ΑρχικήGadgetΤο tablet είναι ο φτωχός συγγενής των ψηφιακών συσκευών

Το tablet είναι ο φτωχός συγγενής των ψηφιακών συσκευών

Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να μπορέσουμε να μυήσουμε σωστά, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην αθόρυβη επανάσταση που συνέβη στον χώρο της πληροφορικής τα τελευταία δέκα χρόνια; Μιλάω βέβαια για την έκρηξη της χρήσης Tablets και Smartphones που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ένα παράδοξο φαινόμενο σχετικά με την δημογραφική κατανομή των χρηστών tablets είναι ότι παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες τάσεις διείσδυσης σε κοινό που ήταν μέχρι πρότινος “ψηφιακά αναλφάβητο” όπως για παράδειγμα στις ηλικίες άνω των 55 και σε ενήλικες που μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ τους επαφή με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Φαίνεται πως ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων που έχουν ήδη στην κατοχή τους Desktop PC και Notebook η laptop δεν έχει ακόμα πεισθεί για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αθόρυβη επανάσταση στην οποία αναφέρομαι θα πρέπει να έχουμε αυτό που ονομάζεται “Paradigm Shift” δηλαδή μια ριζική αλλαγή στο πως χρησιμοποιούμε και ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές που μας “συνδέουν” με τον ψηφιακό κόσμο.

Για γίνει αυτή η άποψη πιο κατανοητή θα αναφέρω τρία υποθετικά παραδείγματα χρήσης ενός Tablet και στο πόσο αυτή επηρεάζει το “Paradigm Shift”

Παράδειγμα 1

Ο Νίκος έχει ένα iPad Pro. Στο σπίτι του έχει ευρυζωνικό Internet (ADSL) αλλά δεν έχει Wifi. Ο Αντώνης, για να συνδεθεί στο Internet με το iPad του, το συνδέει με ένα USB καλώδιο με το PC του. Για να περιηγηθεί στο Internet, χρησιμοποιεί κυρίως τον Browser της Apple, το Safari. Έχει εγκαταστήσει ορισμένες εφαρμογές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Offline, όπως λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και παιχνίδια. To Paradigm Shift που συνέβη στην ζωή του Αντώνη είναι εξαιρετικά μικρό και αφορά κυρίως την διεπαφή τους με την συσκευή (Touch αντί χρήση mouse)

Συσκευή: iPad Pro / Χρήση Tablet Browser: Μεγάλη / Paradigm Shift: Μικρό

Παράδειγμα 2

Ο Μιχάλης έχει ένα iPad Pro . Στο σπίτι του δεν έχει ευρυζωνικό internet. Μπαίνει στο internet μέσω 4G και προσέχει πολύ το τι κατεβάζει για να μην χρεωθεί . Χρησιμοποιεί τον Browser του iPad αλλά επειδή έχει εγκαταστήσει κάποια app για RSS Feeding ενημερώνεται πολύ αποδοτικότερα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν αντί να βολοδέρνει στον Browser. Παίζει αρκετά παιχνίδια και ακούει και μουσική την οποία αντιγράφει από το itunes στο pad του συνδέοντας το με ένα καλώδιο με τον υπολογιστή του.

Συσκευή: iPad Pro / Χρήση Tablet Browser: Μεσαία / Paradigm Shift: Μεσαίο

Παράδειγμα 3

Ο Δημήτρης έχει ένα iPad Pro. Στο σπίτι του έχει ευρυζωνικό internet. Μπαίνει άφοβα στο internet μέσω WiFi. Δεν χρησιμοποιεί τον Safari , ούτε τον Chrome . Χρησιμοποιεί εξειδικευμένα app για κάθε ανάγκη του, δηλαδή όταν μπαίνει στο YouTube, στο Facebook, στο Twitter, στο imdb, χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες εφαρμογές και όχι τον Safari. Για την ενημέρωση του χρησιμοποιεί RSS Readers και όχι τον Browser.

Όταν χρησιμοποιεί τον desktop υπολογιστή του, μαρκάρει το υλικό που τον ενδιαφέρει στο Readability και στο Pocket για να το μελετήσει εργονομικότερα στο iPad κάποια άλλη στιγμή. Κάνει εκτενή χρήση του cloud. Βλέπει ταινίες από το personal cloud του, που έχει εγκατεστημένο στο σπίτι, ακούει μουσική από commercial υπηρεσίες cloud, γράφει και διαβάζει κείμενα από το cloud. Ακούει online ραδιόφωνο αλλά προτιμά τα podcasts. Χρησιμοποιεί εργαλεία news aggregation όπως το zite και το flipboard. Παίζει και παιχνίδια

Συσκευή: iPad Pro / Χρήση Tablet Browser: Μικρή ως μηδενική / Paradigm Shift: Μεγάλο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατοχή και μόνο ενός tablet δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξουν οι ψηφιακές συνήθειες όσων είχαν μάθει διαφορετικά. Και πρέπει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα εναλλακτικών εφαρμογών για τις συσκευές αυτές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166