Social media και δημοκρατία: η αισιοδοξία εξαφανίζεται καθώς οι φόβοι αυξάνονται.
Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το Facebook και το Twitter ήταν τα βασικά εργαλεία των ακτιβιστών που υπερασπιζόντουσαν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέποντας την άνθηση των κινήσεων όπως η Αραβική Άνοιξη.
Σήμερα τα πράγματα έχουν μετατραπεί καθώς οι φόβοι μεγαλώνουν για το πώς τα Social media μπορούν να χειραγωγηθούν για να διαταράξουν την κοινωνία, όπως με το παράδειγμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και για το πώς οι εξουσιαστικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα δίκτυα για να περιορίσουν τη διαφωνία.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά με το Facebook και το Twitter, οι οποίες αναγνώρισαν ότι οι οντότητες που υποστηρίζουν τη Ρωσία χρησιμοποίησαν το δίκτυό τους για τη διάδοση της παραπληροφόρησης και για τη σπορά των πολιτικών διαφωνιών, έχοντας αυξήσει αναμφισβήτητα τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των κοινωνικών δικτύων στη δημοκρατία.
“Αυτές οι δύο πλατφόρμες είναι διαθέσιμες στους επιτήδειους για κακοποίηση και χειραγώγηση των αξιών στην κοινωνία και προφανώς πολύ προβληματικοί άνθρωποι με αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι η ταφόπλακα στο μνήμα μας”, λέει ο Andrew Weisburd, ο οποίος είναι μέλος της συμμαχίας Alliance for Securing Democracy.
Η Συμμαχία, ένα έργο που δημιουργήθηκε φέτος για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, και περιλαμβάνει σημαντικές προσωπικότητες στον κόλπο της, όπως Αμερικανούς και Ευρωπαίους ερευνητές που ανησυχούν για τις προσπάθειες της Μόσχας.
“Αυτό που είδαμε από το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια είναι ένα άμεσο παραγόμενο αποτέλεσμα αυτού που έκαναν στον ρωσικό λαό για να κρατήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους στρατιώτες του στην εξουσία”, δήλωσε ο Weisburd.
Ο ερευνητής Tim Chambers γράφει σε ένα έγγραφο για το αριστερόστροφο New Policy Institute ότι ο πολλαπλασιασμός των πολιτικών που στηρίζονται στα bots ή τους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς είναι μία μάστιγα που εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό και ελέγχεται από παράφρονα άτομα.
“Οι ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τους υποψήφιους των εκλογών τις ΗΠΑ το 2016, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και οι μηχανισμοί συστάσεων για το ποιος πρέπει να ψηφιστεί, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους επιτήδειους “, δήλωσε ο Chambers.
“Οι παραπλανητικές ειδήσεις δημιούργησαν την εντύπωση ότι υπάρχει μια λαϊκή, θετική, σταθερή, ανθρώπινη υποστήριξη για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, σκοπό, πολιτική ή ιδέα, γεγονός που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τον πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας (εννοεί τις ΗΠΑ)”.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφεραν σε έκθεση του Ιουνίου ότι σε πολλές χώρες τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, τα οποία προορίζονταν να καταστούν ως μια πλατφόρμα για την ελεύθερη έκφραση, «έχουν επίσης γίνει εργαλεία κοινωνικού ελέγχου».
Οι κυβερνήσεις απασχολούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων “για τη δημιουργία περιεχομένου, άμεσης γνώμης και συμμετοχής τόσο στο ξένο όσο και στο εγχώριο κοινό”, ανέφερε η έκθεση του προγράμματος του Πανεπιστημίου για την ψηφιακή προπαγάνδα.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σε 28 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “κάθε απολυταρχικό καθεστώς έχει εκστρατείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που απευθύνονται στους δικούς τους πληθυσμούς”.
Bots και εξάπλωση της σύγχυσης.
Στην Τουρκία, για παράδειγμα, αυτό οδήγησε στη στόχευση των λογαριασμών των κοινωνικών δικτύων των ηγετών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν μια εκστρατεία επιθέσεων προς αυτά τα άτομα.
