Σπάνια γίνεται αποδεκτό, αλλά η αξία ενός μηχανικού που αναζητά συνεχώς γνώσεις, αναλύει και οραματίζεται το καινούργιο, είναι εξίσου μεγάλη άσχετα από το εάν προέρχεται από μία βαθμίδα κατώτερης βασικής εκπαίδευσης ή ανώτερης. Αυτή είναι η περίπτωση του John Hege, ενός απλού μηχανικού αυτοκινήτων που από πολύ μικρός παρακολούθησε την εξέλιξη του γνωστού και αμφιλεγόμενου κινητήρα εσωτερικής καύσης Wankel, τον κινητήρα που ο Γερμανός Felix Wankel οραματίστηκε από την δεκαετία ακόμη του ‘30 και τελικά κατασκεύασε μετά τον πόλεμο κοντά στο 1950.
“Κολλημένος” πραγματικά με τον κινητήρα αυτόν, ο Hege συγκέντρωσε μία σειρά από δημοσιεύματα και τεχνικά άρθρα γύρω από τον περιστροφικό κινητήρα του Wankel τα οποία παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο. Με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, ο Hege παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του περιστροφικού κινητήρα Wankel, συγκρίνοντάς τον με τους γνωστούς συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, περιγράφει την ιστορία του από την ημέρα που ο εφευρέτης του συνέλαβε την ιδέα του μέχρι και την ημέρα που κατασκευάστηκε το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο του κινητήρα καθώς και τις δυσκολίες που υπήρξαν στην ανάπτυξή του. Τέλος δίνει σε ξεχωριστά κεφάλαια τις μετέπειτα προσπάθειες για την ανάπτυξη του κινητήρα από διαφορετικές σχολές κατασκευαστών αυτοκινήτων όπως η Ευρωπαϊκή, η Αμερικάνικη και η Ιαπωνική, αναφέροντας με λεπτομέρειες όλα τα μοντέλα οχημάτων όπου χρησιμοποιήθηκε, όπως το Citroen M35 και το Mazda RX-7.
Νομίζω ότι το βιβλίο αποτελεί πραγματικά ένα τεχνικό και ιστορικό πορτρέτο του περιστροφικού κινητήρα εσωτερικής καύσης του Wankel, που θα έπρεπε να μεταφραστεί και στα Ελληνικά.
Ωστόσο για να προλάβω τις διαμαρτυρίες και την δυσανασχέτηση ορισμένων ατόμων που δεν κατανοούν το συγκεκριμένο ζήτημα (μιλάω κυρίως για γυναίκες), που ενδεχομένως να τους φαίνεται παράλογη η όλη υπόθεση, οπότε είναι αναγκαίο να υπενθυμίσω ότι το αυτοκίνητο για αρκετούς ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι απλά ένα μεταφορικό μέσο, αλλά η επέκταση της προσωπικότητας τους, αφού εμμέσως πλην σαφώς μπορείς να καταλάβεις από την εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση του οχήματος πως του συμπεριφέρεται ο ιδιοκτήτης, και τυπικά κάπως έτσι λειτουργεί και στην προσωπική του ζωή, και με άλλα παρόμοια ζητήματα.