ΑρχικήΛογισμικάΤα πιο γνωστά bugs στα Windows. Τα πιο συνηθισμένα

Τα πιο γνωστά bugs στα Windows. Τα πιο συνηθισμένα

Η φράση «It’s not a bug, it’s a feature» αποδίδεται από κάποιους στον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέητς, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν υπεύθυνο για αυτήν την ατάκα τον Στιβ Μπάλμερ. Ίσως να είναι απλώς ένας από τους πολλούς “αστικούς θρύλους” (urban legends) που έχουν να κάνουν με την εταιρεία, ίσως να είναι και αυθεντική.

It’s not a bug, it’s a feature!

Ότι από τα δύο και αν ισχύει, η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα ονομάσετε, τα bugs υπάρχουν. Μία σειρά προβλημάτων καταγράφηκαν από τους χρήστες ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας των καινούργιων εκδόσεων στα Windows, ενώ στη συνέχεια – καθώς η εμπειρία μεγάλωνε – γιγαντωνόταν και η σχετική λίστα. Βεβαίως αρκετά από τα “bugs” για τα οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια, δεν είναι ακριβώς bugs.

Για αρκετά από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύουν κάτω από οποιαδήποτε σύνθεση υπολογιστή (είναι δηλαδή hardware dependant) ή και ακόμη κάτω από οποιαδήποτε εγκατάσταση Windows. Γενικά, τα μη-επιβεβαιωμένα ή μερικώς-επιβεβαιωμένα bugs είναι η πλειονότητα, αλλά υπάρχουν και αρκετά μεταξύ αυτών που θα αναφέρουμε στη συνέχεια τα οποία είναι ήδη μέρος της (μεγάλης) βάσης δεδομένων που διαθέτει η Microsoft για τα bugs των Windows.

Μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία προβλημάτων (όχι αναγκαστικά bugs) είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το κλείσιμο (shutdown) και επανεκκίνηση (restart) του υπολογιστή που “τρέχει” Windows. Μια ακόμη μεγαλύτερη είναι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση των Windows, που φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά απροβλημάτιστη είναι, όταν αναβαθμίζετε από κάποιο άλλο λειτουργικό της Microsoft. Θα ρίξουμε μία πολύ αναλυτική ματιά σε αυτά τα προβλήματα. Επίσης, θα δούμε από κοντά τι είναι τα περίφημα stop errors και θα αναλύσουμε τι σημαίνουν ορισμένα από αυτά, καθώς και τα σχετικά μηνύματα που “βγάζει” το λειτουργικό.

Τα “επίσημα” προβλήματα και bugs

Προσπαθήσαμε να πλοηγηθούμε στη βάση δεδομένων (knowledge base) της Microsoft, όπου υπάρχει μία πληθώρα άρθρων για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στα Windows, είτε πρόκειται για bugs, είτε για features, είτε για οτιδήποτε άλλο. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματά μας σας τα παρουσιάζουμε στη συνέχεια – είναι αδύνατο, βεβαίως, να τα παρουσιάσουμε όλα, καθώς για να γίνει αυτό θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χώρο απ’ ότι έχουμε στη διάθεσή μας.

Πρόβλημα με το active partition

Αφού χρησιμοποιήσετε το Windows Disk Management Τool για να ορίσετε το primary partition του σκληρού σας δίσκου ως active, ο υπολογιστής μπορεί να “αρνηθεί” να ξεκινήσει και να λάβετε το ακόλουθο μήνυμα λάθους:

NTLDR is missing. Press Ctrl+Alt+Del to restart.

Αιτία: Αυτό συμβαίνει όταν το active partition δεν περιλαμβάνει τα αρχεία που είναι απαραίτητα για την εκκίνηση των Windows. Θα πρέπει τα αρχεία αυτά να βρίσκονται στο partition εκείνο του σκληρού δίσκου που έχει καθοριστεί ως active και είναι εκείνος ο δίσκος που θα προσπελάσει το λειτουργικό σύστημα κατά τη διάρκεια του startup των Windows.

Λύση: Είναι σημαντικό να έχετε πάρει back up των σημαντικότερων αρχείων του υπολογιστή σας πριν εφαρμόσετε τη λύση που συστήνει η Microsoft. Μπορείτε καταρχήν να δοκιμάσετε να αλλάξετε το active partition, κάνοντας boot με μία δισκέτα και χρησιμοποιώντας στη συνέχεια τα κατάλληλα utilities (που συνήθως υπάρχουν στις δισκέτες εκκίνησης) για να αλλάξετε το active partition. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη System Recovery Console, που είναι ενσωματωμένη στα Windows και λειτουργεί από τη γραμμή εντολών.

RAID που… δεν βλέπετε

Αναβαθμίσατε το σύστημά σας από μία παλιά έκδοση των windows σε μία καινούργια, αλλά ξαφνικά κάποια από τα “μέλη” (σκληροί δίσκοι, ή λογικοί δίσκοι) μιας συστοιχίας RAID εμφανίζονται στο Disk Management Tool ως “Failed”. Αυτά τα drives έχουν γράμματα (B: C: D: κλπ.) αλλά δεν είναι δυνατόν να έχετε πρόσβαση σε αυτά, καθώς τα Windows θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα.

