Το FBI δεν χρειάζεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το εργαλείο hacking του iPhone που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση του San Bernardino.
Το FBI αναφέρει ρητά πως δεν χρειάζεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το εργαλείο hacking που χρησιμοποιήθηκε για να ξεκλειδώσει το iPhone του τρομοκράτη του San Bernardino που σκότωσε 14 άτομα, αποφάνθηκε ένας αμερικανικός ομοσπονδιακός δικαστής το Σάββατο (30 Σεπτεμβρίου). Πέρυσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε μέρος σε μια πολυσυζητημένη νομική μάχη με την Apple για να αναγκάσει την τεχνολογική εταιρεία να βοηθήσει να ξεκλειδώσει το iPhone 5c του κατηγορούμενου, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα ήταν το κλειδί για την έρευνα αναφορικά με την υπόθεση του 2015.
Η Apple αρνήθηκε τη δικαστική εντολή για μήνες, προειδοποιώντας ότι θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Τον Μάρτιο του 2016, το FBI παραιτήθηκε από αυτή την ιδεολογία και αποκάλυψε ότι είχε ξεκλειδώσει το τηλέφωνο μέσω μιας εξειδικευμένης μεθόδου με τη βοήθεια μιας επιχείρησης τρίτου μέρους.
Το FBI, ωστόσο, αρνήθηκε να εντοπίσει τον πάροχο αυτού του προγράμματος, το ποσό που του καταβλήθηκε ή λεπτομέρειες για το εργαλείο hacking. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, τότε ο διευθυντής του FBI James Comey πρότεινε ότι ο οργανισμός κατέβαλε πάνω από $ 1,3 εκατομμύρια για το μυστήριο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για να ξεκλειδώσει τη συσκευή.
Το Associated Press, η USA Today και η Vice Media, μήνυσαν το FBI στο πλαίσιο του νόμου για την ελευθερία της πληροφορίας σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον οργανισμό να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που κατόρθωσε να σπάσει το iPhone και πόσα άτομα πληρώθηκαν για την τεχνική hacking. Οι οργανισμοί ειδήσεων υποστήριξαν επίσης ότι η ύπαρξη δυνητικού μυστικού ελαττώματος στο iPhone ήταν επικίνδυνη για τους χρήστες.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τάνια Τσούτκαν έκρινε ότι οι πληροφορίες απαλλάσσονται από την υποχρεωτική κοινοποίηση βάσει του καταστατικού διαφάνειας της κυβέρνησης. Ο δικαστής δήλωσε ότι το όνομα του πωλητή και το οικονομικό ποσό που καταβλήθηκε για την τεχνική hacking είναι ταξινομημένο ως μυστικό εθνικής ασφάλειας.
Συμφώνησε επίσης με την κυβέρνηση ότι η ονομασία του πωλητή θα μπορούσε να θέσει την εταιρεία και τα εργαλεία της σε κίνδυνο και να καταστεί στόχος διαφόρων χάκερ.
“Είναι λογικό και εύλογο το γεγονός ότι ο πωλητής μπορεί να είναι λιγότερο ικανός από το FBI να προστατεύσει τις ιδιόκτητες πληροφορίες του απέναντι σε ένα cyberattack”, δήλωσε ο δικαστής. “Το συμπέρασμα του FBI ότι η αποδέσμευση του ονόματος του πωλητή στο ευρύ κοινό θα μπορούσε να βάλει τα συστήματα του πωλητή και επομένως κρίσιμες πληροφορίες για την τεχνολογία που διατρέχουν σε κίνδυνο από εισβολής είναι απολύτως λογικό”.
Παρά τις ανακοινώσεις του Comey και του γερουσιαστή Dianne Feinstein σχετικά με το κόστος του εργαλείου hacking, το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα να αποκαλύψει την τιμή που κατέβαλε η κυβέρνηση γι ‘αυτό.
“Η απελευθέρωση της τιμής αγοράς θα ορίσει μια πεπερασμένη τιμή για την τεχνολογία και θα βοηθήσει τους αντιπάλους να προσδιορίσουν εάν το FBI μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρέως την τεχνολογία για να αποκτήσει πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συσκευές τους”, δήλωσε ο Chutkan. “Δεδομένου ότι η αποδέσμευση αυτών των πληροφοριών μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα μιας κρίσιμης ταξινομημένης πηγής και μεθόδου, είναι λογικό να αναμένεται ότι η γνωστοποίηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας”.