ΑρχικήΟικονομίαΤο AWS συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά cloud

Το AWS συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά cloud

Οι δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud σε ολόκληρη την υφήλιο αυξήθηκαν κατά 33% το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο την περσινή χρονιά. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας Canalys, η οποία ισχυρίζεται ότι η άνοδος έχει άμεση σύνδεση με την Πανδημία.

Στο τρίτο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ξόδεψαν 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια για υπηρεσίες υποδομής cloud, δηλαδή παραπάνω, κατά 2,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο, και κατά 9,0 δισεκατομμύρια δολάρια εν αντιθέσει με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την Canalys, οι δαπάνες αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς που περικλείουν το cloud και είναι αρκετά πιθανό να παραμείνει «ζωτικής σημασίας» για όλες τις επιχειρηματικές οντότητες και στο μέλλον, καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν αυστηρά μέτρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και lockdown, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων δουλεύει από το σπίτι με συνέπεια να γίνεται εκτεταμένη χρήση των υπηρεσιών που βασίζονται στο Cloud.

Ο ηγέτης της αγοράς Amazon Web Services (AWS) παρέμεινε ο νούμερο ένα πάροχος υπηρεσιών στο νέφος το τρίμηνο του 2020, επεκτείνοντας τα έσοδα του κατά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η εταιρεία απέκτησε επίσης περισσότερα χρήματα από τους τρεις κύριους ανταγωνιστές της.

Το Microsoft Azure αυξήθηκε 48% από έτος σε έτος, καταλαμβάνοντας το 19% της αγοράς (από 17% πριν από ένα χρόνο), ενώ το Google Cloud παρέμεινε ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος με μερίδιο 7%.

Η Canalys αναμένει ότι το multi-cloud και το υβριδικό IT θα συνεχίσουν να αυξάνουν την δυναμική τους, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εκτιμούν δεόντως τη βέλτιστη ανάπτυξη που προσφέρουν για περιπτώσεις χρήσης, όπως αυτόνομα οχήματα, βιομηχανική ρομποτική και λύσεις επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

«Η ευρεία χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών οδήγησε τις εταιρείες που έχουν υποδομές στο Cloud να δαπανήσουν περισσότερα λεφτά φέτος, λόγω αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία», δήλωσε ο Matthew Ball, επικεφαλής αναλυτής της Canalys.

Ο Matthew Ball πρόσθεσε: «Όμως, καθώς οι οργανισμοί προσαρμόζονται στη νέα κανονικότητα, αυτές οι επενδύσεις τείνουν να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και δεν γίνονται απλά μόνο για την τρέχουσα περίοδο. Ορισμένοι οργανισμοί ακολουθούν μια προσέγγιση με γνώμονα το κόστος, μειώνοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα δικά τους κέντρα δεδομένων, και μειώνουν το κόστος διαχείρισης μς συμβάσεις εξωτερικής ανάθεσης. Άλλοι ακολουθούν μια προσέγγιση μετασχηματισμού, αναπτύσσοντας νέες εφαρμογές και επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στο cloud. Όλοι όμως θα πρέπει να είναι πιο μετρημένοι και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς το κόστος, διότι η επιλογή φθηνών υπηρεσιών μερικές φορές οδηγεί σε αβέβαιες καταστάσεις».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166