Αιτία: Αυτό συμβαίνει όταν προχωράτε στην αναβάθμιση δίχως προηγουμένως να έχετε απομακρύνει τις ρυθμίσεις legacy fault tolerant RAID ή volume set configuration. Τα Windows δεν υποστηρίζουν τη “μεταφορά” αυτών των ρυθμίσεων μετά από μία διαδικασία αναβάθμισης.

Λύση: Για να έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους δίσκους και να διασώσετε τα δεδομένα που περιέχουν, χρησιμοποιήστε το αρχείο Ftonline (Ftonline.exe) που περιέχεται στα Windows support tools και το οποίο “τρέχει” από τη γραμμή εντολών. Προσέξτε, το εργαλείο αυτό απλώς επιτρέπει να “μαζέψετε” τα δεδομένα από τους δίσκους, δεν υποστηρίζει μόνιμα το legacy fault-tolerant feature, το οποίο γενικώς δεν υποστηρίζεται με τον τρόπο αυτό από τα Windows.

Desktop στο… desktop

Λύση: Δεν υπάρχει πρακτική λύση. Θα πρέπει να περιμένετε για το Service Pack των Windows. “> Αν δημιουργήσετε ένα folder στο desktop των Windows και το ονομάσετε desktop, θα δημιουργηθούν μία σειρά προβλημάτων. Ιδιαίτερα στον Windows Explorer και στη δενδρική δομή των αρχείων, μπορεί να μην είναι δυνατό να “ανοίξετε” ένα folder κάνοντας κλικ στο “σταυρό” δίπλα του, μπορεί να εμφανιστούν πολλαπλές εγγραφές του εν λόγω folder (του “desktop”) τα ονόματα άλλων folders μπορεί να εμφανίζονται με γράμματα που δεν καταλαβαίνετε και να μην είναι δυνατό να τα διαβάζετε, ή να παρουσιαστούν κάποια μηνύματα σφάλματος.

Λύση: Δεν υπάρχει πρακτική λύση. Θα πρέπει να περιμένετε για το Service Pack των Windows.

Δεν κάνει hibernation

Aν εγκαταστήσετε τα Windows σε ένα φορητό υπολογιστή, που έχει το primary partition του σκληρού του δίσκου formatted σε FAT16, ο υπολογιστής μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα για hibernate.

Αιτία: Αυτό συμβαίνει επειδή ο υπολογιστής “μένει” από ελεύθερο χώρο στο σκληρό, στο primary partition, για να δημιουργήσει το hibernation file. Συνήθως αυτό το πρόβλημα προκύπτει όταν αυξάνετε τη μνήμη του συστήματός σας, οπότε τα Windows θεωρούν ότι θα πρέπει το hibernation file να έχει το ίδιο μέγεθος με τη μνήμη.Εχετε υπόψη ότι ο σκληρός δίσκος (για την ακρίβεια το primary partition) χρειάζεται τουλάχιστον 740 ΜΒ ελεύθερου χώρου για να επιτρέπεται το hibernation.

Λύση: Ελευθερώστε χώρο στο σκληρό δίσκο.Η Microsoft δεν θεωρεί αυτό το πρόβλημα bug, αλλά “by design” (εκ σχεδιάσεως του λειτουργικού).

Το disk defragmenter δεν εμφανίζεται

To Disk defragmenter δεν εμφανίζεται στη λίστα των MFU (Most Frequently Used – Πιο Συχνά Χρησιμοποιημένα) προγραμμάτων που υπάρχει στο Start μενού, ακόμη κι αν το χρησιμοποιείτε συχνά.

Αιτία: Το Disk Defragmenter θεωρείται snap-in ως προς τη Microsoft Management Console και όχι πρόγραμμα. Οπότε για το λόγο αυτό δεν αναφέρεται στη λίστα των MFU (τα snap-ins γενικότερα δεν αναφέρονται σε αυτήν την λίστα – όπως για παράδειγμα το Disk Management Tool κ.α.).

Λύση: Δεν υπάρχει. Η Microsoft θεωρεί και αυτό το “πρόβλημα” by design (επιλογή και όχι bug).

Όχι στα μακρά ονόματα

Αν και από τα Windows 95 και έπειτα υποστηρίζονται τα Very Long Filenames (με άλλα λόγια, μπορείτε να ονομάσετε ένα αρχείο με οποιοδήποτε όνομα, όσο μεγάλο και αν είναι) ακόμη και στα Windows υπάρχουν κάποια προβληματάκια: Αν προσπαθήσετε να τρέξετε ένα πρόγραμμα που έχει πολύ μεγάλο file name, μέσα από το Run (Start Run γράψτε το όνομα του αρχείου) κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε το εξής μήνυμα λάθους: “Windows cannot find (όνομα και path αρχείου). Make sure you typed the name correctly, and then try again. To search for a file, click the Start button, and then click Search”

Αιτία: Αυτό το πρόβλημα προκύπτει όταν το path (directory, subdirectory κλπ. μαζί με το όνομα του αρχείου) ξεπερνούν τους 255 χαρακτήρες. Το ίδιο πρόβλημα θα προκύψει όταν θα θέλετε να δημιουργήσετε ένα shortcut (συντόμευση πάνω στην επιφάνεια εργασίας ή αλλού) όπου επίσης το path+file name πρέπει να είναι μικρότερο από 255 χαρακτήρες.

