ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο Web πλουτίζει την αγγλική γλώσσα

Το Web πλουτίζει την αγγλική γλώσσα

Σε μια ακόμη απόδειξη της εντυπωσιακής εξάπλωσης της αγγλικής γλώσσας ανά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, το λεξικό έφτασε στον εκατομμυριοστό όρο. Και η νικήτρια είναι η λέξη «Web 3.0» που αναφέρεται στην τρίτη γενιά ανάπτυξης του Παγκόσμιου Ιστού η οποία επέτρεψε στους χρήστες να μοιράζονται όλο και περισσότερες πληροφορίες μέσω του Ίντερνετ.

Την ευθύνη της καταμέτρησης έχει το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο της Αγγλικής Γλώσσας -μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα στις ΗΠΑ- που καταγράφει στο λεξικό του κάθε νέο όρο που εμφανίζεται περισσότερες από 25.000 φορές παγκοσμίως στον έντυπο Τύπο, την μπλογκόσφαιρα, τον κυβερνοχώρο και βιντεοπύλες όπως το YouTube.

Πολλοί γλωσσολόγοι διαφωνούν κατά πόσον όλοι οι νέοι όροι που προκύπτουν από την ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και τα περίεργα υβρίδια από το «πάντρεμα» της αγγλικής με άλλες γλώσσες (όπως τα Greekglish), είναι πραγματικές λέξεις.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου της Αγγλικής Γλώσσας, καθηγητής Πόλ Πέιγιακ, πάντως συμπεριλαμβάνει στο λεξικό του όρους όπως το «Web 3.0» ή ο χαιρετισμός «Τζέι Χο» που σημαίνει «είθε να βγεις νικητής» και έγινε παγκοσμίως διάσημος τους τελευταίους μήνες χάρη στην βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική επιτυχία «Slumdog millionaire».

Κατά τους υπολογισμούς του καθηγητή Πέιγιακ και των συνεργατών του, στην αγγλική γλώσσα προστίθενται κάθε μέρα πλέον 14 νέες λέξεις. «Τα αγγλικά έχουν γίνει η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας. Ποτέ άλλοτε τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη δεν επικοινώνησαν τόσο εύκολα μεταξύ τους», όπως τονίζει. Κατά μέσο όρο βέβαια, 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν σήμερα τα αγγλικά ως μητρική ή ξένη γλώσσα, χρησιμοποιούν έως 14.000 λέξεις.

Η αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας

Μπορεί φαινομενικά το διαδίκτυο να έχει φέρει αρκετές λύσεις και ευκολίες στο σημερινό απαιτητικό κόσμο που ζούμε, κάτι που αντικειμενικά δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, οσό προκατειλημμένοι και αν είμαστε.

Εν τούτοις προκάλεσε τεράστια ζημιά στην ελληνική γλώσσα, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου αρνούνται να γράψουν στα ελληνικά και επιμένουν να χρησιμοποιούν κατά κόρον στις συνομιλίες τους τα greeklish, με αρνητική συνέπεια να αλλοιώνεται ο πολιτισμός μας, και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει ετούτη η κατάσταση εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε πως όσο ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας, τόσο θα καταβαραθρώνεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τον ενεργό πληθυσμό. Μάλιστα αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν πως σε μία εκατονταετία από τώρα η γλώσσα μας ενδέχεται να περιθωριοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να καταντήσει σαν τα αρχαία ελληνικά, δηλαδή μία νεκρή γλώσσα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166