Τι είναι ένα power bank;
Το power bank είναι μια φορητή μπαταρία που έχει σχεδιαστεί για να επαναφορτίζει ηλεκτρονικά gadget όταν δεν έχετε πρόσβαση σε κανονικό φορτιστή τοίχου. Τα μεγέθη του κυμαίνονται από λεπτές συσκευές σε μέγεθος τσέπης έως μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας – και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, tablet, φωτογραφικών μηχανών , φορητών ηχείων, κονσόλων παιχνιδιών ή ακόμα και φορητών υπολογιστών.
Έτσι, η ιδέα ενός power bank είναι αρκετά απλή: Πρόκειται για μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση άλλων συσκευών. Ωστόσο, ακόμα κι αν φαίνονται αρκετά απλά, τα power banks μπορούν να έχουν ενσωματωμένες μερικές πολύ περίπλοκες τεχνολογίες.
Για παράδειγμα, για να μειωθεί ο κίνδυνος δυσλειτουργίας, προστίθενται πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας: προστασία υπερφόρτισης , προστασία αποφόρτισης, προστασία από βραχυκύκλωμα κ.λπ.
Άλλοι τύποι τεχνολογιών που συναντώνται συχνά σε power banks είναι οι διάφορες μορφές φόρτισης, όπως η ενσύρματη και η ασύρματη φόρτιση και οι τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης, όπως Qualcomm Quick Charge , Power Delivery ή PowerIQ . Ορισμένα νεότερα μοντέλα διαθέτουν ακόμη και φουτουριστικές τεχνολογίες μπαταριών, όπως η τεχνολογία GaN ή Graphene.
Πριν αγοράσεις power bank. Τι πρέπει να προσέξεις
Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε ένα καινούργιο Powerbank είναι η ευκολία στη φορητότητα του. Ανάλογα με το αν ταξιδεύετε με βαλίτσα ή τσάντα χειρός ή απλά θέλετε να βάλετε την μπαταρία στην τσέπη του παντελονιού σας, θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο μέγεθος και το βάρος. Αυτές οι συσκευές διαφέρουν πολύ μεταξύ μοντέλων, ακόμη κι αν προέρχονται από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία.
Μερικές από τις μπαταρίες ζυγίζουν λίγο περισσότερο από μια πλάκα σοκολάτας (100 γραμμάρια), ενώ τα μεγαλύτερα μοντέλα ζυγίζουν πάνω από 500 γραμμάρια ή και περισσότερο. Κατά κανόνα, το βάρος και το μέγεθος είναι συνυφασμένο ανάλογα με τη χωρητικότητα: δηλαδή εάν θέλετε περισσότερη ισχύ, τότε μάλλον θα είναι πιο βαρύτερο.
Η χωρητικότητα της εξωτερικής μπαταρίας (power bank) μετριέται σε milliampere (mAh). Αυτή η τιμή υποδεικνύει την ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου που μεταδίδεται από τον έναν αγωγό στον άλλο σε μία ώρα. Τα Power banks με χωρητικότητα μικρότερη από 5.000 mAh χρησιμοποιούνται μόνο για μία φόρτιση στα περισσότερα smartphone. Έτσι, εάν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι σας για αρκετές ημέρες και θέλετε να έχετε μια πλούσια πηγή ενέργειας στις αποσκευές σας, τότε χρειάζεστε περισσότερα mAh – άλλωστε, διαφορετικά θα πρέπει να επαναφορτίζετε την μπαταρία κάθε βράδυ. Πολλά μοντέλα έχουν επομένως χωρητικότητα 15.000 mAh, 20.000 mAh ή μεγαλύτερη, για διαφορετικά δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να αγοράσετε μία τέτοια συσκευή.
Πως λειτουργούν τα power banks
Δεδομένου ότι τα power banks είναι βασικά κανονικές μπαταρίες με ορισμένες επιπλέον δυνατότητες, λειτουργούν όπως κάθε άλλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Αρχικά αποθηκεύουν ενέργεια μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητά τους και στη συνέχεια την απελευθερώνουν όταν συνδέονται σε διαφορετική συσκευή που χρειάζεται επαναφόρτιση. Αυτή είναι η βασική ουσία τους.