Λύση: Η μόνη πρακτική λύση, μέχρι την έλευση του patch που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα, είναι να μετονομάσετε το αρχείο ώστε το σύνολο των χαρακτήρων να είναι μικρότερο από 255 (αν η μετονομασία του αρχείου δεν φέρει αποτέλεσμα, σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι οι πολλοί χαρακτήρες του path, οπότε δοκιμάστε να το μετακινήσετε ώστε το path να είναι πιο σύντομο).

Προβλήματα εκκίνησης

Μια σειρά από προβλήματα που μπορούν να προκύψουν αμέσως μετά την αναβάθμιση από Windows home edition σε Windows professional, μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία τα νεύρα και του ψυχραιμότερου χρήστη. Είναι δυνατόν για παράδειγμα: Να ξεκινήσετε τον υπολογιστή, αλλά το μόνο που θα δείτε μετά το startup να είναι μια μαύρη οθόνη με ένα μεγάλο άσπρο κέρσορα. Να μην μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση απεικόνισης των Windows σε πάνω από 640Χ480. Να λάβετε το ακόλουθο μήνυμα λάθους αμέσως μετά την εκκίνηση: “\.\DRI_KBFiltr The System cannot find the file specified”

Αιτία: Κατά κανόνα, αυτή η συμπεριφορά του συστήματος προκύπτει κατά τη διαδικασία αναβάθμισης του notebook Pavillion της Hewlett Packard.

Λύση: Οι κάτοχοι του notebook αυτού μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία συγκεκριμένη μέθοδο για να λύσουν το πρόβλημα: Μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκκίνηση σε Safe Mode, να μπουν στο σύστημα ως administrator και στη συνέχεια να απομακρύνουν το secondary display adapter. Στη συνέχεια πρέπει να επανεκκινήσουν κανονικά το σύστημα και να επανεγκαταστήσουν το secondary display adapter. Κατά κανόνα η παραπάνω διαδικασία λύνει το πρόβλημα αν η οθόνη σας ήταν μαύρη, ή αν δεν ήταν δυνατό να ανεβάσετε την ανάλυση απεικόνισης. Αν πάλι πήρατε το μήνυμα λάθους τότε θα πρέπει να απεγκαταστήσετε το HP One Touch που περιλαμβάνεται στα εργαλεία που δίνει η ΗΡ μαζί με το εν λόγω notebook.

Επίμονο check disk

Υπάρχουν αναφορές από χρήστες που έχουν αναβαθμίσει το λειτουργικό τους σε Windows professional και οι οποίοι έχουν μια μάλλον περίεργη ενόχληση: Κάθε φορά που ανοίγουν τον υπολογιστή τους, ξεκινά το προγραμματάκι (utility) Check Disk (chkdsk) που ελέγχει τον σκληρό δίσκο για σφάλματα.

Αιτία: Δύο μπορεί να είναι οι αιτίες για αυτό το πρόβλημα: Είτε έχει πάθει ζημιά η Registry του συστήματος, είτε ο χρήστης έχει συνδέσει στον υπολογιστή του το scanner Hewlett Packard Scanjet και δεν έχει εγκαταστήσει το νεώτερο driver που διαθέτει η ΗΡ στο web site της.

Λύση: Αν ανήκετε στην κατηγορία των χρηστών που έχουν το scanner της ΗΡ, μπορείτε περιμένοντας το πρώτο Service Pack που θα λύσει και αυτό το πρόβλημα, να δοκιμάσετε το εξής: Αποσυνδέστε το scanner και στη συνέχεια επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Αν το πρόβλημα δεν εμφανιστεί μετά την αποσύνδεση του scanner, τότε σίγουρα οφείλεται σε αυτό το λόγο, οπότε δεν έχετε παρά να εγκαταστήσετε τη νέα έκδοση των drivers της ΗΡ για αυτό το scanner, που είναι συμβατοί με τα Windows.

Αν πάλι το πρόβλημα συνεχίζει να εμφανίζεται, τότε κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιο conflict στην εκκίνηση του υπολογιστή, οπότε δοκιμάστε να κάνετε ένα clean boot. Αν πάλι δεν έχετε εγκατεστημένο τον εν λόγω scanner, τότε κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πρόβλημα στη Registry. Στη βάση δεδομένων της Microsoft υπάρχουν άρθρα που περιγράφουν πώς να αποκαταστήσετε το system registry ή software registry hive.

Αυτόματη επανεκκίνηση

Αν έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας (στον οποίο μόλις εγκαταστήσατε τα Windows) το Easy CD Creator μπορεί να αντιμετωπίσετε μία σειρά από προβλήματα: Ο υπολογιστής σας μπορεί να επανεκκινεί αυτόματα, όταν προσπαθείτε να τον κλείσετε. Επίσης όταν προσπαθείτε να τον κλείσετε, να λαμβάνετε το ακόλουθο μήνυμα stop error: STOP 0x0000000A (0x000002DC, 0X000000FF, 0X00000000, 0X804E9D48) IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL

Αιτία: Ο “φταίχτης” είναι το DirectCD component του EZ CD Creator, το οποίο (σε αυτήν την έκδοση) δεν είναι συμβατό με τα Windows.

