Τόσα χρόνια στην στήλη περί ήχων και μουσικής μιλούσαμε πάντα για μουσικά προγράμματα που αφορούσαν τα λειτουργικά συστήματα Mac OS ή Windows. Μα και βέβαια το κάναμε διότι είναι και τα πιο γνωστά και έχουν την μεγαλύτερη υποστήριξη όσον αφορά κάρτες ήχου και άλλα μουσικά μηχανήματα που συνεργάζονται με υπολογιστή. Ήδη τα πιο μεγάλα DAW όπως τα Logic PRO, Cubase και Pro Tools “τρέχουν” και στα δυο λειτουργικά που αναφέραμε.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος έχει απαρνηθεί MacOS και Windows και έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει Linux στον υπολογιστή του; Αυτόματα χάνει την δυνατότητα να ηχογραφήσει, να γράψει μουσική και να μειξάρει; Όχι, αυτό δεν θα μπορούσαν κάποιοι να το αφήσουν να περάσει έτσι.
Γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησαν μια σειρά από μουσικά προγράμματα για το open source λειτουργικό τα θεμέλια του οποίου έθεσε ο Linus Torvalds. Γι’ αυτό τον λόγο σκέφτηκα να αφιερώσουμε εδώ στην στήλη χώρο για να φιλοξενήσουμε αυτά τα προγράμματα για τους μουσικούς που επιμένουν στο Linux.
Σαν πρώτο άρθρο, θα πιάσουμε το τελευταίο νέο που εμφανίστηκε σαν βόμβα πριν από μερικές μέρες στην παγκόσμια μουσική κοινότητα. To όνομα της… βόμβας είναι Tracktion και είναι μια πολύ γενναία κίνηση μιας μικρής ομάδας προγραμματιστών και μουσικών με κύριο οραματιστή τον Julian “Jules” Storer. Το όλο project ξεκίνησε το 2001 όταν ο Jules κυκλοφόρησε δειλά δειλά την πρώτη έκδοση του προγράμματος. Μια πλήρη ιστορική αναδρομή με τα τελευταία δώδεκα χρόνια της εταιρίας, πάντως, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα μπορεί να εγκατασταθεί -εκτός από Linux- σε Mac και Windows.
Σύνθεση
Εδώ, όπως μας λέει η εταιρία, το πρόγραμμα μας υπόσχεται ένα εύκολο περιβάλλον για ταχύτατη σύνθεση, μιας και όλα τα εργαλεία βρίσκονται σε ένα παράθυρο και έτσι έχουμε γρήγορη πρόσβαση.
Time Stretching – Pitch Shifting: Ακολουθώντας τα χνάρια του Ableton Live αλλά και της νέας έκδοσης του FL Studio, το Tracktion έχει ενσωματώσει την δυνατότητα αλλαγής του τονικούς ύψους αλλά και του χρόνου των βρόχων (loops). Πλέον όλα τα DAW έχουν αυτή την δυνατότητα, μιας και είναι μεγάλο ατού το να μπορεί κάποιος να “πειράξει” αυτές τις δυο μεταβλητές.
Virtual Instruments: Κάποτε ο μουσικός ήταν περιορισμένος στο να μπορεί να χρησιμοποιεί στην μουσική του μόνο τα μουσικά όργανα που είχε ο ίδιος ή οι συνεργάτες του. Τώρα κάθε DAW έχει μια πληθώρα μουσικών οργάνων, όπως αυτά που έχει από την “φύση του” και το Tracktion. Με μια πρώτη ακρόαση, φαίνεται πάντως πως έχει γίνει δουλειά επάνω σε αυτό το θέμα.
MIDI Editor: Για την καταγραφή και επεξεργασία MIDI δεδομένων, υπάρχει ένας εύκολος editor υπό μορφής piano roll, που μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον editor άλλων προγραμμάτων και είναι αρκετά εύχρηστος.
