ΑρχικήGadgetTo John Lewis κατέβασε από τα ράφια του smartwatch για παιδιά επειδή...

To John Lewis κατέβασε από τα ράφια του smartwatch για παιδιά επειδή είναι ευάλωτο στους χάκερς

To John Lewis κατέβασε από τα ράφια του smartwatch για παιδιά επειδή είναι ευάλωτο στους χάκερς.

Το γνωστό διαδικτυακό κατάστημα John Lewis αφαίρεσε από το e-shop του μια συσκευή smartwatch που προορίζεται αποκλειστικά για παιδιά, αφού οι ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους χάκερ για να παρακολουθήσουν με επιτυχία τα ανήλικα άτομα.

Το Συμβούλιο καταναλωτών της Νορβηγίας (NCC) δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα ζητήματα μετά τη δοκιμή πολλών συσκευών: των Gator 2, Tinitell, Viksfjord και Xplora.

Το ρολόι Gator, το οποίο λιανικώς κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 100 στερλίνες, διατίθεται στο εμπόριο ως ένας τρόπος για τους γονείς να παραμένουν σε στενή επαφή με τα παιδιά τους και να παρακολουθούν την τοποθεσία τους.

Το προϊόν διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία “SOS”, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει αμέσως κλήση προς τη συσκευή του γονέα.

Αλλά σύμφωνα με το NCC – το οποίο συνεργάστηκε με την εταιρεία ασφαλείας Mnemonic – η χάκερς θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του ρολογιού με “μερικά εύκολα βήματα”.

Το JohnLewis.com μετά από αυτό το σούσουρο αναγκάστηκε να αποσύρει τη συσκευή ρολογιών Gator που πωλούσε και διανέμονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια εταιρεία που ονομάζεται TechSixtyFour και πλέον έχει αφαιρεθεί οριστικά από την ιστοσελίδα του .

Ένας εκπρόσωπος είπε: “Ως προληπτικό μέτρο απομακρύνουμε την πώληση όλων των προϊόντων smartwatch της Gator, ενώ περιμένουμε περαιτέρω συμβουλές και διαβεβαιώσεις από τον προμηθευτή”.

Ορισμένες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τα ρολόγια δεν έχουν όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε η NCC, προσθέτοντας ότι άλλοι βρέθηκαν να στέλνουν δεδομένα χρήστη σε μια τοποθεσία στην Κίνα.

Ενημέρωσε τους πελάτες να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω. “Θα απέχουμε από την αγορά αυτών των smartwatchs μέχρι τα χαρακτηριστικά και τα πρότυπα ασφαλείας να συμβαδίζουν με τις επιταγές του νόμου”, ανέφερε.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όταν τα προϊόντα που ισχυρίζονται πως προστατεύουν τα παιδιά, τα βάζουν σε κίνδυνο λόγω κακής ασφάλειας», δήλωσε ο Finn Myrstad, διευθυντής στο NCC.

«Οι εισαγωγείς και οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουν και πωλούν σε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα», πρόσθεσε ο Myrstad. “Αυτά τα ρολόγια δεν έχουν θέση στο ράφι του καταστήματος, πόσο μάλλον στον καρπό του παιδιού”.

Ο Alex Neill, διευθυντής των προϊόντων στο σπίτι του καταναλωτή, ο οποίος σχολίασε: “Αν και τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην αγορά για να κάνουν τα παιδιά ασφαλέστερα, οι γονείς θα συγκλονιστούν εάν μάθουν τι κακό μπορεί να προκαλέσουν λόγω κακής ασφάλειας.

“Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για τα τεράστια οφέλη που μπορούν να φέρουν τα έξυπνα gadgets στην καθημερινότητά μας, η ασφάλεια πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα.

“Εάν δεν είναι εγγυημένο αυτό, τότε τα προϊόντα δεν θα πρέπει να πωληθούν.”

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα: “Όλοι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους για να διατηρούν τα παιδιά τους ασφαλή είναι απαραίτητο να σκεφτούν δύο φορές πριν αγοράσουν ένα smartwatch, ιδίως εάν τα σφάλματα που περιγράφονται σε αυτές τις αναφορές να μην έχουν διορθωθεί”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166