ΑρχικήΕιδήσειςDesktop computing VS Mobile Computing

Desktop computing VS Mobile Computing

Εδώ και 2 χρόνια περίπου ακούω όλο και συχνότερα την φράση «Tο desktop internet και κατ’ επέκταση το desktop computing έχει πεθάνει». «Το μέλλον είναι το mobile computing». Πράγματι, οι δυναμικοτερες προοπτικές ανάπτυξης είναι στο Mobile Computing. Όμως, στο σύνολο της, η άποψη αυτή, είναι μόνο εν μέρει σωστή.

Αν και τα smartphone κινητά τηλέφωνα τείνουν να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στον πλανήτη τα 5 τελευταία χρόνια , υπάρχουν ακόμα 5 δισεκατομμύρια συμβατικά “feature phones” εκεί έξω. Ξέρετε, όλα εκείνα τα κινητά τύπου (Samsung Galaxy S20 Ultra, αυτό με την καλή την κάμερα, αυτό που έχει ραδιόφωνο) κ.λπ. Πρόκειται για κινητά που δεν φοράνε ούτε Android, ούτε iOS . Πρόκειται για κινητα που ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν και να δέχονται τηλεφωνήματα. Τέτοιες συσκευές είναι καταδικασμένες να πεθάνουν. Οι πωλήσεις Tablet αυξάνονται επίσης με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μάλιστα σε ανθρώπους που ουδέποτε είχαν Tablet, Smartphone ή ακόμα και Η/Υ στην ζωή τους.

Έχουμε λοιπόν μία εν δυνάμει αγορά τουλάχιστον 5 δισεκατομυρίων συσκευών, έτοιμη να καταναλώσει ψηφιακό περιεχόμενο για πρώτη φορά. Επίσης , η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, των δικτύων 3ης και 4ης γενεάς και η όλο και μεγαλύτερη υιοθέτηση του Wi-Fi στο σπίτι, στο γραφείο και στην δουλειά επιτρέπει σε όλους (εκτός των αναποφευκτων υποχόνδριων που πιστεύουν ότι το Wi-Fi με κάποιο τρόπο θα τους “βλάψει″) να είναι οn-Line σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους, πλην ίσως των στιγμών που κοιμούνται.

Αυτή η ιλιγγιώδης ανάπτυξη του mobile computing και των προοπτικών του, ενθάρυνε την αναπτυξη κάποιων επικίνδυνων μύθων που ήδη διαστρεβλώνουν την αγορά και ειδικότερα τις νεες εκείνες εταιρείες που προσπαθούν να επενδύσουν στο σαθρό έδαφος του “Τα πάντα είναι Mobile Computing”. Ποιοί είναι όμως αυτοί οι μύθοι;

Πίνακας περιεχομένων

Μύθος 1

Το μέλλον θα είναι μόνο Mobile. Σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα χρειάζεται ούτε laptops ούτε επιτραπέζιους υπολογιστές. Ολοι θα χρησιμοποιούμε ταμπλέτες και Smartphones. To Internet θα μεταλλαχθεί και θα είναι τελικά Mobile Only και οι εφαρμογές του, Mobile Based.

Μύθος 2

Οι εταιρείες που επενδύουν στην παραγωγή Internet περιεχομένου θα πρέπει να σχεδιάζουν στραγηγικά σκεπτόμενες σχεδόν αποκλειστικά τους Mobile καταναλωτές, ενώ το Dekstop Internet περιεχόμενο θα πρέπει να είναι στην καλύτερη περίπτωση, πάρεργο. Αρχαϊκά απόψεις όπως “πρόσβαση στο ψηφιακό μας περιεχόμενο από πληκτρολόγιο” και “διαφημιστικά έσοδα από banners για οθόνες υπολογιστών” θα πρέπει να πεταχθούν στα πληροφορικά σκουπίδια.

Εάν κάποιος πιστεύει αυτούς τους μύθους ας κοιτάξει την παραπάνω φωτογραφία :

Η φωτογραφία είναι από εκεί που χτυπάει η καρδιά της ψηφιακής δημοσιογραφίας του πλανήτη, από την αίθουσα σύνταξης ενός από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά Portal παγκοσμίως. Η φωτογραφία είναι από το “Business Insider”. Οι δημοσιογράφοι του Business insider δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους εγχώριους δεινόσαυρούς της Ελληνικής Internet δημοσιογραφίας που λυμαίνονται τον χώρο. Είναι νέοι άνθρωποι, αληθινά ταλαντούχοι, δημοσιογραφούν επιθετικά , είναι πραγματικά μέσα στην τεχνολογία από τότε που γεννηθηκαν και όχι από “πρόπερσι που το ιντερνετε έγινε της μόδας”. Δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα και είναι το παρόν και το μέλλον της Αμερικανικής Ψηφιακής Δημοσιογραφίας.

Μήπως βλέπετε τι ΔΕΝ έχει η παραπάνω φωτογραφία ; MOBILE COMPUTING!

Οι άνθρωποι αυτοί είναι παράγουν 8-12 ώρες την ημέρα το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο θα καταναλώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Και δεν είναι οι μόνοι. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παράγουν ψηφιακό περιεχόμενο προς κατανάλωση κάνοντας το “ψηφιακό” κομμάτι της ζωής μας να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου μας. Η αλληλεπίδραση αυτή δεν είναι μονόδρομη. Οι ζωές των ανθρώπων τείνουν να δομούνται έτσι ώστε να “παράγουν ψηφιακό περιεχόμενο” στην δουλειά και την υπόλοιπη μέρα να “καταναλώνουν ψηφιακό περιεχόμενο”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το mobile computing έκανε ελκυστικότερη την κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου.

Πιστεύετε όμως ότι οι δημοσιογράφοι του B.I. στην φωτογραφία θα μπορούσαν να παράξουν εργονομικά τον ψηφιακό τους κάματο πληκτρολογόντας σε ένα iPhone; Είναι αδύνατον! H παραγωγή περιεχομένου θα συνεχίσει να γίνεται σε ανθρώπινη κλιμακα (δηλαδή σε μεγάλες οθόνες, που ευνοούν την δημιουργικότητα) και με μηχανισμούς διεπαφής γρήγορους και εργονομικούς όπως τα συμβατικά πληκτρολόγια.

Είναι σίγουρο ότι οι δύο κόσμοι, “Κατανάλωση” και “Παραγωγή” θα συνεχίσουν να γίνονται περισσότεροι διακριτοί, ανάλογα με την συσκευή που θα λειτουργεί ως διεπαφή με τον εικονικό “ψηφιακό” κόσμο στον οποίο θα ζούμε όλο και περισσότερο.

Αν όμως δεχθούμε ότι το ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε σε έναν χώρο στον οποίο το Desktop Computing θα συνεχίσει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο, το να βιαζόμαστε τόσο πολύ να εξιδανικεύσουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία βελτιστοποιούν την ψηφιακή μας ζωής στα υπόλοιπα δυο τρίτα είναι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση κακή επιχειρηματική τακτική.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166