LinkedIn: Χρήσιμες συμβουλές και κόλπα – LinkedIn.com tips.
Το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο που σχετίζεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ατόμων και των επιχειρήσεων. Είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα social media, όπως το Facebook ή το Twitter, χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ενός επαγγελματικού προφίλ κάποιου προσώπου, μάρκας ή εταιρείας. Άλλες χρήσεις για το LinkedIn είναι η εύρεση εργασίας, η δικτύωση με συναδέλφους από τον ίδιο τομέα, η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, η επίτευξη πώλησης υπηρεσιών στο διαδίκτυο σαν ελεύθερος επαγγελματίας και άλλα πολλά.
Πρέπει να καταλάβετε πως στο LinkedIn.com υπάρχουν πραγματικά ευκαιρίες, όχι απλά για να βρείτε δουλειά, αλλά να χτίσετε καριέρα, αφού τεράστια brand names ανά την υφήλιο πάντα ψάχνουν ταλαντούχα άτομα μέσα σε αυτή την πλατφόρμα για να στελεχώσουν το δυναμικό τους.
Βέβαια ανεβάζοντας το βιογραφικό σας στο LinkedIn, δεν σημαίνει πως την επόμενη μέρα θα βρείτε δουλειά και θα λύσετε το πρόβλημα της ζωής σας. Χρειάζεται υπομονή και σύνεση. Θα σας τονίσω ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να το ξεχάσετε ποτέ, «σε αυτήν την πλατφόρμα ζητάτε εργασία και δεν είσαστε επαίτες», δείξτε το καλό σας πρόσωπο. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται, είναι πάνω από όλα.
Παρακάτω θα σας παραθέσω χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτό το επαγγελματικό εργαλείο που ονομάζεται LinkedIn.com συνοδευόμενο με κάποια ιδιαίτερα tips.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο LinkedIn.com.
1. Δημιουργήστε το προφίλ σας.
Το προφίλ σας είναι η συμπυκνωμένη εικόνα για το πώς σας βλέπει ο επαγγελματικός κόσμος. Ένα πλούσιο και λεπτομερές προφίλ προσδίδει ιδιαίτερο κύρος σε κάποιον που που ενδιαφέρεται για την επαγγελματική του πορεία. Ένα φτωχό σε περιεχόμενο ή ξεπερασμένο προφίλ δίνει την εντύπωση στους υποψήφιους εργοδότες ή συνεργάτες σας ότι δεν νοιάζεστε για τα επαγγελματικά σας δρώμενα. Βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας λέει τα πράγματα που θέλετε να προβάλλετε και σε καμία περίπτωση μην το παραμελείτε.
Ο αυτόματος οδηγός συμπλήρωσης προφίλ του LinkedIn θα σας καθοδηγήσει στα βήματα της εισόδου, να αναφέρετε αν έχετε εργαστεί σε κάποια βιομηχανία η εταιρεία, αν έχετε ή είχατε δικιά σας επιχείρηση και να επισημάνετε τους τίτλους των πτυχίων σας, την ειδικότητά σας, τα ταλέντα σας και πολλά άλλα
Θα ερωτηθείτε επίσης αν είστε μισθωτός υπάλληλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης, αν ψάχνετε για δουλειά, αν εργάζεστε σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή αν είστε φοιτητής.
Αυτές οι πληροφορίες ολοκληρώνουν το βασικό σας προφίλ..
2. Προσθέστε τις συνδέσεις σας (Add conection).
Οι συνδέσεις είναι επαγγελματικές οι επαφές που συνδέεστε μαζί τους σε τούτη την πλατφόρμα, δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο με τους φίλους στο facebook. Συνεπώς, οι συνδέσεις που θα προσθέτετε στο LinkedIn λογαριασμό σας αυτόματα θα γίνουν μέρος του προφίλ σας, οπότε προσέξτε τι θα βάλετε, γιατί θα είναι ορατά στους άλλους χρήστες.
Αρχικά το LinkedIn θα σας ζητήσει να αναζητήσετε συνδέσεις ανιχνεύοντας τα email γνωστών σας ατόμων, δηλαδή το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε την άδεια στο αυτοματοποιημένο σύστημα του LinkedIn για να το πράξει για λογαριασμό σας και εφόσον βρει να σας τα παρουσιάσει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή για να δείτε ποιες από τις συνδέσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας έχει ήδη ένα λογαριασμό στο LinkedIn και να τους καλέσετε να γίνουν κομμάτι του επαγγελματικού σας δικτύου.
Μπορείτε να επιλέξετε να παραλείψετε αυτό το βήμα εάν προτιμάτε να προσθέσετε συνδέσεις ξεχωριστά ή σε μεταγενέστερο χρόνο.
3. Εμπλουτίστε το προφίλ σας.
Καταχωρίστε τα στοιχεία της προηγούμενης απασχόλησης σας και τις πληροφορίες της εκπαίδευσης σας. Στη συνέχεια, εισάγετε μια σύντομη περίληψη ή / και τίτλο. Μια σύντομη περίληψη ή επικεφαλίδα δηλώνει ποιος είστε επαγγελματικά σε λίγες προτάσεις. Αυτός ο τίτλος θα πρέπει να δώσει μια αίσθηση των σημαντικότερων επαγγελματικών σας χαρακτηριστικών.
4. Μεταφορτώστε μια φωτογραφία προφίλ.
Σε αντίθεση με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, αυτή η εικόνα θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητά σας, οπότε προφανώς θα αποφύγετε να ανεβάσετε μία φωτογραφία με μαγιό στη θάλασσα, επειδή τυγχάνει να αναδεικνύει την ομορφιά σας (αυτά στο instagram). Σας συνιστώ να μην υποβαθμίζεται την προσωπικότητά σας, με τέτοιου είδους απερισκεψίες.
Επιλέξτε μια εικόνα που αντιπροσωπεύει το μεγαλείο σας, άλλωστε ίσως να είναι η αιτία που μπορεί να επηρεάσει τους μελλοντικούς σας εργοδότες στο να σας προσλάβουν ή να σας απορρίψουν, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
5. Προσθέστε τις ειδικότητες σας στο προφίλ.
Η συμπερίληψη συγκεκριμένων δεξιοτήτων ή ειδικοτήτων, όπως η κτηνιατρική οδοντιατρική ή η επικοινωνιακή εκστρατεία, επιτρέπει σε άλλους χρήστες να σας βρουν πιο εύκολα.
6. Προσθέστε την ιστοσελίδα, το Twitter ή το blog σας.
Οι καλύτεροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας βρουν άλλοι χρήστες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εσάς, είναι να περιέχεται στο λογαριασμό του LinkedIn σύνδεσμους (link) προς την ιστοσελίδα, το blog (αν έχετε), το Twitter. Να θυμάστε θα ήταν ανοησία να βάλετε ένα link απλά για να υπάρχει. Σας προτείνω να είναι σχετικό με την ιδιότητά – προσωπικότητά σας και να σας κολακεύει.
Δικτυωθείτε με σπουδαία άτομα.
1. Ζητήστε συστάσεις.
Το LinkedIn σάς επιτρέπει να ζητάτε συστάσεις από άλλα άτομα και να τις δημοσιεύετε στο προφίλ σας. Αυτή η λειτουργία ενισχύει τις πληροφορίες που περιέχονται στις επικεφαλίδες περίληψης και των ειδικοτήτων. Οι μελλοντικοί εργοδότες και οι πελάτες που πραγματοποιούν περιήγηση στο προφίλ σας θα δουν αυτές τις συστάσεις, όπως και τις συνδέσεις εκείνων που σας έχουν συστήσει.
Οι συστάσεις του Linkedin είναι γνωστές ότι είναι υπερβολικά θετικές και επομένως είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές. Ενημερώστε τα αιτήματα για συστάσεις σχετικά με άτομα που μπορούν να μιλήσουν καλύτερα σχετικά με τις ικανότητές σας, όπως πρώην αφεντικά και πελάτες και όχι τον γείτονά σας, επειδή σας ξέρει από μικρό παιδί.
2. Ρωτήστε για εισαγωγές (introduction).
Ζητώντας μια εισαγωγή από ένα άτομο που γνωρίζετε και είναι καταξιωμένος στον τομέα του είναι ένας γρήγορος και φιλικός τρόπος για να αναπτύξετε το δίκτυό σας στο Linkedin. Στην δωρεάν έκδοση του LinkedIn, έχετε 5 δωρεάν αιτήματα εισαγωγής.
Εάν περιηγηθείτε στις επαφές σας, μπορείτε να τους καλέσετε να γίνουν οι σύνδεσμοί σας. Κάνετε αυτό μόνο αν γνωρίζετε το άτομο επαγγελματικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τις συνδέσεις σας να σας παρουσιάσουν (στον υποψήφιο εργοδότη σας) στέλνοντας το προφίλ σας και μια σημείωση μαζί.
3. Εγγραφείτε και συμμετέχετε σε ομάδες LinkedIn.
Μπορείτε να αυξήσετε το δίκτυό σας και την προβολή σας ξεκινώντας και συμβάλλοντας σε συζητήσεις. Οι τοπικές ομάδες θα σας ενημερώνουν για δραστηριότητες δικτύωσης και για πιθανές εκδηλώσεις, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε φυσικό χώρο.
4. Διατηρείστε ενημερωμένο το προφίλ σας σε τακτική βάση.