Φυσικά, όσον αφορά τα κυκλώματα, μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκες συσκευές. Εκτός από τη φόρτιση και την επαναφόρτιση, διαθέτουν και άλλες δυνατότητες, όπως χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενδείξεις ισχύος, τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης κ.λπ.
Τεχνικές πληροφορίες
Τα power banks είναι στην πραγματικότητα απλώς μεγάλες μπαταρίες με συνδέσεις για φόρτιση και εκφόρτιση. Για τον χρήστη, αυτό θα πρέπει να συμβεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα – αλλά η τεχνολογία των μπαταριών είναι ουσιαστικά αντίθετη με την επιθυμία: Εάν τα ηλεκτρόνια κινούνται γρήγορα σε μικρές δομές, αυτό δημιουργεί θερμότητα. Αυτή η θερμότητα είναι επιβλαβής για το power bank με διάφορους τρόπους. Τη στιγμή της φόρτισης ή της εκφόρτισης, η αντίσταση των αγωγών στο power bank αυξάνεται λόγω της παραγόμενης θερμότητας, η οποία αφενός επιβραδύνει τη ροή των ηλεκτρονίων και αφετέρου οδηγεί σε ακόμη περισσότερη θερμότητα. Επιπλέον, τα κύτταρα μνήμης γερνούν πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της χωρητικότητας αποθήκευσης με την πάροδο του χρόνου.
Επομένως, οι τρέχουσες τροφοδοτικές συσκευές λειτουργούν με έξυπνα συστήματα που ρυθμίζουν το ρεύμα φόρτισης και εκφόρτισης και την τάση – ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις δυνατότητες των συνδεδεμένων συσκευών – προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή ταχύτητα για τον χρήστη.
Η πλειοψηφία των κατασκευαστών ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα που διασφαλίζουν τη συμβατότητα μεταξύ των τροφοδοτικών, των power bank και των τελικών συσκευών, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα με συνέπεια αυτές οι συσκευές να μην θεωρούνται λειτουργικές. Παραδείγματα αυτών των προτύπων είναι το “QuickCharge 3.0” ή το “USB power delivery”. Εάν οι τελικές συσκευές σας υποστηρίζουν αυτές τις τεχνολογίες, τότε προφανώς έχετε επιλέξει το ιδανικό power bank, αρκεί βέβαια να συνοδεύεται και από την ανάλογη ποσότητα mah.
Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε διάφορους τρόπους προκειμένου να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τα powerbank, και συνάμα να τα προστατεύσετε, ώστε να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα.
Πως αποθηκεύεις το powerbank εάν δεν το χρησιμοποιείς
Εάν το power bank σας δεν χρησιμοποιείται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες – επειδή για παράδειγμα το παίρνετε μαζί σας μόνο στις διακοπές – θα πρέπει να το αποθηκεύσετε σωστά. Πριν το αφήσετε στην άκρη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών, βεβαιωθείτε ότι ο διανομέας ρεύματος είναι περίπου μισό-γεμάτος – τα power bank έχουν συνήθως μια ψηφιακή οθόνη που δείχνουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, επομένως σιγουρευτείτε ότι είναι περίπου στο 50%.
Αυτό θα αποτρέψει τη βαθιά αποφόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων αδράνειας. Στην ιδανική περίπτωση, αποθηκεύστε το power bank σε ξηρό μέρος στους 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου (για παράδειγμα στο υπόγειο). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι οι χημικές διεργασίες μεταξύ του ηλεκτρολύτη και του ηλεκτροδίου λιθίου εκτελούνται όσο το δυνατόν πιο αργά. Όταν θέσετε ξανά το power bank σε λειτουργία, τότε θα πρέπει να το φορτίσετε πλήρως, δηλαδή μέχρι το 100%.
Μην βάζετε τα Power Bank κοντά σε πηγές θερμότητας
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου – και αυτό είναι το βασικό συστατικό ενός power bank – δεν συμπεριφέρονται σωστά σε υψηλή θερμότητα: Ακόμη και σε θερμοκρασίες πάνω από 35°C μπορεί να έχουν μόνιμη αρνητική επίδραση στη χωρητικότητα. Φροντίστε λοιπόν το power bank να βρίσκεται πάντα σε ένα σκιερό και δροσερό σημείο, ειδικά κατά τις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Μάλιστα, συνιστάται να αποφύγετε την έκθεση της συσκευής απευθείας στον καυτό ήλιο, γιατί ορισμένες τέτοιες συσκευές είναι σκουρόχρωμες – με συνέπεια να θερμανθούν γρήγορα και να φτάσει η θερμοκρασία τους έως και 70°C, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έκρηξη.
Τα power bank δεν πρέπει να εκτίθενται σε υπερβολικό κρύο
Όπως εξηγήσαμε στις παραπάνω ενότητες είναι απαραίτητο να κρατάτε πάντα δροσερή αυτή τη συσκευή. Ωστόσο, και το υπερβολικό κρύο (θερμοκρασίες κάτω από το 0°C) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακινητοποίηση των χημικών αντιδράσεων στις κυψέλες της μπαταρίας. Ως αποτέλεσμα, η μπαταρία σταματά να παρέχει ισχύ από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην καθομιλουμένη, η μπαταρία καταρρέει.
Προστασία από μηχανική καταπόνηση
Επειδή τα περισσότερα Powerbank έχουν ενσωματωμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου, έχει ως συνέπεια να αποτελούν κυριολεκτικά κίνδυνο για πυρκαγιά. Εάν το power bank σας έπεσε από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή έπεσε από την τσέπη σας ενώ κάνετε ποδήλατο, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά ότι δεν έχει υποστεί κάποια βλάβη η μπαταρία, διότι σε περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία ενδέχεται να αρπάξει φωτιά, και να θέσετε σε άμεσο κίνδυνο την σωματική σας ακεραιότητα.
Αποφύγετε τη βαθιά εκκένωση εάν είναι δυνατόν
Μην αφήνετε το power bank στη συσκευή να φορτιστεί περισσότερο από όσο χρειάζεται. Εάν δεν επιτευχθεί η τάση διακοπής εκφόρτισης, το power bank μπορεί να δυσλειτουργήσει ή ακόμα και να καταστραφεί. Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε: Εάν αφήσετε το power bank στο tablet σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ηλεκτρονικό σύστημα του θα διασφαλίσει ότι η μπαταρία δεν είναι βαθιά αποφορτισμένη.
Ωστόσο, εάν αφήσετε ένα αποφορτισμένο power bank αδρανοποιημένο για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει την αποτελεσματικότητα της η μπαταρία. Και δεν έχει σημασία αν είναι συνδεδεμένη κάποια συσκευή προκειμένου να φορτιστεί. Εάν το power bank είναι βαθιά αποφορτισμένο, ενδέχεται να μην είναι πλέον δυνατή η εύκολη φόρτισή των smartphone και των tablet. Κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο οδηγίες που υπόσχονται αναβίωση των μπαταριών, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να επανέλθει ξανά στην ίδια ακριβώς κατάσταση όπως ήταν πριν.
Ασύρματη φόρτιση smartphone με Powerbank
Οι ασύρματοι φορτιστές για smartphones έχουν πλέον εδραιωθεί στην αγορά, και μάλιστα αρκετοί κατασκευαστές τους παρέχουν δωρεάν μέσα στην συσκευασία, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος. Και και αυτή η τεχνολογία ήρθε για να μείνει και στα power banks. Εν τούτοις επιβάλλεται να κατανοήσετε, πως αυτή η ενδιαφέρουσα δυνατότητα κοστίζει και έρχεται με κάποια μικρά μειονεκτήματα.
Είναι γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία φόρτισης είναι πολύ βολική σε αντίθεση με τα καλώδια. Όμως, από την άλλη πλευρά, με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, χάνετε τουλάχιστον το 10% της ενέργειας κατά την μεταφορά του ρεύματος από το τροφοδοτικό στη συσκευή.
