ΑρχικήΤι είναιCD-R και CD-RW: Μεθοδολογία μετρήσεων

CD-R και CD-RW: Μεθοδολογία μετρήσεων

Η επιλογή των CD-R, ή CD-RW media που θα χρησιμοποιήσετε για να κόψετε τα δικά σας CD, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν και εκ πρώτης όψης δεν φαίνεται ως τέτοια. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την μεθοδολογία, που ακολουθήσαμε για το test που πραγματοποιήσαμε.

Για να είστε σίγουροι

Οι περισσότεροι τείνουν να επιλέγουν “το φθηνότερο CD-R”, που θα βρουν στην αγορά, δίχως να δίνουν και πάρα πολύ σημασία στην ποιότητα του μέσου, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η συσκευασία και η τεκμηρίωση. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από τη χρήση για την οποία προορίζετε το CD-R. Αν “κόβετε” μεγάλο όγκο CD και ενδιαφέρεστε κυρίως για ταχύτητα και οικονομία, ίσως και να κάνετε καλά.

Αν σας ενδιαφέρει ωστόσο τα δεδομένα σας να είναι ασφαλή και να κρατήσουν για καιρό, ή αν η “παραγωγή” σας είναι λίγα CD το μήνα, τότε είστε αδικαιολόγητοι: θα έπρεπε να δίνετε πολύ περισσότερη σημασία στα media που επιλέγετε. Η αλήθεια είναι, ότι, αν φτιάχνετε μια μουσική βιβλιοθήκη με τα MP3 σας, ή αν κόβετε μουσικά CD, θα πρέπει να επιλέγετε το καλύτερο δυνατό και όχι το φθηνότερο. Ούτως ή άλλως, οι τιμές των άγραφων CD είναι πάρα πολύ χαμηλές και η επιβάρυνση των λίγων λεπτών δεν πρόκειται να “ματώσει” την τσέπη σας.

Αντίθετα, αν το φθηνό no-name CD-R πάνω στο οποίο γράφετε “αστοχήσει” στο τελευταίο data, ή audio track, θα έχετε περισσότερους από έναν λόγους για να αισθάνεστε άσχημα: θα έχετε μόλις χάσει χρήμα (την αξία του CD-R) και χρόνο (ιδιαίτερα αν δεν έχετε κάποιο από τα ταχύτατα μοντέλα recorder και προσπαθείτε να γράψετε σε 8Χ, ή 12Χ, ή ακόμη χειρότερα σε 4Χ).

Για να μην ξοδεύετε άσκοπα χρήμα και χρόνο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα αξιόπιστο δισκάκι. Αλλά… πώς καθορίζεται το “αξιόπιστο”; Ολα τα brand name CD θεωρούνται ως ένα βαθμό “αξιόπιστα”, καθώς έχουν πίσω τους το όνομα μιας εταιρείας, που τα υποστηρίζει και εγγυάται για αυτά. Ωστόσο, όλα τα CD-R δεν είναι ίδια. Τουναντίον, οι διαφορές είναι μεγάλες και συχνά καθοριστικές.

Οπότε, τι θα κάνετε; Θα κάνετε μια “γύρα” σε όλα τα καταστήματα, συγκεντρώνοντας όλες τις μάρκες των CD-R για να τα τεστάρετε στην πράξη; Μήπως θα εμπιστευθείτε τη συμβουλή “κάποιου που ξέρει”; Μα, μήπως έχει κάνει κι αυτός ένα τεστ όλων των CD-R που κυκλοφορούν; Για να μην μπαίνετε σε έναν τέτοιο κόπο, το CHIP έκανε την έρευνα αυτή για σας. Εμείς ζητήσαμε υλικό από όλες τις εταιρείες, που κυκλοφορούν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά άγραφα CD-R και CD-RW. Στη συνέχεια και αφού συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο αριθμό δίσκων, ξεκινήσαμε τις μετρήσεις.

Στόχος μας ήταν να βρούμε, ποια είναι τα καλύτερα CD, ποια γράφουν ταχύτερα, ποια παρουσιάζουν προβλήματα, ώστε να σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών. Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε τις δικές σας αξιολογήσεις, να δείτε πόσο πιθανό είναι το δισκάκι της “Χ” μάρκας να παρουσιάσει πρόβλημα, πόσο εύκολο είναι να εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα του 32Χ Recorder σας, πόσο εφικτό είναι να γράψετε δίχως να χρειαστεί να πετάξετε κάποιο “καμένο” δισκάκι.