Λύση: Για την ώρα δεν υπάρχει fix από την εταιρεία που εκδίδει το πρόγραμμα (Roxio) ούτε και είναι γνωστό αν θα υπάρχει διόρθωση στο Service Pack των Windows, καθώς πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται σε software τρίτου κατασκευαστή. Οπότε, η Microsoft συστήνει ένα “work around”, για το οποίο θα χρειαστεί να καταφύγουμε στην registry, την οποία θα τροποποιήσουμε κατάλληλα, χρησιμοποιώντας το γνωστό regedit.exe.

Προσοχή μην δημιουργήσετε, λοιπόν, περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσετε. Ξεκινήστε απεγκαθιστώντας το Easy CD Creator, ή μόνο το “ενοχλητικό” component. Μετονομάστε τα αρχεία (αν δεν έχετε απεγκαταστήσει το πρόγραμμα) Udfreadr.sys και Cdudf.sys files που θα βρείτε στο %directory συστήματος% \System32\Drivers folder σε Udfreadr.old και Cdudf.old. Στη συνέχεια, σβήστε τα ακόλουθα registry keys:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\UdfReadr

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\cdudf Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και το πρόβλημα λύθηκε.

USB: Μια θύρα βάσανο

Όταν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε τα Windows (οποιαδήποτε έκδοση) σε έναν υπολογιστή που διαθέτει motherboard βασισμένη στο chipset i815 της Intel και διαθέτει πληκτρολόγιο ή/και mouse USB, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, ενώ ακόμη και αν “περάσει” την εγκατάσταση, θα σας δημιουργήσει προβλήματα κατά την εκκίνηση.

Αιτία: Αυτό συμβαίνει όταν η ρύθμιση Legacy USB support του BIOS του υπολογιστή σας είναι ενεργοποιημένη – αυτή η ρύθμιση δεν είναι απαραίτητο να είναι ενεργοποιημένη όταν χρησιμοποιείτε Windows. Σύμφωνα με τη Microsoft το πρόβλημα εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις, αφού υπάρχουν και άλλοι δυνάμει παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν, αλλά η παρακάτω λύση απευθύνεται μόνο σε εκείνους που έχουν motherboard με i815 και USB πληκτρολόγιο ή/και mouse. Για να λύσετε, λοιπόν, το πρόβλημα πηγαίνετε στο BIOS και απομακρύνετε την εγγραφή για υποστήριξη του Legacy USB support.

Περιορισμοί του FAT

Άλλη μία περίπτωση “it’s not a bug, it’s a feature”: Η Microsoft δεν έχει συμπεριλάβει στο Format Tool που έρχεται με τα Windows τη δυνατότητα να κάνει format σε λογικά partitions, ή ολόκληρους σκληρούς δίσκους που θέλετε να κάνετε ένα και μόνο partition, αν το μέγεθος τους είναι πάνω από 32 GB. Αυτό ισχύει βεβαίως στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε format σε FAT32 ή FAT16 και όχι σε NTFS (το file system που υποστηρίζουν τα Windows και όλη η σειρά των NT-based Windows). H Microsoft υποστηρίζει ότι είναι επιλογή της αυτό το “πρόβλημα” και ότι όσοι θέλουν να κάνουν format ένα δίσκο ή partition πάνω από 32 GB σε FAT, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αντίστοιχο εργαλείο που έρχεται με τα Windows 98 ή τα Windows Me.

Ποιο δίκτυο;

Μια σειρά από γνωστούς (και αρκετά “σύγχρονους”) network adapters δεν υποστηρίζονται από τα Windows. Οπότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλημάτων, όπως να μην αναγνωρίζεται καν ο network adapter σας (και συνεπακόλουθα να μην έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε σε δίκτυο), να αναγνωρίζεται αλλά να μην εμφανίζεται ως ενεργός ή οτιδήποτε παρόμοιο.

Αιτία: Μη υποστήριξη κάποιων network adapters από τα Windows.

Λύση: Εκτός από το να περιμένετε για το Service Pack 1 (που πιθανότατα θα περιλαμβάνει υποστήριξη για ένα πλήθος συσκευών που “παραλείφθηκαν” στην πρώτη έκδοση) μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή του adapter που χρησιμοποιείτε, για να ζητήσετε ενημερωμένες εκδόσεις drivers που δουλεύουν κάτω από Windows. Η έτερη λύση που προτείνει η Microsoft (να αντικαταστήσετε την κάρτα δικτύου σας με κάποια που να υποστηρίζεται από τα Windows ) είναι μάλλον… λύση απελπισίας.

Προβλήματα με το Outlook

To παρακάτω πρόβλημα απασχολεί αρκετούς χρήστες που αναβάθμισαν στα Windows από κάποιο από τα “καταναλωτικά” Windows (95, 98, Me) και χρησιμοποιούσαν το Outlook Express για να χειρίζονται την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία: Αμέσως μετά την αναβάθμιση, διαπίστωναν ότι δεν μπορούσε το Outlook express να βρει τα mail folders, τα μηνύματα e-mail καθώς και το βιβλίο διευθύνσεων.