Ηχογράφηση
Όπως είχαμε πει και πιο πάνω, το περιβάλλον επεξεργασίας χωράει μέσα σε μια οθόνη και έτσι έχουμε την δυνατότητα για πιο γρήγορες κινήσεις που αφορούν το project μας. Θυμίζει αρκετά το στυλ των performance DAWs, οπότε δεν θα βρούμε δυσκολία στην χρήση του.
Μπορούμε να “ανοίξουμε” άπειρα κανάλια που θα φιλοξενήσουν το κάθε ένα διαφορετικό ήχο, μπορούμε να ηχογραφήσουμε χωρίς να υπάρχει πρόβλημα του να σταματήσουμε με κάποιο τρόπο το recording μας, εκτός αν πατήσουμε ένα συγκεκριμένο κουμπί που έχουμε ορίσει εμείς. Αυτή η ευκολία λέγεται Safe Recording. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε βρόχους (loops) μετά την ηχογράφηση της μουσικής μας πηγής — και έχουμε την δυνατότητα όλα αυτά να τα μειξάρουμε σε μια μηχανή 64bit, με ανάλυση μέχρι τα 192khz.
Μίξη
To Tracktion έρχεται με όλη την γκάμα των κλασικών εργαλείων για επεξεργασία, δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με equalizing, compressing, spatial effects και φίλτρα.
Εκτός βέβαια από τα ενσωματωμένα εφέ, που είναι αρκετά για να μπορέσει κάποιος να κάνει μια ολοκληρωμένη εργασία επάνω στο θέμα της μείξης και του mastering, υπάρχει και η δυνατότητα για επεξεργαστές τρίτων εταιριών (κάτι όμως που ακόμα δεν είναι διαθέσιμο για την έκδοση Linux). Όσον αφορά την μείξη, υπάρχει η δυνατότητα για αυτοματισμούς, όπως βέβαια και σε όλα τα DAWs πλέον.
Share
Υπάρχει και η δυνατότητα να στείλετε το τελειωμένο σας project και σε άλλους χρήστες του προγράμματος, μέσα από την δυνατότητα “Build In Archiving Capability”, έτσι ώστε από την άλλη μεριά του internet κάποιος να ακούσει, να επεξεργαστεί το κομμάτι και να συνεργαστεί μαζί σας. Αρκετά ενδιαφέρουσα αυτή η ιδέα και ελπίζω να βρει θαυμαστές.
Στην παρακάτω σελίδα υπάρχει ένας εμπεριστατωμένος οδηγός επάνω σε όλα τα βήματα που χρειάζεται κάποιος για να εγκαταστήσει, να γνωρίσει, και να εργαστεί με στο Tracktion. Ξεκινώντας από το hardware setup, προχωράει στο θέμα της μείξης και κλείνει με απλές τεχνικές mastering.
Behringer
Το ευχάριστο νέο τούτο είναι για όσους παρακολουθούν εδώ και καιρό τις προσπάθειες της εταιρίας να πιάσει μια θέση ανάμεσα σε όλα τα παρόμοια προγράμματα μουσικής: θα εκπλαγείτε με μια πολύ ιδιαίτερη κίνηση που έγινε τώρα τελευταία! Η Tracktion ξεκίνησε μια συνεργασία με την Behringer και πλέον κάθε hardware της ίδιας που θα μπορούσε να υποβοηθηθεί από DAW θα πακετάρεται και με την τελευταία έκδοση του Tracktion. Αν αγοράσετε ποτέ κάποιο keyboard, κάρτα ήχου ή MIDI controller της Behringer θα βρεθείτε με ένα συνοδευτικό CD του Tracktion.
Όσοι λοιπόν έχετε Linux, και ειδικά Ubuntu έκδοση 2019, μπορείτε να κάνετε ένα sign up και να κατεβάσετε δωρεάν το T7 σε Demo, για να το δοκιμάσετε στο σύστημα σας.