Είναι χρήσιμη η ταυτόχρονη φόρτιση και αποφόρτιση;
Ίσως έχετε παρατηρήσει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πολλά power bank φορτίζουν τις φορητές συσκευές ακόμα και όταν είναι συνδεδεμένα στη πρίζα του τοίχου προκειμένου να γεμίσουν την μπαταρία τους . Πλέον αυτές οι μονάδες φόρτισης έχουν προοδεύσει τόσο πολύ, που σχεδόν αυτό το χαρακτηριστικό είναι αναπόσπαστο στοιχείο στην πλειονότητα των power bank. Ωστόσο το ερώτημα είναι εάν στην πραγματικότητα είναι σωστό να γίνεται.
Η απάντηση είναι απλή. Αυτή η δυνατότητα αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υπάρχει ελάχιστη ενέργεια στην μπαταρία του power bank, επειδή τυγχάνει να βρίσκεστε σε κάποιο εξωτερικό χώρο μακριά από την κατοικία σας. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε, μπορείτε να φορτίζετε ταυτόχρονα και το smartphone και το power bank κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτή η μεθοδολογία δεν συνιστάται να την κάνετε συχνά, καθαρά για την αποφυγή αστοχίας του υλικού, παρόλο που δεν είναι κάποιο συχνό φαινόμενο.
Πως να φορτίσετε ένα power bank όταν είναι άδειο
Όλα τα power bank διαθέτουν θύρα εισόδου ισχύος . Ο τύπος θύρας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο, αλλά το micro USB ήταν το πιο δημοφιλές μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, το micro USB αντικαθίσταται σιγά σιγά από θύρες USB τύπου C, που φαίνεται να είναι το νέο πρότυπο για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, εάν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο power bank, η συμβουλή μας είναι να αναζητήσετε ένα με θύρα εισόδου USB τύπου C.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φόρτισης ενός power bank είναι να χρησιμοποιήσετε έναν φορτιστή τοίχου που μπορεί να προσφέρει υψηλή ισχύ εξόδου. Η χρήση ενός φορτιστή τοίχου χαμηλής ποιότητας που αποδίδει μόνο 2Α, για παράδειγμα, μπορεί να παρατείνει την χρονική διάρκεια επαναφόρτισης για αρκετές ώρες, και είναι κάτι που θα σας ταλαιπωρήσει.
Άλλοι τρόποι φόρτισης ενός power bank είναι να χρησιμοποιήσετε τη θύρα USB του φορητού υπολογιστή σας, ή την υποδοχή αναπτήρα ενός αυτοκινήτου ή έναν ηλιακό φορτιστή όπως το Anker 21W . Ωστόσο, όλες αυτές οι μέθοδοι είναι πιο αργές και θα πρέπει να τις αποφεύγετε, εκτός εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε φορτιστή τοίχου.
Φροντίστε επίσης να διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή, διότι είναι λογικό πως η κάθε μάρκα και μοντέλο έχει τις δικές τις ιδιοτροπίες. Συνεπώς καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης που προτείνει ο κατασκευαστής.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτιστεί ένα power bank;
Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της χωρητικότητας του power bank σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του μοντέλου που αποφασίσετε να αγοράσετε, τόσο περισσότερος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για τη φόρτιση. Αλλά και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα φόρτισης, όπως η τεχνολογία φόρτισης που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, τα power banks με χαρακτηριστικά γρήγορης φόρτισης ή αυτά που έχουν κατασκευαστεί με βάση τις νέες τεχνολογίες Graphene ή GaN τείνουν να φορτίζονται πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
Κατά κανόνα, για μία τέτοια μονάδα ισχύος 10.000 mAh, ο μέσος χρόνος επαναφόρτισης είναι περίπου 4-6 ώρες . Οι πιο γρήγοροι μπορούν να φορτίσουν σε λιγότερο από 1 ώρα, εν τούτοις εξυπακούεται πως είναι πιο ακριβότερα σε κόστος. Ενώ τα πιο αργά μπορεί να χρειαστούν έως και 8 ώρες για να επαναφορτιστούν. Είναι καλύτερο να τα αποφύγετε εάν μπορείτε να βρείτε επιλογές ταχύτερης φόρτισης σε προσιτή τιμή.