Αιτία: Τα Windows χρησιμοποιούν διαφορετική δομή αρχείων απ’ ότι τα παλιότερα Windows, οπότε τα αρχεία δεν υπάρχουν εκεί που ήταν πριν.

Λύση: Η Microsoft συστήνει μια μάλλον μακροσκελή και κουραστική διαδικασία για να επαναφέρετε τα δεδομένα στο Outlook Express. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ενώ παραμένει άγνωστο αν το Service Pack 1 θα “ασχοληθεί” με αυτό το πρόβλημα. Για να σκιαγραφήσουμε τη λύση, αυτή συνίσταται στο να βρείτε όλα τα αρχεία mail (προσοχή, κάμποσα από αυτά είναι hidden, οπότε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη σχετική επιλογή όταν κάνετε την αναζήτηση) αφού για κάποιους λόγους η εντολή import μέσα από το Outlook δεν θα κάνει δουλειά.

Αφού βρείτε όλα τα αρχεία και τα folders, τοποθετήστε τα σε ένα συγκεκριμένο folder και κάνετέ τα import από την αντίστοιχη εντολή του Outlook Express. Παρόμοια είναι η διαδικασία και για το βιβλίο διευθύνσεων (θα πρέπει να εντοπιστεί, να αντιγραφεί και στη συνέχεια να γίνει import στο Outlook Express). Για πιο αναλυτικές πληροφορίες, απευθυνθείτε στη βάση δεδομένων της Microsoft.

Λάθος κατά την αναβάθμιση

Προσπαθείτε να αναβαθμίσετε από μία παλιά έκδοση σε μία καινούργια των Windows και λαμβάνετε το ακόλουθο μήνυμα λάθους: “Setup has disabled the upgrade option, could not load the file D:\i386\Win9xupg\ W95upg.dll. Setup cannot continue, because this version can only install as an upgrade”

Αιτία: Δεν αναφέρεται συγκεκριμένη αιτία στη βάση δεδομένων της Microsoft.

Λύση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικές μεθόδους “παράκαμψης” του προβλήματος και ομαλής ολοκλήρωσης της εγκατάστασης: Κάντε ένα Clean Boot (κατά προτίμηση από μία αντίστοιχη δισκέτα εκκίνησης) και δοκιμάστε να κάνετε ξανά τη διαδικασία εγκατάστασης.

Αν αυτό δεν δουλέψει και λάβετε ξανά το ίδιο μήνυμα λάθους ή σταματήσει η εγκατάσταση, δοκιμάστε να αντιγράψετε το Folder i386 από το CD εγκατάστασης των Windows στο σκληρό δίσκο και μετά ξεκινήστε “χειροκίνητα” την εγκατάσταση. Για την ακρίβεια, αφού αντιγράψετε το φάκελο οπουδήποτε στο σκληρό σας δίσκο, ανοίξτε τον και εντοπίστε το αρχείο Winnt32.exe. Κάντε διπλό κλικ πάνω του και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης. Αν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το σύστημά σας σε safe mode και ξεκινήστε ξανά από την αρχή.

Τι Zip, τι HDD…

Ορισμένες φορές η εγκατάσταση των Windows αναγνωρίζει τυχόν Zip drives που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας ως σκληρούς δίσκους. Στην περίπτωση αυτή τους δίνει κανονικά γράμματα όπως στον σκληρό δίσκο και το CD ROM που έχετε στο σύστημά σας.

Αιτία: Bug

Λύση: Εν αναμονή της “επίσημης” λύσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω όχι ιδιαίτερα “κομψή” αλλά αποτελεσματική λύση: Αποσυνδέστε το Zip drive και εγκαταστήστε ξανά τα Windows. Αν αναβαθμίζετε από Windows ΧΡ, Vista, 8 σε κάποια καινούργια έκδοση θα πρέπει πριν απομακρύνετε το Zip drive και να απεγκαταστήσετε τα παλιά Windows. Στη συνέχεια, βγάζετε το Zip και εγκαθιστάτε ξανά τα Windows. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία αυτή, συνδέετε ξανά το Zip, το οποίο αυτή τη φορά θα αναγνωριστεί – κανονικά – ως Zip drive και όχι ως σκληρός δίσκος.

Μοιραία προ-εγκατάσταση

Πολλοί χρήστες υπολογιστών που πήραν το PC τους με τα Windows προεγκατεστημένα, διαπίστωσαν αργότερα, όταν προχώρησαν σε αναβάθμιση, σε εγκατάσταση από CD ή σε repair των Windows, ότι χάθηκαν σημαντικά αρχεία τους ή διαγράφτηκαν ολόκληρα folders δίχως κάποια προφανή αιτία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα (για την ακρίβεια, ένα από τα πιο ορατά bugs) που έχουν τα Windows .

Αιτία: Στην περίπτωση αυτή, την ευθύνη …αναλαμβάνει ένα αρχείο txt που βρίσκεται στο system folder των Windows (\Windows\System32), το Undo_guimode.txt.

