Υφίσταται το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στον Άρη;

Υφίσταται το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στον Άρη;

Μια υπόθεση για τη διαμόρφωση του κλίματος του πλανήτη Άρη οδηγεί σε νέες ενδείξεις για τη αρχή της δημιουργίας της ζωής στον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τα αρχαία ηφαίστεια στον κόκκινο πλανήτη δημιούργησε μια ισορροπία παρόμοια με αυτή του κύκλου του άνθρακα στη γη, η οποία ελέγχει το κλίμα.

Αυτή η θεωρία, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Science, θα μπορούσε να δώσει εξήγηση στο φαινόμενο της ανεύρεσης στοιχείων θείου στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και όχι ασβεστολιθικών αποθέσεων όπως στη γη.

Επιπλέον θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αρχή δημιουργίας της ζωής στον δικό μας πλανήτη.

«Πριν από την γένεση της ζωής στη γη, η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πιθανόν να έμοιαζε με αυτή του Άρη,» σχολιάζει ο Daniel Schrag, υπεύθυνος της μελέτης. «Το διοξείδιο του θείου ίσως να κατείχε έναν σημαντικότατο ρόλο τότε.»

Ο κύκλος του άνθρακα

Το κλίμα της γης επηρεάζεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τον κύκλο του άνθρακα και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, ενός σημαντικότατου παράγοντα πρόκλησης του φαινόμενου της παγκόσμιας θέρμανσης.

Το διοξείδιο του πυριτίου αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπει σε ανθρακικό ασβέστιο, γνωστό ως ασβεστόλιθος, παρουσία νερού.

Οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη έχουν εντοπίσει αρκετές ενώσεις θείου στην επιφάνεια του πλανήτη αλλά σχεδόν καμιά απόθεση ανθρακικών ιζημάτων.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό για αυτή την περίπτωση, δεδομένης της παρούσας κατάστασης στη γη.

«Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις για ένα πιο εύκρατο κλίμα, ίσως ακόμα και για την ύπαρξη ενός ωκεανού στις αρχές της δημιουργίας του κόκκινου πλανήτη, πριν από περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια,» εξηγεί ο Daniel Schrag, καθηγητής πλανητικών επιστημών από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να συνδέσουν τις παραπάνω ενδείξεις με τις σημερινές μας γνώσεις για κλίμα της γης.

Η νέα θεωρία προτείνει ότι το διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τεράστια ηφαίστεια πήρε τη θέση του διοξειδίου του άνθρακα στην πρώιμη ατμόσφαιρα του Άρη.

Στη γη, το διοξείδιο του θείου οξειδώνεται πολύ γρήγορα σε άλας και απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα, όμως σε ένα πλανήτη όπως τον Άρη που αρχικά δεν υπήρχε οξυγόνο, θα μπορούσε να παραμείνει στη ατμόσφαιρα για πολύ περισσότερο, θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Επίσης θα μπορούσε να αποτρέψει το σχηματισμό ασβεστολιθικών αποθέσεων ενώ θα υπερίσχυαν οι σχηματισμοί του θείου.

«Το διοξείδιο του θείου στην ουσία οικειοποιήθηκε το ρόλο του διοξειδίου του άνθρακα.»

«Η παρουσία ακόμα και ενός μικρού ποσοστού διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία ενός θερμότερου κλίματος αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία ασβεστολιθικών αποθέσεων.»

Η υπόθεση αυτή έχει είναι ικανή να δώσει εξηγήσεις ακόμα και για την ανάπτυξη της ζωής στο νερό. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε αυτό θα σήμαινε ότι οι ωκεανοί που υποστήριζαν τις πρώιμες μορφές ζωής ήταν περισσότερο όξινοι απ’ ότι πιστεύονταν έως σήμερα.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι ερευνητές δε δείχνουν ακόμα πεπεισμένοι για την ορθότητα αυτής της ιδέας.

«Η έκπληξη μας ήταν τεράστια όταν τα οχήματα στον Άρη ανακάλυψαν κάποια πετρώματα που αποτελούνταν κατά 8-10% από θείο,» σχολιάζει ο καθηγητής Colin Pillinger.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση, όμως μοιάζει να είναι μια αρκετά καλή υπόθεση από την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος.»

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν αγοράζετε fake views (προβολές) στο YouTube

Προηγούμενο άρθροΚάνε χρήσιμο το Google Desktop
Επόμενο άρθροΤοξικά απόβλητα παράγουν ηλεκτρισμό
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας