Ουγκάντα: Οι πολίτες θα πληρώνουν ημερήσιο φόρο για μπουν Facebook, Twitter.
Το κοινοβούλιο της Ουγκάντα ψήφισε την Παρασκευή (8/5/2018) νόμο για την επιβολή ενός αμφιλεγόμενου φόρου στους χρήστες που θα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ο νέος φόρος επιβάλλει ημερήσια αμοιβή 200 Σελίνια (περίπου 0.05 ευρώ) στους ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου όπως το Facebook, το WhatsApp, το Viber και το Skype και το Twitter κλπ.
Ενώ αυτός ο φόρος μπορεί να φαίνεται ασήμαντος για τους περισσότερους ανθρώπους του δυτικού κόσμου, ωστόσο είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τα δεδομένα της πάμφτωχης χώρας που αντικειμενικά ο λαός λιμοκτονεί και δεν έχει καν τα απαραίτητα για να ζήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα για το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Ουγκάντα το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2016 ήταν 630 δολάρια. Δηλαδή το μέσο ημερήσιο ημερήσιο εισόδημα των πολιτών αυτής της χώρας ανέρχεται σε περίπου 1,72 δολάρια, που σημαίνει ότι το παραπάνω χρηματικό ποσό μοιάζει με μια σημαντική επιβάρυνση, κάνοντας ακόμη πιο δυσπρόσιτο το διαδίκτυο στο ευρύ κοινό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να το απολαύσουν μόνο οι προνομιούχοι που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, ο Yoweri Museveni, ο οποίος ήταν αυτός που σκέφτηκε αυτόν τον παράξενο φόρο, προέβη σε αυτό το τολμηρό βήμα διότι υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τον κόσμο να επικεντρώνεται στο κουτσομπολιό, ανέφερε το BBC. Ωστόσο, το διαδίκτυο που χρησιμοποιείται για σκοπούς εκπαίδευσης, έρευνας και αναφοράς θα απαλλάσσεται από τον φόρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του BBC, ο Museveni σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη φορολόγησης των πολιτών για τη χρήση αυτών των πλατφορμών με το σκεπτικό ότι θα βοηθούσε τη χώρα να αντιμετωπίσει τις βλαβερές συνέπειες του κουτσομπολιού, τις προκαταλήψεις, τις προσβολές, ερωτικές συνομιλίες.
Ενώ ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2018, παραμένει αβέβαιο πως η κυβέρνηση της Ουγκάντα θα παρακολουθήσει τη χρήση του διαδικτύου για να επιβάλει τον φόρο.
Εντούτοις, η Ουγκάντα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο μήνα, η Παπούα Νέα Γουινέα απαγόρευσε τη χρήση του Facebook στη χώρα για ένα μήνα. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμαςστη χώρα για να διερευνήσει πως οι ψεύτικες και η παραπληροφόρηση επηρεάζουν τους πολίτες της.