Λύση: Αν κάνατε ήδη επανεγκατάσταση ή repair χρησιμοποιώντας το CD των Windows, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Μόνο να επαναφέρετε τα χαμένα αρχεία αν έχετε πάρει back up πριν από το “μοιραίο συμβάν”. Αν θέλετε να αποφύγετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, πηγαίνετε στο System32 folder και βρείτε το Undo_guimode.txt. Μετονομάστε το (για παράδειγμα μπορείτε να τα ονομάσετε “not_undo_guimode.txt) και… ησυχάσατε.

Μα… που πήγαν τα GB;

Ένα από τα “διάσημα” bugs των Windows είναι και αυτό της μη αναγνώρισης, συχνά-πυκνά, από το λειτουργικό του συνόλου του χώρου που διαθέτει ένας σκληρός δίσκος. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ο δίσκος να έχει π.χ. 25 GB ελεύθερα και το Disk Management Utility ή ο Windows Explorer να… επιμένουν πεισματικά ότι έχετε μόλις 2 ή 3 GB. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό σε πολλές περιπτώσεις και είναι δυνατό να σας δημιουργήσει και πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία των Windows.

Αιτία: Δεν υπάρχει κάποια αναφορά της αιτίας.

Λύση: άλλο ένα πρόβλημα που απαιτεί μεθόδους work around, μέχρι τουλάχιστον να λυθεί από το “επίσημο” patch. H λύση που προτείνει η Microsoft είναι μάλλον “μπελαλίδικη” και σίγουρα απαιτεί πολύ κόπο, αφού ουσιαστικά προτείνει να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό και μάλιστα είτε clean install είτε σβήνοντας το partition όπου βρίσκεται τώρα και στη συνέχει κάνοντας πάλι clean install.

Ωστόσο, υπάρχει μια περίπτωση το πρόβλημα να οφείλεται στο BIOS, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε αν “τρέξετε” την εγκατάσταση των Windows και πάτε μέχρι την οθόνη όπου σας παρουσιάζονται οι πληροφορίες για τα partitions και τον χώρο στο σκληρό δίσκο. Αν σε αυτήν την οθόνη εμφανίζεται σωστά ο χώρος που διαθέτει ο σκληρός, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε επανεγκατάσταση. Αν δεν εμφανίζεται σωστά ο χώρος στο σκληρό δίσκο, τότε θα πρέπει να ελέγξετε το ΒΙΟS, διότι το πρόβλημα κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται εκεί.

Τα “συνήθη” παράπονα

Πέρα από τα επίσημα καταγεγραμμένα προβλήματα, οι χρήστες των Windows παραπονιούνται έντονα για μία σειρά προβλημάτων που εντοπίζουν στην καθημερινή εργασία τους με το λειτουργικό. Μια “βόλτα” στα σχετικά newsgroups και Internet fora είναι αποκαλυπτική.

Ποια είναι τα συνηθέστερα από αυτά:

Κάτω από τα Windows υπάρχει η option “fast user switching”, που επιτρέπει τη γρήγορη εναλλαγή χρηστών στον ίδιο υπολογιστή, δίχως να “κλείνουν” τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο ανενεργός χρήστης. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη σύνδεση Internet, που “πέφτει” κάθε φορά που αλλάζει χρήστης.

Τα Windows έχουν ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης (automatic notification) που σας ειδοποιεί για την ύπαρξη τυχόν updates. Η Microsoft έχει κυκλοφορήσει έναν αριθμό από security patches, είτε για τα ίδια τα Windows είτε για το Office, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά για download. Ωστόσο, αν “εμπιστευτείτε” το auto notification, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εγκαταστήσετε όλα τα υπάρχοντα updates: To Microsoft Baseline Security Analyzer θα σας ενημερώσει ότι “δεν έχετε εγκαταστήσει όλα τα security updates”. Πρόκειται για ένα μάλλον ενοχλητικό “feature”.

Απίστευτο και όμως αληθινό: Σε κάποια fora εμφανίστηκαν μηνύματα σύμφωνα με τα οποία τα Windows διαχειρίζονται προβληματικά τα refresh rates κάτω από DirectX (που είναι επίσης προϊόν της Microsoft) και συνήθως δεν προσφέρουν το βέλτιστο δυνατό, δημιουργώντας πιθανότατα και μία πηγή προβλημάτων για τα μάτια σας. Για παράδειγμα – σύμφωνα με τους χρήστες που υπέβαλλαν το εν λόγω παράπονο – σε παιχνίδια με DirectX δεν καταγράφονται Refresh rates πάνω από 75Hz και σε OpenGL 60 Hz. Αν θέλετε υψηλότερες συχνότητες ανανέωσης, θα πρέπει να τις αλλάξετε “χειροκίνητα”.

Αν “κατεβάζετε” ένα αρχείο μέσα από τον Internet Explorer που είναι ενσωματωμένος στα Windows και για οποιονδήποτε λόγο το αρχείο δεν κατεβεί “ολόκληρο” αλλά “λειψό”, δεν θα εμφανιστεί το παραμικρό μήνυμα που να σας ειδοποιεί ότι το download δεν ήταν σωστό! Αυτό μπορεί να έχει ακόμη και μοιραίες συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που αναφέρει η Microsoft για το προϊόν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα 128 ΜΒ μνήμης RAM και ένας επεξεργαστής που να τρέχει με περισσότερα από 500 ΜΗz, φαίνεται να είναι στην πράξη το μίνιμουμ, σύμφωνα με πολλούς από τους συμμετέχοντες σε σχετικά με τα Windows forums.

Ορισμένες φορές τα Windowsείναι… επιλεκτικά σε σχέση με το ποια μνήμη RAM χρησιμοποιεί το σύστημά σας. Αλλά μόνο κατά τη διαδικασία εγκατάστασης! Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις που το λειτουργικό δεν εγκαθίστατο σε κάποιους υπολογιστές (ή η εγκατάσταση ολοκληρωνόταν μετά από …περιπέτειες) που χρησιμοποιούσαν μνήμη συγκεκριμένης (φθηνής) εταιρείας κατασκευής. Το απίστευτο εδώ είναι ότι με την ίδια μνήμη τα Windows λειτουργούσαν στη συνέχεια μια χαρά.

Οσον αφορά στο τεράστιο ζήτημα της υποστήριξης hardware, εδώ τα παράπονα είναι πολλά και εν πολλοίς δικαιολογημένα, αλλά ισχύουν τα όσα παρατηρήσαμε και προηγουμένως: Λαμβανομένου υπόψη τον τεράστιο αριθμό των συσκευών που θα έπρεπε να υποστηριχτούν, είναι θαύμα και το ότι τα compatibility issues δεν είναι τελικά τόσο πολλά. Ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση γεγονότα όπως η ασυμβατότητα με υποσυστήματα υπολογιστών επώνυμων κατασκευαστών, που διαθέτουν PC με προεγκατεστημένα τα Windows. Καλά, αναρωτιούνται ουκ ολίγοι αγοραστές επώνυμων PCs, δεν ελέγχουν οι ίδιοι το προϊόν να δουν αν οι drivers των καρτών επέκτασης υποστηρίζονται από τα Windows;

Έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τα Windows “αρνούνται” να συνεργαστούν με δημοφιλή PDA (Personal Digital Assistants) όπως λόγου χάρη τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν Palm OS. Αν και τα περισσότερα παράπονα “βγήκαν στον αέρα” τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας των Windows, κάποιοι χρήστες παραπονιούνται ακόμη ότι τα Palm τους δεν δουλεύουν με το λειτουργικό του PC τους όπως θα περίμεναν.

Μπλε οθόνη στα Windows

Είναι το ανάλογο της τεχνολογίας ΝΤ για το “Blue Screen of Death” (BSOD) την περίφημη “μπλε οθόνη” – εφιάλτη των χρηστών των “καταναλωτικών” Windows. Σε αυτά (Windows 95, 98, Me) όταν παρουσιαζόταν ένα πρόβλημα το συνηθέστερο θέαμα που αντικρίζαμε ήταν μία μπλε οθόνη με ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο (an error occurred κλπ.) και η γνωστή προτροπή press any button to return to Windows or Ctrl+Alt+Del…” κλπ. Κατά κανόνα διαλέγαμε την πρώτη λύση (της “επαναφοράς”) μια επιλογή που στη συνέχεια… μετανιώναμε, καθώς το λειτουργικό μπλόκαρε, ή συνέχιζε να βγάζει μηνύματα λάθους, “πείθοντάς” μας να κάνουμε εκείνη την επανεκκίνηση. “Oλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν”, λεει ένα γνωστό τραγούδι και τα Windows δεν θα μπορούσαν να μην υπακούουν στην οικουμενική αυτή αλήθεια: Ναι, δεν υπάρχει πλέον (πρακτικά) BSOD, αλλά υπάρχουν τα stop errors.

Εκεί που δουλεύουμε ωραία και καλά στο multitasking περιβάλλον, μια μπλε οθόνη εμφανίζεται και εμείς νομίζουμε ότι το φάντασμα της BSOD είναι ζωντανό και… πολύ καλά στην υγεία του και ήλθε να μας “στοιχειώσει” και στα Windows. Αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική: Πρόκειται για τον τρόπο που “επιλέγουν” τα Windows για να χειρίζονται σοβαρά σφάλματα. Ένα πρόβλημα είναι ότι άμα τη εμφανίσει της μπλε οθόνης, ένα σύστημα Windows επανεκκινεί αυτόματα το λειτουργικό, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό και την καταγραφή του προβλήματος που δημιούργησε το STOP error.

Μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την ρύθμιση, ώστε το σύστημα να μην κάνει αυτόματα restart μετά από την εμφάνιση της μπλε ή μαύρης οθόνης του stop error, αλλά να περιμένει τη δική σας εντολή για αυτό: Πηγαίνετε στο My Computer και επιλέξτε Properties και από εκεί το tab “Advanced”. Κάντε κλικ στο κουμπί Settings που βρίσκεται κάτω από τις Startup and Recovery Options. Βγάλτε το check mark από το κουτάκι δίπλα στο Automatically Restart και… τελειώσατε.

Stop errors

Γιατί εμφανίζονται τα stop errors; Συνήθως προκύπτουν αφού έχουμε κάνει κάποια αλλαγή στη σύνθεση του hardware στο PC μας (προσθήκη ή αλλαγή συσκευής και εγκατάσταση των ανάλογων drivers) ή έχουμε μόλις εγκαταστήσει κάποιο παλιότερο software. Άλλες πιθανές αιτίες για την εμφάνιση ενός stop errors είναι τα προβλήματα στην προσπέλαση της μνήμης.

Εντοπισμός και λύση

Με δεδομένο ότι η πηγή του προβλήματος είναι κάποια από τις παραπάνω, ο εντοπισμός του “τις φταίει” αλλά και – σε ορισμένες περιπτώσεις – η λύση δεν θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως δύσκολα. Καταρχήν, καταγράψτε το πρόβλημα: Μόλις εμφανιστεί η οθόνη του stop error, φροντίστε να καταγράψτε το stop code (οι αριθμοί που εμφανίζονται αμέσως μετά τη λέξη STOP) και το κείμενο που συνοδεύει το μήνυμα. Επίσης σημειώστε το όνομα του αρχείου που υπάρχει συνήθως στο τέλος του μηνύματος.

Αν έχετε πρόσφατα κάνει κάποια αλλαγή σε hardware, κάντε τον κόπο να κατεβάσετε μια νέα updated έκδοση των drivers που χρησιμοποιεί η συσκευή και αν πάλι δεν δουλεύει, απεγκαταστήστε την για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημα επιμείνει. Επιβεβαιώστε ότι όλες οι συσκευές που χρησιμοποιείτε βρίσκονται στην hardware compatibility list που έχει συντάξει η κατασκευάστρια των Windows.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διαπιστώσετε ποιος driver προκαλεί το πρόβλημα, τρέξτε το Sigverif.exe, με το οποίο θα σας δοθεί η δυνατότητα να δείτε ποιοι από τους drivers που χρησιμοποιείτε δεν είναι verified από τη Microsoft – κάποιος από αυτούς πιθανότατα να είναι το πρόβλημα. Ακόμη, κοιτάξτε μήπως το σύστημά σας έχει προσβληθεί από κάποιον ιό.

Ορισμένα “κοινά” stop errors και τι σημαίνουν:

0x0000000A: IRQL_NOT_LESS_OR_ EQUAL

Το πιο κοινό stop error που έχουν συναντήσει οι περισσότεροι χρήστες των Windows. Όλα τα υπόλοιπα stop errors μαζί εμφανίζονται τόσες φορές όσο αυτό μόνο του. Κατά κανόνα οφείλεται σε προσπάθεια του hardware ή του software να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές της μνήμης που έχουν δεσμεύσει τα Windows. Συνήθως πρόκειται για “μη συμβατούς” drivers ή “προβληματικό” software, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.

0x0000001Ε: KMODE_EXCEPTION_ NOT_HANDLED

Είναι παρόμοιο με το προηγούμενο, καθώς μπορεί να οφείλεται στους ίδιους παράγοντες που προκαλούν το πρώτο stop error. Εδώ, πάντως, το λειτουργικό μας λεει ότι εντόπισε μία processor instruction που είναι άγνωστη ή μη επιτρεπτή.

0x00000023: FAT_FILE_SYSTEM

Αυτό το μήνυμα θα το δείτε αν ο δίσκος σας είναι φορμαρισμένος κατά FAT16 ή FAT32 (όχι NTFS) και σημαίνει ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του λειτουργικού να διαβάσει ή να γράψει σε μια μονάδα δίσκου που είναι φορμαρισμένη σε σύστημα FAT. Συνήθως πρόκειται για προβλήματα με τον ίδιο τον δίσκο ή για πρόβλημα με τους drivers κάποιου από τις μονάδες αποθήκευσης.

0x00000024: NTFS_FILE_SYSTEM

Το αντίστοιχο μήνυμα για δίσκους που είναι φορμαρισμένοι σε NTFS, το κατ’ εξοχήν file system των Windows (και όλων των Windows που ανήκουν στην οικογένεια ΝΤ).

0x0000002Ε: DATA_BUS_ERROR

Αν εμφανιστεί αυτό το μήνυμα, τότε παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη μνήμη (όχι μόνο τη μνήμη συστήματος, ενδεχομένως να πρόκειται για τη μνήμη της κάρτας γραφικών η και τη μνήμη cache). Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι προβληματικό hardware μνήμης, ενώ σε άλλες κάποιο πρόγραμμα προσπάθησε να προσπελάσει μια ανύπαρκτη διεύθυνση μνήμης. Τέλος, μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο σκληρό δίσκο, που έχει προκληθεί από ιό ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

0x0000007Β: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE

Ένα εφιαλτικό μήνυμα, αφού σημαίνει ότι τα Windows δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο boot partition του σκληρού δίσκου κατά την διάρκεια του startup. Μπορεί να οφείλεται, απλά, στην εγκατάσταση κάποιων ασύμβατων drivers αποθηκευτικών μέσων, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι κάποιος ιός έχει “διαλύσει” τον σκληρό δίσκο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166