Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται αεροσκάφη που έχουν την ικανότητα να χτυπούν εχθρικού στόχους από μακρινή απόσταση και μπορούν να μεταφέρουν πολλά καύσιμα και όπλα, εξαιτίας του Ιράν.
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά να αγοράσει περισσότερα F-15 παρά το τελευταίο υπερσύγχρονο F-35 Joint Strike Fighter. Μπορεί μεν το F-15 να είναι αρκετά παλιό αεροπλάνο, αλλά προσφέρει στο Ισραήλ περισσότερη ευελιξία, ιδιαίτερα σε περίπτωση που χρειαστεί να χτυπήσει τον θανάσιμο εχθρό του το Ιράν.
Σύμφωνα με το Aviation Week & Space Technology, το Ισραήλ χωρίζει την αεροπορική του δύναμη σε δύο κατηγορίες: Tα αεριωθούμενα αεροπλάνα που μπορούν να επιτύχουν στόχους κοντά σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία και τα αεριωθούμενα αεροσκάφη που μπορούν να επιτύχουν μακρινούς και συνάμα σημαντικούς στόχους, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ έχει το F-35 για το πρώτο καθήκον και το F-15 για το δεύτερο.
Παρόλο που το F-35 Joint Strike Fighter παρέχει άκρα μυστικότητα εν ώρα πτήσης και αισθητήρες ικανό να επιτύχει με ακρίβεια στόχου στο έδαφος, εν τούτοις δεν έχει την εμβέλεια για να χτυπήσει εχθρικούς στόχους χιλιάδες μίλια μακριά που είναι το Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ έχει μια μακρά σχέση με τα F-15, σχεδόν 40 χρόνια. Ήταν μια από τις πρώτες χώρες που το έλαβαν και ήταν η πρώτη που το χρησιμοποίησε σε καιρό πολέμου. Το F-15 προσφέρει έναν εντυπωσιακό συνδυασμό ισχύος και εμβέλειας χτυπήματος μακρινών στόχων, επιτρέποντας να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να πράξουν τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη, και μάλιστα, έχει το περιθώριο να προσθέσει νέα συστήματα που προφανώς είναι απαραίτητο.
Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ έχει μακρά ιστορία στη δημιουργία αναβαθμίσεων των αεροσκαφών και κατ’ επέκταση των οπλικών συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πώς η χώρα θεωρείται το κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή που ζούμε, και άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που αρκετές τεχνολογικές εταιρείες κολοσσοί όπως η Microsoft, Google, Apple και πολλά άλλα σπουδαία εμπορικά σήματα δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ έμμεσα ή άμεσα, θέλοντας να αποκτήσουν τα νέα ταλέντα και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να ωφεληθούν οι εταιρείες τους.
Το F-35, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα τελευταία αξιόλογα δημιουργήματα της πολεμικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο. Η έκδοση του Ισραήλ, η οποία ονομάζεται Adir (ισχυρός), έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα ελέγχου, επικοινωνιών, εντολών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφοριών (C4I). Αλλά το σχετικά μικρό μέγεθος του νέου αεροσκάφους κάνει πιο δύσκολη την αναβάθμιση. Ορισμένες αναβαθμίσεις θα πρέπει να αποθηκεύονται εξωτερικά και αυτό θα καθιστούσε το αεροσκάφος πολύ πιο εύκολα ανιχνεύσιμο από τα εχθρικά ραντάρ. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί μηχανικοί είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουν αρκετούς περιορισμούς με τις προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές του αεροσκάφους.
Το AvWeek λέει ότι το Ισραήλ θα προτιμούσε να σταματήσει τα σχέδια αγοράς F-35 στα τρέχοντα 50 αεροπλάνα και να μην παραγγείλει τα υπόλοιπα, διότι για τους προαναφερόμενους λόγους που εξηγήθηκε παραπάνω τα F-15 θεωρούνται πιο χρήσιμα. Το Ισραήλ θέλει να παραγγείλει 20 έως 25 νέα F-15, κατασκευασμένα σαν το νέο πρότυπο F-15 2040C.
Τα F-15 2040C είναι εφοδιασμένα με το ραντάρ AN/APG-63(V)3 AESA, τον αισθητήρα υπέρυθρης αναζήτησης, την ικανότητα χτυπήματος μακρινής εμβέλειας όπως και την αυτονομία πτήσεων μακρινής απόστασης, και την ικανότητα μεταφοράς έως 16 βλημάτων αέρος-αέρος AMRAAM μεσαίας εμβέλειας. Η ισραηλινή έκδοση θα φέρει επίσης ένα σύνδεσμο δεδομένων για την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα αεροσκάφη.
Το Ισραήλ δεν είναι το μόνο που συνειδητοποίησε πώς τα σύγχρονα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όπως το F-35, δεν είναι η λύση για όλες τις αποστολές στον εναέριο πόλεμο. Υπάρχουν φορές που ένα παλαιότερο αεροσκάφος, ενημερωμένο κατάλληλα, είναι πραγματικά προτιμότερο. Εκτιμάται πως κατά τα επόμενα χρόνια, οι σοβαρές αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως θα είναι ένα μίγμα μεταξύ αυτών των δύο που θα αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πόλεμος βασίζεται στη στρατηγική.