Όταν ενημερώνεται τακτικά το επαγγελματικό προφίλ σας γίνεται πιο ορατό από την εσωτερική μηχανή αναζήτησης του LinkedIn και συνήθως σας εμφανίζει στην κορυφή των αναζητήσεων για το όνομά σας.
Όλες οι πληροφορίες σας θα πρέπει να είναι τρέχουσες (να μοιάζει κάτι σαν χρονολόγιο) και είναι ωφέλιμο, αν καταστεί δυνατό να προσθέτετε περιστασιακές ενημερώσεις στο παρεχόμενο χώρο.
Τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου σας στο LinkedIn θα ειδοποιούνται όταν ενημερώνεται το προφίλ σας ή προσθέσετε μια νέα επαφή.
5. Μην σταματάτε να αναπτύσσεται το δίκτυό σας, προσθέτοντας νέες συνδέσεις με προσωπική σημείωση πρόσκλησης.
Ένας βασικός κανόνας είναι να προσθέσετε μόνο τις συνδέσεις που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, δίνοντάς σας μια καλή σύσταση. Σκεφθείτε δύο φορές, πριν προσθέσετε συνδέσεις που δεν σας γεμίζουν το μάτι, όπως από εταιρείες ή επιχειρήσεις που έχουν κακή εικόνα προς τα έξω.
6. Μείνετε σε επαφή με τις συνδέσεις σας.
Συζητήστε με τις επαφές σας, στέλνοντάς τους συγχαρητήρια για μια νέα θέση ή επίτευγμα που έχουν επιτύχει. Οι σημαντικότερες συνδέσεις που πρέπει να καλλιεργήσετε είναι εκείνες από προηγούμενες θέσεις εργασίας ή άλλα άτομα που δεν έχετε μιλήσει εδώ και χρόνια.
Εύρεση εργασίας μέσω LinkedIn.
1. Κατανοήστε πως το LinkedIn μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια δουλειά.
Το LinkedIn είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο εργαλείο εύρεσης εργασίας όταν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε να κάνετε, απλά πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους και μη διστάσετε σε καμία περίπτωση να μιλήσετε μαζί τους. Να είστε εξωστρεφής, ακόμα κι αν δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, αντιθέτως η εσωστρέφεια θα σας κρατήσει στάσιμους επαγγελματικά. Η συμβουλή μου προς εσάς είναι πως εδώ δεν χωράνε συναισθηματισμοί, συμπεριφερθείτε σαν ψυχροί επαγγελματίες. Να κυνηγάς πάντα τη ρημάδα τη τύχη.
2. Βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας στο LinkedIn είναι ακριβές, ενημερωμένο και σας εμφανίζει με τον καλύτερο τρόπο.
Περάστε τον περισσότερο χρόνο, διασφαλίζοντας ότι το προφίλ σας έχει συγκεκριμένη λίστα με τα επιτεύγματά σας και σημειώνει τις ειδικές δεξιότητες, τα προσόντα και τα στοιχεία που έχετε, διότι είναι η βιτρίνα σας.
Αν έχετε αναφερθεί ποτέ στον έντυπο τύπο ή στην τηλεόραση ή σε κάποια αξιόπιστη ιστοσελίδα, έχετε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή έχετε ένα παρόμοιο “wow” στο παρασκήνιο, δηλώστε το στο προφίλ σας.
Μην επαναπαύεστε στο βιογραφικό σας, δεν είναι καλή ιδέα, είναι ότι χειρότερο στο LinkedIn. Οι πιθανοί εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δικές σας συνδέσεις LinkedIn για να σας ελέγξουν κάτι άλλο, πάντως, το ζητούμενο είναι ότι θα βρίσκεστε πάντα στο προσκήνιο.
Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την συμπλήρωση των συστάσεων και δεξιοτήτων στο προφίλ σας στο LinkedIn. Οι εργοδότες λίγο πολύ παραβλέπουν τις συστάσεις, διότι γνωρίζουν πως μπορεί να είναι ακόμη και πληρωμένες και οι δεξιότητες είναι χρήσιμες μόνο για αναζητήσεις ως λέξεις-κλειδιά. Οι ικανότητές σας θα φανούν στην εφαρμογή της εργασίας σας και όχι με τα λόγια.
3. Γνωρίζετε ότι ένα ενημερωμένο προφίλ μπορεί να φέρει εργασία.
Η οικοδόμηση του προφίλ σας με τις κατάλληλες δεξιότητες μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί σαν αβαντάζ. Σας διαβεβαιώνω πως η εσωτερική μηχανή αναζήτησης του LinkedIn λειτουργεί με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης AI (Artificial Intelligence) και έχει προγραμματιστεί να στέλνει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης εκείνους τους λογαριασμούς που ενημερώνονται συχνά και έχουν αρκετά links από αξιόπιστες τοποθεσίες, βέβαια είναι κι άλλοι παράγοντες, που έχουν σχέση με το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης που όμως δεν είναι της παρούσης να σας τα αναφέρω όλα, σχετικά με αυτό.
