Το DeepMind της Google χρησιμοποιεί την μηχανική μάθηση (αγγλικά: machine learning) για να προβλέψει την απόδοση των ανεμογεννητριών μέχρι και 36 ώρες νωρίτερα, ούτως ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ενεργειακό απόθεμα, κάτι που φυσικά αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στο συγκεκριμένο τομέα.
Η Google και η DeepMind εξήγησαν σε μία κοινή δημοσίευση πως η πρόβλεψη της απόδοσης των ανεμογεννητριών πού βρίσκονται στην κεντρική Αμερική κατά το παρελθόν, τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα, οδήγησε σε αύξηση περίπου 20% της αιολικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει πως μέσω αυτής της μεθοδολογίας ανοίγονται νέοι ορίζοντες στον ενεργειακό τομέα.
Το συγκεκριμένο σύστημα εκπαιδεύεται με δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες μετεωρολογικές υπηρεσίες για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, με την προοπτική να γίνει πιο άρτια η πρόβλεψη του συστήματος.
Η google Google πως: «Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το πρότυπο σύστημα μας υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η βέλτιστη συλλογή ανεργίας σε ωριαίο επίπεδο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε στην κατοχή μας, τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο πιο μπροστά. Αυτή η παράμετρος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή οι πηγές ενέργειας που μπορούν να προγραμματιστούν (δηλαδή μπορούν να παραδώσουν μια καθορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε καθορισμένο χρόνο) είναι είναι η φαιά ουσία για το ηλεκτρικό δίκτυο παραγωγής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών».
Ωστόσο, επί του παρόντος δεν δόθηκαν παραπάνω στοιχεία σχετικά με τη συνολική ακρίβεια των προβλέψεων του συστήματος μέχρι στιγμής, αλλά η Google και η DeepMind επιθυμούν να καταστήσουν την αιολική ενέργεια πιο αξιόπιστη μέσω της μηχανικής μάθησης προκειμένου να γίνει μια πιο ελκυστική μορφή ενέργειας στο μέλλον.
Οι δύο εταιρείες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους: «Ελπίζουμε ό,τι αυτή η προσέγγιση που βασίζεται πάνω στη μηχανική μάθηση μπορεί να ενισχύσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με την αιολική ενέργεια και να οδηγήσει σε περαιτέρω υιοθέτηση αυτής της καθαρής μορφής ενέργειας, αντικαθιστώντας τον άνθρακα σε όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα παγκοσμίως, και όχι μεμονωμένα σε κάποιες χώρες».
Η Google πριν λίγα χρόνια είχε θέσει ως στόχο πώς θα κάνει 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλα τα γραφεία της έως το 2017, κάτι που εν μέρει πέτυχε, και μάλιστα πέρυσι υπέγραψε 10ετή συμφωνία με την φινλανδική εταιρεία παροχής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της που βρίσκονται στη Σκανδιναβία. Η Google χρησιμοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να καταστήσει την ψύξη των διακομιστών στα κέντρα δεδομένων πιο αποτελεσματική.