Πόσες φορές μπορεί ένα power bank να φορτίσει τη συσκευή μου;
Αυτό οφείλεται στη χωρητικότητα της μπαταρίας που έχει η συσκευή και τις δυνατότητες που έχει το εκάστοτε power bank. Ένα power bank μετριέται από τη χωρητικότητά του, η οποία βαθμολογείται σε mAh (μιλιαμπέρ-ώρα) . Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία mAh του power bank, τόσο περισσότερη ισχύς θα έχει για να επαναφορτίσει τις συσκευές σας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να εξετάσετε την βαθμολογία mAh των συσκευών που θέλετε να φορτίσετε και να αγοράσετε ένα power bank που να έχει τουλάχιστον ίση βαθμολογία (αλλά κατά προτίμηση υψηλότερη).
Για παράδειγμα, το iPhone 11 έχει ονομαστική μπαταρία 3110 mAh. Το XCentz Wingman έχει χωρητικότητα mAh 5000 mAh. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως φορτίσει με ασφάλεια το τηλέφωνό σας στο 100% της μπαταρίας. Ωστόσο, κρύβονται μερικές ακόμη μικρές λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές στον απλό χρήστη, δηλαδή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η βαθμολογία απόδοσης του power bank και η κατάσταση της μπαταρίας στη συσκευή που φορτίζετε.
Τι είδους μπαταρίες χρησιμοποιούν τα power banks;
Τα power bank γενικά συνοδεύονται από μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς (Li-Po) και ιόντων λιθίου (Li-Ion). Από αυτές τις δύο διαφορετικές εκδόσεις, η Li-Ion είναι πιο δημοφιλείς.
Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων:
- Οι μπαταρίες λιθίου πολυμερούς έχουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, αλλά τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι επίσης πιο ακριβές στην κατασκευή τους. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπείς σε έκρηξη.
- Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, από την άλλη πλευρά, έχουν ελαφρώς χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, αλλά αντέχουν σε περισσότερους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, και γενικά είναι γενικά λιγότερο δαπανηρές.
Επιτρέπεται να παίρνετε power banks στις αεροπορικές πτήσεις;
Ναι, μπορείτε να πάρετε τα power banks, όπως και διάφορες άλλες συσκευές με μπαταρία στις πτήσεις, ωστόσο, ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις, και αυτό συνήθως σχετίζεται με την πολιτική που έχει θεσπίσει η εκάστοτε αεροπορική εταιρεία, Όμως παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές ενδεικτικές οδηγίες που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα:
- μπορείτε να το έχετε μαζί σας μόνο στις αποσκευές της καμπίνας σας
- η μπαταρία πρέπει να είναι 100 Wh ή παρακάτω
- Οι μπαταρίες που είναι μεταξύ 100 Wh και 160 Wh χρειάζονται ειδική άδεια
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι power banks;
Τα power banks διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη για να ταιριάζουν σε διαφορετικούς προϋπολογισμούς και ανάγκες ενέργειας. Υπάρχουν φορητοί φορτιστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν κάθε συσκευή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν power banks για να τα χρησιμοποιήσουν για τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές τους. Ωστόσο, ορισμένοι φορητοί φορτιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για συσκευές όπως drones, μίνι ψυγεία ή ακόμα και μεγαλύτερα μηχανήματα τύπου CPAP machines.
Νέα μοντέλα κυκλοφορούν καθημερινά με βελτιωμένες τεχνολογίες φόρτισης. Ορισμένα power banks λειτουργούν ακόμη και αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια ενώ κάποια άλλα έχουν μοναδικό σκοπό να φορτίσουν απλά ένα κινητό τηλέφωνο και τίποτα περισσότερο. Όσον αφορά το σχήμα, τα πιο δημοφιλή είναι τα κυλινδρικά ή ορθογώνια, παρόμοια με ένα smartphone ή μια τράπουλα.