Το έλλειμμα, η διπλωματία και η ουσία

Το έλλειμμα, η διπλωματία και η ουσία

Είναι προφανές πως η προεκλογική αμφισβήτηση κυβερνητικών οικονομικών εκτιμήσεων ή προβλέψεων από ανεξάρτητους και έγκυρους διεθνείς οργανισμούς έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση εντυπώσεων και ενδεχομένως πολιτικών συσχετισμών.

Αυτό πρακτικά έγινε με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για τα κράτη – μέλη, όπου υπολογίζεται διπλάσιο δημόσιο έλλειμμα για το 2020 σε σύγκριση με το επισήμως εκτιμώμενο.

Kατόπιν αυτού δεν εκπλήσσει η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών και οι ενστάσεις του όσον αφορά την έκταση της κοινοτικής διαφοροποίησης η οποία δεν έλαβε, υποτίθεται, υπόψη στις δυσμενείς προβλέψεις της ορισμένα αναλυτικά στοιχεία γνωστά στην κυβέρνηση. Η πίεση αυτή απέδωσε τελικώς μία ρητορική υποχώρηση της Κομισιόν, η οποία παραδεχόμενη ως υπερεκτιμημένες τις πρόσφατες προβλέψεις της για το έλλειμμα, δήλωσε πως τελούν υπό αναπροσαρμογή εν όψει της γνωμοδότησής της για το αναθεωρημένο (2020-2022) πρόγραμμα σταθερότητας.

Tαυτόχρονα, όμως, με τη διπλωματική αυτή υποχώρηση, η Κομισιόν επιμένει στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρατήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. τονίζοντας την ανάγκη περιορισμού του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Δηλαδή, η Ε.Ε. κρίνει απαράδεκτη τη διατήρηση ή αύξηση του δημοσίου ελλείμματος κάθε χώρας-μέλους σε περιβάλλον οικονομικής μεγέθυνσης και δη ισχυρής, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα. Χθες, μόλις, ασκώντας κριτική στις πιέσεις αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας, οι νομισματικές αρχές της Ολλανδίας ζήτησαν την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. μέσω της υποχρέωσης των κυβερνήσεων να συμμαζεύουν τα δημόσια οικονομικά τους εφόσον αναπτύσσονται οι οικονομίες τους.

Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία δεν ικανοποιεί το κριτήριο αυτό και επιπλέον είναι από τις πλέον χρεωμένες της Ευρωζώνης. Η ουσία συνεπώς της ευρωκριτικής παραμένει και ο Έλληνας υπουργός οφείλει να διαλέξει: πιστεύει –όπως δήλωσε χθες– πως η συγκράτηση του ελλείμματος αποτελεί σαφή προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία ή επιμένει να θυσιάζει λίγο έλλειμμα χάριν λίγο περισσότερης ανάπτυξης, όπως μέχρι πρότινος δήλωνε;

Μήπως η μείωση του ελλείμματος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και η ενίσχυση της τελευταίας πρέπει να προέλθει από την οδό των μεταρρυθμίσεων; ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΘΕΣΕΙΣ Το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της Πληροφορικής Ο χώρος του Διαδικτύου εμφανίζεται έτοιμος να “εκραγεί”. Αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες και επείγουσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει για να μπορέσει να επιζήσει. Οι εταιρίες του χώρου αναζητούν ζώνες σωτηρίας, οι οποίες θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν. Η ποιότητα μπορεί να είναι μία από αυτές.

Διάφορες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι αγορές στον χώρο του Internet γίνονται όλο και περισσότερο πολυπληθείς και ως εκ τούτου περισσότερο επικίνδυνες για τους καταναλωτές, στο άμεσο μέλλον. Η αύξηση των εταιριών του χώρου θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επιλογή τού να ξεχωρίσει κάποιος την καλύτερη από το πλήθος.

Το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου δεν θα είναι πλέον αρκετό. Η δυνατότητα των οργανισμών και των επιχειρήσεων να έχουν ως βασικό στόχο την ποιότητα, δεν θα είναι πλέον προαιρετική αλλά βασική. Oπως και στο προηγούμενο στυλ οικονομίας, η ποιότητα θα είναι η ειδοποιός διαφορά.

“Σήμερα το Internet αλλάζει τους κανόνες σε όλες τις αγορές και σε όλες τις βιομηχανίες, δημιουργώντας ένα νέο τύπο επαγγελματία. Παρουσιάζεται μια νέα οικονομία, δημιουργώντας εκρηκτικές ευκαιρίες, εξάπτοντας τη φαντασία, τους φόβους αλλά και τα πάθη” λέει ο James Daly, εκδότης του οικονομικού περιοδικού Business 2.0. “Ο τύπος αυτός της οικονομίας –αποκεντρωμένος και αντι ιεραρχικός– είναι η πλέον σημαντική δύναμη διαμόρφωσης του εμπορίου. Μεταμορφώνει ριζικά τις εταιρίες, τις καριέρες και τον τρόπο ζωής”.

