμβάνουν υποστηρικτικό ρόλο με πολεμικά πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια έκθεση του περιοδικού Discovery, ίσως μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να ασχοληθεί άμεσα με τον εχθρό.

Το UUVRON 1 βασίζεται στο DEVRON 5, ένα μη επανδρωμένο απόσπασμα υποθαλάσσιου οχήματος, το οποίο λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

“Σήμερα με την πρώτη μοίρα UUV μεταβαίνουμε προς ολοταχώς στα ολοκληρωτικά μας σχέδιο”, δήλωσε ο Capt Robert Gaucher, πρώην διοικητής της DEVRON 5, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου. «Γιατί θεωρείται ιστορικό γεγονός; Επειδή η στάση UUVRON 1, δείχνει τη δέσμευση του Ναυτικού μας για το μέλλον των μη επανδρωμένων συστημάτων στην υποθαλάσσια μάχη».

Τα ναυτικά υποβρύχια drones μέχρι τώρα, έχουν ως επί το πλείστον μηχανήματα που έχουν σχήμα τορπιλών με πτερύγια και πάντοτε επιδιώκουν και προσπαθούν να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ, αλλά τις περισσότερες φορές δεν επιτυγχάνεται. Όμως ο νέος τύπος δεν έχει καμία απολύτως σχέση επιχειρησιακά με το παλιό.

Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλιά υποβρύχια drones που λειτουργούσε το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιούνταν συνήθως για να ερευνήσουν το θαλάσσιο έδαφος του ωκεανού.

Πέρυσι, συνέβη ένα απροσδόκητο περιστατικό τράβηξε τα βλέμματα της στρατιωτικής μας υπηρεσίας, όπου η Κίνα προσπάθησε να καταλάβει ένα αυτόνομο υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού που διενεργούσε έρευνες. Το συμβάν προκάλεσε περαιτέρω εντάσεις όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump μέσω tweet ανέφερε ότι η Κίνα θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα σετέτοιου είδους καταστάσεις, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την οργή μας. Τελικά, η Κίνα σταμάτησε την επιχειρησιακή την πράξη και έφυγε χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Το αμερικανικό ναυτικό φαίνεται να προτίθεται να επεκτείνει το ρόλο των υποβρυχίων αυτόνομων οχημάτων. Ένας τέτοιος ρόλος θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη οχημάτων που να ανιχνεύουν υποβρύχια κάθε είδους.

Αυτή είναι μια δουλειά που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια λόγω της ικανότητάς τους να ανιχνεύουν και να βρίσκουν υποβρύχια αντικείμενα, ειδικά εάν στην περιοχή που κινείται είναι πολύ σκοτεινά. Μια έκθεση της National Geographic για τα δελφίνια μάχης μιλά για θαλάσσια θηλαστικά που εκπαιδεύονται να εντοπίζουν και να επισημαίνουν τα υποβρύχια καθώς και να ανιχνεύουν μη εξουσιοδοτημένους κολυμβητές. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται στο Ναυτικό των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960.

Ο οργανισμός Defense Advanced Research Projects (Darpa), από την άλλη πλευρά, θέλει να κατασκευάσει υποβρύχια μηχανήματα με πιο εξελιγμένο τρόπο από τον ήδη υπάρχων που θα μπορούν να εντοπίσουν και να κυνηγήσουν αποτελεσματικά τα εχθρικά υποβρύχια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166