4. Βρείτε θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στο LinkedIn.
Μπορείτε απλά να μεταβείτε στην καρτέλα Εργασίες στο LinkedIn για να βρείτε εργασίες που μπορεί να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας.
Οι δημοσιεύσεις εργασίας του LinkedIn είναι χρήσιμες και θα πρέπει να τις αναζητάτε συχνά-πυκνά. Σε σύγκριση με τα ελεύθερα μηνύματα, τείνουν να έχουν θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας και είναι πολύ απίθανο να βρεθείτε σε τίποτα δυσάρεστο ή επικίνδυνο. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι μέχρι και ανώτατα στελέχη εταιρείας ζητούν μέσω αυτού του τρόπου.
5. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε στο LinkedIn Job Seeker.
Το Job seeker είναι μία πληρωμένη υπηρεσία εντός της πλατφόρμας για αναζήτηση εργασίας, βοηθώντας σας να βρείτε συγκεκριμένους ανθρώπους ή / και συγκεκριμένες εταιρείες. Το κόστος αυτής της υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 δολαρίων ανά μήνα, ανάλογα το πακέτο που θα επιλέξετε.
Το Job seeker για αναζήτηση εργασίας σάς επιτρέπει να βλέπετε τα ονόματα των ατόμων σε εταιρείες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Ακόμη καλύτερα, σας επιτρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους με τα μηνύματα του LinkedIn (γνωστά ως InMail.)
Το LinkedIn σας δίνει μόνο μερικά από αυτά τα μηνύματα premium ανά μήνα, γι ‘αυτό είναι χρήσιμο να ξέρετε τι ακριβώς ψάχνετε και να μην τα σπαταλάτε.
Τα άλλα οφέλη του Job Seeker δεν είναι τόσο χρήσιμα. Η απόκτηση ενός σήματος ως Featured Applicant μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικό, αφού οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να το αντιληφθούν ως κίνηση απελπισίας . Έτσι, πάλι, καλύτερα να ψάχνετε για μια συγκεκριμένη θέση μέσω του Job seeker και όχι απλά περιμένοντας τι θα σας φέρει η μοίρα.
Σημαντικές πληροφορίες για το LinkedIn.com
- Το LinkedIn αναφέρει ότι οι χρήστες με πλήρη προφίλ (φωτογραφίες, βιογραφικά και συστάσεις) έχουν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρουν ευκαιρίες μέσω του δικτύου.
- Το προφίλ σας απαιτείται να είναι ισχυρό και πρέπει να δίνει έμφαση στις δυνάμεις και τις φιλοδοξίες σας για να προσελκύσετε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να εργαστείτε καθώς μεγαλώνετε επαγγελματικά.
- Η βασική συνδρομή του LinkedIn είναι δωρεάν. Επιπλέον επίπεδα με αυξημένες λειτουργίες, όπως ενισχυμένα προφίλ, είναι διαθέσιμα εάν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση με κάποιο πρόσθετο οικονομικό κόστος.
- Γράψτε στο προφίλ σας LinkedIn, την περιγραφή της προηγούμενης απασχόλησης σας και των ειδικοτήτων χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά που οι υποψήφιοι εργοδότες ή οι πελάτες θα ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν σε μια αναζήτηση.
Προειδοποίηση
- Διατηρήστε τις πληροφορίες για το επαγγελματικό σας προφίλ στο LinkedIn σε ένα σοβαρό ύφος. Χρησιμοποιήστε άλλους χώρους κοινωνικής δικτύωσης για χόμπι, οικογενειακές ενημερώσεις, πολιτικές συζητήσεις και άλλες προσωπικές χρήσεις.
- Επιλέξτε συνδέσεις με προσοχή. Οι συνδέσεις σας θα μπορούν να δουν ποιοι είναι στο δίκτυό σας και θα το λάβουν ως σιωπηρή υποστήριξη αυτού του ατόμου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφαιρείτε άτομα από το δίκτυό σας χωρίς διακρίσεις. Είναι μάταιο να δημιουργήσετε μια μεγάλη λίστα απλά για να υπάρχει.
- Αποφύγετε τις “spamming” συνδέσεις με συνεχείς ενημερώσεις που δεν θα είναι χρήσιμες ή σχετικές. Η συγκεκριμένη πρακτική θα σας επιφέρει πρόβλημα και όχι πλεονέκτημα στις συνδέσεις σας στο LinkedIn.
- Υπάρχουν άνθρωποι που αποκαλούνται “LIONs” που φαίνεται να απολαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες συνδέσεις. Είναι ενοχλητικό, γιατί προφανώς δεν γνωρίζουν τους ανθρώπους με τους οποίους είναι συνδεδεμένοι.