Σε κάποιες χώρες, οι κυβερνήσεις δημιουργούν ένα εύφορο πεδίο το οποίο ενισχύει κάποιες φωνές για να δημιουργήσουν μια τεχνητή αίσθηση δημοτικότητας, ανέφεραν οι ερευνητές. Κάποια καθεστώτα χρησιμοποιούν αυτό το σκοπό προσλαμβάνοντας κυβερνοεγκληματίες ή μονωμένα άτομα που είναι άγνωστες του κυβερνοχώρου, επάνω στο hacking για να ολοκληρώσουν αυτή τη βρώμικη δουλειά.
Ο Zeynep Tufekci, ένας κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που μελετά τα κοινωνικά δίκτυα και τα κινήματα ακτιβιστών, δήλωσε ότι οι πλατφόρμες που βοήθησαν την Αραβική Άνοιξη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον των ίδιων ατόμων (διαφωνούντων) που κάποτε στηρίζονταν σε αυτή τη μεθοδολογία.
“Αντί για έναν ολοκληρωτικό ολοκληρωτισμό βασισμένο στον φόβο και τον αποκλεισμό των πληροφοριών, οι νεώτερες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη δαιμονοποίηση των social media και την κινητοποίηση στρατιωτικών ομάδων υποστηρικτών ή αμειβόμενων υπαλλήλων που παρακωλύουν τα διαδικτυακά ύδατα με παραπληροφόρηση, υπερφόρτωση πληροφοριών, αμφιβολία, σύγχυση, παρενόχληση και απόσπαση της προσοχής “.
Ρωσικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αποκαλύψεις από το Facebook και το Twitter πυροδότησαν ανησυχίες ότι οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, πιθανότατα από ρωσικές οντότητες, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να πολώσουν το εκλογικό σώμα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Το Twitter μοιράστηκε δεδομένα με τους ερευνητές του Κογκρέσου σχετικά με τις διαφημίσεις από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Russia Today , μια τηλεοπτική ομάδα με συνδέσμους με την κυβέρνηση της Μόσχας, η οποία έχει κατηγορηθεί από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι παρεμβαίνει στις εκλογές.
Το Twitter δήλωσε ότι η RT δαπάνησε 274.000 δολάρια το 2016 για διαφημίσεις στον ιστότοπό της που ίσως έχουν χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Το Facebook αναγνώρισε επίσης ότι οι ξένες οντότητες που συνδέονται με τη Ρωσία έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και συνεισφέρει στην προώθηση πολιτικών μηνυμάτων στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο, ενδεχομένως παραβιάζοντας τους εκλογικούς νόμους των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέφεραν σε μια έκθεση την Πέμπτη ότι η εκστρατεία διάδοσης των “junk news” κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 μέσω του Twitter φαινόταν να στοχεύει τα βασικά κράτη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν των εκλογών, οι χρήστες του Twitter δημοσίευαν περισσότερο παραπληροφοριακό, πολωτικό και συνωμοσιολογικό περιεχόμενο από ό, τι οι ειδήσεις που παρήγαγαν τα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Weisburd δήλωσε ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι κατά το πλείστον άνοσοι από την ευθύνη υπό τη νομική έννοια, αλλά το δικαστήριο θα πρέπει να μεριμνήσει για την μελλοντική νομοθεσία των ΗΠΑ (φαίνεται πιθανό να γίνει).
Η Emily Parker, συνάδελφος της New America Foundation Future Tense και συγγραφέας του βιβλίου «Τώρα ξέρω ποιοι είναι οι σύντροφοί μου: οι φωνές από το υπόγειο του ίντερνετ», προειδοποιούν για την ιδεοποίηση των κοινωνικών δικτύων, ως μία μεγάλη ιδέα και πρέπει να μένουν συνεχώς στο απυρόβλητο, αφού έτσι επιτάσσει το φτωχό μυαλό των ανθρώπων.