Τι σημαίνει “ποιότητα” για τη νέα οικονομία; Εμπνευσμένη ηγεσία, αποτελεσματική στρατηγική, αυστηρή προσήλωση στους πελάτες και στις ανάγκες τους, εκπαίδευση και διατήρηση του κατάλληλου προσωπικού, υπεροχή των διαδικασιών, καλή χρήση των δεδομένων και σωστά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της νέας μορφής της ποιότητας.

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Business 2.0, o Jim Avery, της εταιρίας JR Avery & Associates, αναφέρει: “Η ποιότητα και η χρηστικότητα θα είναι οι παράγοντες, κλειδιά, οι οποίοι θα διαφοροποιούν τις εταιρίες όσον αφορά τη δυνατότητά τους να κάνουν δουλειές στο Διαδίκτυο – για κάθε δυσαρεστημένο πελάτη υπάρχουν εννέα οι οποίοι θα απορρίψουν το site, θα ψωνίσουν κάπου αλλού και θα πουν σε άλλους δέκα ανθρώπους για την κακή τους εμπειρία.

“Κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται μέλη και συνεργάζονται με το Διαδίκτυο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την ανοχή, την οποία είχαν οι αρχικοί χρήστες, για φτωχή ποιότητα. Αν το Διαδίκτυο πρόκειται να γίνει ένα βιώσιμο δίκτυο πωλήσεων, τότε το επόμενο κύμα βελτιώσεων θα πρέπει να καθοδηγείται από την ποιότητα. Νομίζω ότι οι νικητές γρήγορα θα κατανοήσουν ότι το να προσελκύσουν τους πελάτες είναι μόνο το πρώτο βήμα και ότι η ποιότητα και η χρηστικότητα θα είναι τα σημεία-κλειδιά στο να τους κάνουν να επιστρέψουν σ’ αυτούς ξανά και ξανά”.

Όσο περισσότερο αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο παραμένουν τα ίδια. Οι πελάτες θα συνεχίσουν να θέλουν ικανοποιητικές υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία δίνουν περισσότερα από όσα υπόσχονται. Η αγορά θα συνεχίσει να ανησυχεί για θέματα όπως τιμές, κόστος κ.λπ.

Τα πέντε κυριότερα στοιχεία για την ποιότητα στο Διαδίκτυο είναι:

  • Η εμπειρία των πελατών – πελάτες με μεγάλη εμπειρία αναπτύσσουν τη φίρμα σας, αυξάνουν την αφοσίωση και μεγαλώνουν τα κέρδη. Πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν -ακόμη- το Internet με φόβο και το θεωρούν ως ένα εχθρικό περιβάλλον.
  • Ηγεσία και στρατηγική – από τις ιστορίες για επιτυχίες, οι οποίες ασταμάτητα κατακλύζουν τις εταιρίες και τη φιλοσοφία του Internet, μερικές βασικές αρχές αρχίζουν να εμφανίζονται. Η ανάγκη για (και η φύση) αλλαγές στην ηγεσία έως τον δρόμο για την άνοδο, από τις σωστές ιδέες έως τις πραγματικές δουλειές.
  • Η ευκινησία – μπορεί να αποτελεί στερεότυπο, αλλά η ταχύτητα είναι μια ικανότητα η οποία θα απαιτεί δύναμη και γρήγορες διαδικασίες, καθώς και ασφάλεια στην παρουσίαση νέων προϊόντων.
  • Η ηθική και η εμπιστευτικότητα – εσφαλμένες αντιλήψεις για τα θέματα αυτά μπορούν να καταστρέψουν μια επιχείρηση και να τη φέρουν αντιμέτωπη με τους νόμους της Πολιτείας και αντίστοιχες αυστηρές νομικές κυρώσεις.
  • Αποτελέσματα – οι επενδυτές μπορεί να συγκρατούν για την ώρα τους δισταγμούς τους, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Πώς θα μοιάζει το μοντέλο ποιότητας που θα αφορά το Διαδίκτυο; Η Lydia Leong, ανταποκρίτρια ενός site ποιότητας στο Internet, προτείνει μερικές βασικές ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβει οποιοδήποτε σύστημα ποιότητας για το Διαδίκτυο:

  • Ταχύτητα – η ικανότητα προσαρμογής στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του χώρου
  • Ευελιξία – η ικανότητα να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι συχνές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των συχνών αλλαγών στις διάφορες απαιτήσεις
  • Δυνατότητα για τους νέους υπαλλήλους να μαθαίνουν γρήγορα, αλλά συγχρόνως και δυνατότητα για τις εταιρίες να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων
  • Ευκολία προσέγγισης ή αλλιώς φθηνά και φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία.

Κάθε φορά που το χρηματιστήριο κλονίζεται, οι επενδυτές του Διαδικτύου περιμένουν το χειρότερο, αλλά, αν και διανύουμε ανήσυχους καιρούς, είναι ενθαρρυντικό το ότι το εμπόριο βασίζεται σε τέτοιες δομές, οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητα την ποιότητα.