ΑρχικήΕπιστήμηΥφίσταται το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στον Άρη;

Υφίσταται το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στον Άρη;

Μια υπόθεση για τη διαμόρφωση του κλίματος του πλανήτη Άρη οδηγεί σε νέες ενδείξεις για τη αρχή της δημιουργίας της ζωής στον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τα αρχαία ηφαίστεια στον κόκκινο πλανήτη δημιούργησε μια ισορροπία παρόμοια με αυτή του κύκλου του άνθρακα στη γη, η οποία ελέγχει το κλίμα.

Αυτή η θεωρία, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Science, θα μπορούσε να δώσει εξήγηση στο φαινόμενο της ανεύρεσης στοιχείων θείου στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και όχι ασβεστολιθικών αποθέσεων όπως στη γη.

Επιπλέον θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αρχή δημιουργίας της ζωής στον δικό μας πλανήτη.

«Πριν από την γένεση της ζωής στη γη, η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πιθανόν να έμοιαζε με αυτή του Άρη,» σχολιάζει ο Daniel Schrag, υπεύθυνος της μελέτης. «Το διοξείδιο του θείου ίσως να κατείχε έναν σημαντικότατο ρόλο τότε.»

Ο κύκλος του άνθρακα

Το κλίμα της γης επηρεάζεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τον κύκλο του άνθρακα και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, ενός σημαντικότατου παράγοντα πρόκλησης του φαινόμενου της παγκόσμιας θέρμανσης.

Το διοξείδιο του πυριτίου αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπει σε ανθρακικό ασβέστιο, γνωστό ως ασβεστόλιθος, παρουσία νερού.

Οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη έχουν εντοπίσει αρκετές ενώσεις θείου στην επιφάνεια του πλανήτη αλλά σχεδόν καμιά απόθεση ανθρακικών ιζημάτων.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό για αυτή την περίπτωση, δεδομένης της παρούσας κατάστασης στη γη.

«Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις για ένα πιο εύκρατο κλίμα, ίσως ακόμα και για την ύπαρξη ενός ωκεανού στις αρχές της δημιουργίας του κόκκινου πλανήτη, πριν από περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια,» εξηγεί ο Daniel Schrag, καθηγητής πλανητικών επιστημών από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να συνδέσουν τις παραπάνω ενδείξεις με τις σημερινές μας γνώσεις για κλίμα της γης.

Η νέα θεωρία προτείνει ότι το διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τεράστια ηφαίστεια πήρε τη θέση του διοξειδίου του άνθρακα στην πρώιμη ατμόσφαιρα του Άρη.

Στη γη, το διοξείδιο του θείου οξειδώνεται πολύ γρήγορα σε άλας και απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα, όμως σε ένα πλανήτη όπως τον Άρη που αρχικά δεν υπήρχε οξυγόνο, θα μπορούσε να παραμείνει στη ατμόσφαιρα για πολύ περισσότερο, θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Επίσης θα μπορούσε να αποτρέψει το σχηματισμό ασβεστολιθικών αποθέσεων ενώ θα υπερίσχυαν οι σχηματισμοί του θείου.

«Το διοξείδιο του θείου στην ουσία οικειοποιήθηκε το ρόλο του διοξειδίου του άνθρακα.»

«Η παρουσία ακόμα και ενός μικρού ποσοστού διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία ενός θερμότερου κλίματος αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία ασβεστολιθικών αποθέσεων.»

Η υπόθεση αυτή έχει είναι ικανή να δώσει εξηγήσεις ακόμα και για την ανάπτυξη της ζωής στο νερό. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε αυτό θα σήμαινε ότι οι ωκεανοί που υποστήριζαν τις πρώιμες μορφές ζωής ήταν περισσότερο όξινοι απ’ ότι πιστεύονταν έως σήμερα.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι ερευνητές δε δείχνουν ακόμα πεπεισμένοι για την ορθότητα αυτής της ιδέας.

«Η έκπληξη μας ήταν τεράστια όταν τα οχήματα στον Άρη ανακάλυψαν κάποια πετρώματα που αποτελούνταν κατά 8-10% από θείο,» σχολιάζει ο καθηγητής Colin Pillinger.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση, όμως μοιάζει να είναι μια αρκετά καλή υπόθεση από την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος.»

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν αγοράζετε fake views (προβολές) στο YouTube

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166