Το DeepMind της Google χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να διερευνήσει τον ρόλο της ντοπαμίνης στη μάθηση

Το DeepMind της Google χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να διερευνήσει τον ρόλο της ντοπαμίνης στη μάθηση

Το DeepMind της Google χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να διερευνήσει τον ρόλο της ντοπαμίνης στη μάθηση.

Οι αλγόριθμοι της βαθιάς μάθησης μπορούν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε αρκετούς τομείς , από την ταξινόμηση των εικόνων και την ανάγνωση των χειλιών έως τις προβλέψεις για το μέλλον.

Αλλά παρά τις σπουδαίες ικανότητες που διαθέτουν τα νευρωνικά δίκτυα τροφοδοτούμενα από τους αλγόριθμους, μειονεκτούν στο ρυθμό με τον οποίο μαθαίνουν, μιλάμε πάντα για υψηλό επίπεδο. Μερικοί από τους καλύτερους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης χρειάζονται εκατοντάδες ώρες για να πρωταγωνιστήσουν και να κυριαρχήσουν στα κλασικά βιντεοπαιχνίδια κάτι που δεν ισχύει για το μέσο άτομο.

Η ικανότητα των ανθρώπων να υπερισχύουν σε ορισμένα πράγματα έναντι της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οφείλεται στη ντοπαμίνη που δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη θυγατρική εταιρεία της Google DeepMind στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Η μετα-μάθηση ή η διαδικασία γρήγορης εκμάθησης από παραδείγματα και η απόκτηση κανόνων από αυτά τα παραδείγματα με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποκτούν νέες γνώσεις πιο αποτελεσματικά έναντι αυτών των υπολογιστών που χρησιμοποιούν τα νευρωνικά δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά έως τώρα οι βασικοί μηχανισμοί της μετα-μάθησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί.

Σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στη διαδικασία, οι ερευνητές της DeepMind στο Λονδίνο μοντελοποίησαν την ανθρώπινη φυσιολογία σε ένα σύστημα χρησιμοποιώντας ένα επαναλαμβανόμενο νευρωνικό δίκτυο, έναν τύπο νευρωνικού δικτύου που είναι σε θέση να εσωτερικοποιήσει προηγούμενες ενέργειες και παρατηρήσεις και να λειτουργήσει μέσα από αυτές τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος γίνεται πιο αποτελεσματικός έναντι του παραπάνω συστήματος εξαιτίας της ντοπαμίνης, τη χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις κινήσεις, τις αισθήσεις του πόνου και της ευχαρίστησης, και παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία της εκμάθησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας