Το Facebook θα αποκτήσει δικό του κρυπτονόμισμα με την ονομασία Libra

Το Facebook θα αποκτήσει δικό του κρυπτονόμισμα με την ονομασία Libra

Το Facebook προέβη σε μία ενέργεια που αντικειμενικά προκάλεσε περίεργη εντύπωση, δηλαδή ανακοίνωσε πως πλέον θα έχει το δικό του κρυπτονόμισμα που θα φέρει την ονομασία Libra, και θα είναι διαθέσιμο προς το ευρύ κοινό το 2020.

Ο λόγος που αναφέρω ό,τι ετούτη η κίνηση από μεριάς του Facebook είναι τουλάχιστον περίεργη, οφείλεται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο καταφέρθηκε αμέτρητες φορές εναντίον άλλων κρυπτονομισμάτων κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα είχε απαγορεύσει τις διαφημίσεις των κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα του.

Ας επιστρέψουμε ξανά στο θέμα μας. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε επίσης και την Calibra, μια νέα θυγατρική εταιρεία που θα κατασκευάσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι για το Messenger, το WhatsApp, όπως και μια αυτόνομη εφαρμογή για iOS και Android.

Ωστόσο, αξίζει να επισημάνω πως οι συναλλαγές με το Libra θα διεξάγονται ουσιαστικά μέσω του blockchain, δηλαδή όπως είθισται να συμβαίνει σχεδόν με όλα τα ψηφιακά νομίσματα, το οποίο είναι ένα ασφαλές, διαφανές και αποκεντρωμένο ψηφιακό σύστημα συναλλαγών που ουσιαστικά ελέγχεται αποκλειστικά από την κοινότητα, και είναι ακατόρθωτο κάποιος να επέμβει σε αυτό για να αλλάξει τις συναλλαγές που διεξήχθησαν τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν.

Ωστόσο για να λέμε τη μαύρη αλήθεια, ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια για το τι είναι στην πραγματικότητα τα κρυπτονομίσματα, και προφανώς εκείνοι που έχουν κάποια γνώση πάνω σε αυτό το αντικείμενο έχει ως αποτέλεσμα να μην το εμπιστεύονται για πολλούς και διάφορους λόγους, εν τούτοις αυτή η κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άγνοια.

Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, αναφορικά με το κρυπτονόμισμα Libra είναι ό,τι θα επιβλέπεται από 28 οργανισμούς, όπως και από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libra Association, που θα έχει ως έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Αυτή η ομάδα οργανισμών επιτήρησης, η οποία συμπεριλαμβάνει το Facebook ως ιδρυτικό μέλος, θα διασφαλίσει ό,τι το συγκεκριμένο κρυπτονομισμα θα κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας και δεν παρεκκλίνει της πορείας του, προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες.