Έχοντας κατά νου την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, θα έλεγε κανείς πως με την βοήθεια της τεχνολογίας, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τα όρια του ρεαλισμού, ακόμα και στα video games. Το στοιχείο του ρεαλισμού είναι ο βασικός στόχος της 2K Games σε όλους τους τίτλους της σειράς Top Spin, όπως έχει αποδείξει και η ίδια. Μπορεί το Top Spin 3 να απέδωσε μία αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση στην ψηφιακή απεικόνιση του τένις, αλλά με τον ίδιο τρόπο απομάκρυνε τους παίκτες που δεν ήταν αρκετά μυημένοι με το ίδιο το άθλημα.
Η ομάδα ανάπτυξης αναγνώρισε το λάθος της και μετά από τρία χρόνια απουσίας, η σειρά ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά δείχνει να θέλει να πάρει τα σκήπτρα από τον μεγάλο της αντίπαλο, το Virtua Tennis, προσπαθώντας να εξαλείψει τα όποια προβλήματα είχε η προηγούμενη παραγωγή και παράλληλα να προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό.
Η προσπάθεια της 2Κ Games να τραβήξει όλο και περισσότερους gamers στην σειρά φαίνεται από την πρώτη στιγμή που ο παίκτης θα βρεθεί στο Top Spin Academy, ένα είδος tutorial, όπου η επεξήγηση του βασικού χειρισμού έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες.
Η ολοκλήρωση του tutorial κρίνεται απαραίτητη πριν οι παίκτες βουτήξουν… στα βαθιά, διότι σε πολλούς το gameplay θα φανεί περίπλοκο για αρχή. Στην ακαδημία, ο χρήστης θα μάθει για τα διάφορα είδη χτυπημάτων, το σωστό συγχρονισμό τους και που χρησιμεύουν. Μία σημαντική αλλαγή που παρουσιάζεται στο gameplay είναι οι δείκτες συγχρονισμού που εμφανίζονται μετά την εκτέλεση ενός χτυπήματος.
Για παράδειγμα, αν ένα χτύπημα της μπάλας επιτευχθεί πολύ αργά από τον παίκτη, θα εμφανιστεί ο δείκτης “Too Late” με την αρχική κατεύθυνση και δύναμη του χτυπήματος να έχουν επηρεαστεί αρκετά. Έτσι, ο σωστός συγχρονισμός των χτυπημάτων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την νίκη. Επιπροσθέτως, ο παίκτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε χτυπήματα ακριβείας: πατώντας μία φορά και γρήγορα το ανάλογο κουμπί ή κρατώντας το πατημένο και γεμίζοντας την μπάρα δύναμης για πιο ριψοκίνδυνα και δυνατά (χτυπήματα).
Κατά συνέπεια, η επιλογή μιας συγκεκριμένης τακτικής ανάλογα με το στυλ του αντιπάλου προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο βάθος. Οι δείκτες που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να βοηθήσουν τον παίκτη στα πρώτα του βήματα ώστε να αποτυπώσει τους βασικούς μηχανισμούς του gameplay αλλά με την ενδελεχή πρόοδο και εξοικείωση του και εφόσον πιστεύει ότι δεν του είναι πια απαραίτητοι, να τους απενεργοποιήσει. Με αυτό τον τρόπο, η 2K Games κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοντέλο χειρισμού προσιτό σε όλους.
Ο οπτικός τομέας της παραγωγής μπορεί να κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα, δεν παύει όμως να δείχνει την ηλικία της μηχανής γραφικών. Παρόλο που τα στάδια διεξαγωγής των αγώνων δείχνουν εντυπωσιακά και το δάπεδο σε πολύ μεγάλο βαθμό ζωντανό, η κίνηση των αθλητών είναι αρκετά ατσούμπαλη και πολλές φορές τα λάθη της τεχνητής νοημοσύνης προέρχονται από το κακό animation.
Ακόμα και στις εκφράσεις των προσώπων, η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ πρόχειρη με τα πρόσωπα διάσημων αθλητών να μην δείχνουν τόσο ρεαλιστικά. Από την άλλη, ο ακουστικός τομέας είναι άξιος προσοχής ως προς τους ήχους του περιβάλλοντα χώρου καθώς και τις κραυγές των παικτών. Δυστυχώς, το soundtrack του τίτλου αποτελείται μόνο από δύο μουσικά κομμάτια δημιουργώντας ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Οι διαφορές που παρουσιάζονται ανάμεσα στις εκδόσεις του PlayStation 3 και του Xbox 360, δεν αφορούν στη συνολική εικόνα -επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές- αλλά στα διαθέσιμα χαρακτηριστικά. Η έκδοση για το οικιακό σύστημα της Sony έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό το κομμάτι καθώς υποστηρίζει τόσο το PlayStation Move όσο και τρισδιάστατη απεικόνιση, σε αντίθεση με το Xbox 360 όπου απουσιάζει η υποστήριξη του Kinect.
Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι χρήστες που θέλουν το κάτι παραπάνω μπορούν να απολαύσουν το έξτρα βάθος που προσφέρει το στερεοσκοπικό 3D. Ωστόσο, το εν λόγω χαρακτηριστικό αποδεικνύεται… διακοσμητικό καθώς η ενεργοποίησή του ρίχνει το ρυθμό ανανέωσης των καρέ (frame rate) υπερβολικά και καταντάει κουραστική για τα μάτια. Για τους κατόχους PlayStation Move, η υποστήριξη του περιφερειακού είναι μία ευχάριστη προσθήκη αν και μερικές φορές η πορεία της ρακέτας παρέμενε ίδια παρά τις διαφορετικές κινήσεις του χεριού.
Τα διαθέσιμα game modes του Top Spin 4 είναι σε θέση να ανταμείψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς με πρωταγωνιστή το Career Mode. Ξεκινώντας ως αρχάριος, ο παίκτης θα προσπαθήσει να εξελίξει τον αθλητή που θα δημιουργήσει σε έναν από τους καλύτερους τεννίστες. Εδώ ο χρήστης θα περάσει αρκετές ώρες μαζεύοντας πόντους εμπειρίας για να ανεβάσει τα στατιστικά του αθλητή, θα προσλάβει προπονητές για να του δώσουν ένα προβάδισμα σε συγκεκριμένους τομείς και θα παρευρεθεί σε αρκετές συγκεντρώσεις ώστε να μαζέψει θαυμαστές.
Το Career Mode διαθέτει τεράστιο βάθος για κάποιον που θέλει να αφιερώσει πολλές ώρες και η βελτίωση του σε σύγκριση με αυτό του Top Spin 3 είναι μεγάλη. Πέραν του Career Mode, υπάρχει και η επιλογή για τοπικό και διαδικτυακό multiplayer, όπου κάνουν την εμφάνιση τους νέα modes.
Το King Of The Court mode αποτελεί ένα σετ offline και online αγώνων, όπου οι παίκτες καλούνται να σημειώσουν συγκεκριμένο αριθμό πόντων, έτσι ώστε να κερδίσουν. Μετά την ολοκλήρωση του, ένας άλλος παίκτης καλείται να δοκιμάσει την τύχη του απέναντι στον νικητή του προηγούμενου αγώνα. Βασιλιάς του γηπέδου ανακηρύσσεται εκείνος που θα φτάσει τις πέντε νίκες. Άλλο ένα ενδιαφέρον online mode είναι το World Tour mode, το οποίο αποτελεί μια online εκδοχή του Career Mode.
Με το Top Spin 4, η 2K Games όχι μόνο αγκάλιασε ένα μεγαλύτερο κοινό από gamers αλλά με τη δημιουργία ενός μοντέλου χειρισμού που συνδυάζει ρεαλισμό και διασκέδαση κάλυψε ένα μεγάλο κενό, αυτό του ανταγωνισμού. Μπορεί ο τεχνικός τομέας να χαλάει ένα μέρος της συνολικής εικόνας, δεν παύει όμως να παραμένει μία κορυφαία πρόταση για την κατηγορία της.