Πως κάναμε τις μετρήσεις

Οι μετρήσεις και ο έλεγχος των CD έγιναν σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο, που ήταν και το απλούστερο, αφορούσε στην “αναγνώριση” της ταυτότητας του CD. Χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα CD Identifier, για να διαβάσουμε τις πληροφορίες που είναι “κρυμμένες” στην επιφάνεια του δίσκου και που μας λένε: σε ποιο εργοστάσιο κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο CD, ποιο είναι το υλικό του dye, ποιοι είναι οι πραγματικοί χρόνοι εγγραφής και το ΑΤΙΡ.

Στη συνέχεια μπήκαμε στη βασική διαδικασία των μετρήσεων, γράφοντας και ξαναγράφοντας τα CD-R που είχαμε στη διάθεσή μας. Χρησιμοποιήσαμε το CD-recorder Plextor Plexwriter 40X12X40, που επιτρέπει εγγραφή μέχρι 40Χ και επανεγγραφή έως 12Χ. Ως software εγγραφής χρησιμοποιήσαμε την τελευταία έκδοση του Nero Burning ROM (5.5). Οσον αφορά στο τι ακριβώς κάναμε, γράψαμε τα CD σε τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες: 8Χ, 16Χ, 24Χ και 32Χ. Χρησιμοποιήσαμε ένα folder με διάφορα αρχεία, μεγέθους 116 ΜΒ, το οποίο γράψαμε πάνω σε κάθε CD-R από 4 φορές, με τις αντίστοιχες διαφορετικές ταχύτητες. Δημιουργήσαμε δηλαδή multisession CD, με κάθε session να γράφεται σε διαφορετική ταχύτητα.

Ακριβώς ίδια ήταν και η δοκιμασία, στην οποία υποβάλλαμε τα CD-RW, αν και στην περίπτωση αυτή οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι δεν ήταν δυνατό να συμπεριλάβουμε τον καθοριστικότερο παράγοντα στην επιλογή ενός CD-RW: την αντοχή και αξιοπιστία στις πολλαπλές επανεγγραφές. Να διευκρινίσουμε εδώ δύο σημεία: δεν επιλέξαμε την ανώτερη δυνατή ταχύτητα εγγραφής (40Χ), που υποστήριζε το recorder που είχαμε στη διάθεσή μας, επειδή αφενός μεν ελάχιστα από τα CD που είχαμε, ήταν πιστοποιημένα (certified) για αυτήν την ταχύτητα και αφετέρου επειδή ο μέσος χρήστης δε διαθέτει CD-recorder τέτοιας ταχύτητας.

Πριν από ένα μόλις χρόνο το στάνταρτ ήταν το 12Χ, οπότε οι εξελίξεις τρέχουν μάλλον γρήγορα για τους περισσότερους χρήστες. Ενας άλλος παράγοντας που υπήρξε ισχυρός για να μη δοκιμάσουμε εγγραφή στα 40Χ, ήταν το ότι πολλά από τα CD ήταν πιστοποιημένα για εγγραφές 16Χ. Και αν ήταν αναμενόμενο τα περισσότερα να τα καταφέρουν με ελάχιστα προβλήματα σε ταχύτητες έως 32Χ, ήταν μάλλον απίθανο να έχουμε την ίδια εικόνα και στο 40Χ. Η εγγραφή σε υψηλότερη ταχύτητα από αυτήν που αναγράφει ο κατασκευαστής ως “βέλτιστη”, είχε διττό στόχο.

Αφενός μεν να μετρήσει τη χρηστικότητα των θεωρητικά πιο “αργών” CD-R σε σχέση με τα πιο “γρήγορα” και αφετέρου δε να διαπιστώσει πόσο “ευέλικτα” είναι. Αν δηλαδή ο χρήστης που έχει κάποια “αργά” CD-R ή βρει κάποια ποσότητα αυτών σε τιμή ευκαιρίας, θα μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί με ένα πιο γρήγορο recorder, που ενδεχομένως διαθέτει. Αν θέλετε να επιμείνετε στο “γράμμα” του νόμου, μπορείτε να αγνοήσετε το συνολικό βαθμό και να ανατρέξετε στη στήλη του πίνακα, όπου αναγράφεται η ιδανική ταχύτητα για το κάθε CD-R.

Για ένα CD που είναι certified για 24Χ, μπορείτε να κάνετε την αξιολόγηση σας βάσει της επίδοσης που “πέτυχε” σε αυτόν το συγκεκριμένο τομέα και όχι βάσει αυτής που μας έδωσε το 32Χ. Γενικά οι πίνακες είναι λεπτομερειακά συμπληρωμένοι με όλα τα επιμέρους στοιχεία, ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να εντοπίζει το σημείο που τον ενδιαφέρει περισσότερο σε ένα media. Αν κάποιος θεωρεί, ότι δεν τον ενδιαφέρει η ταχύτητα, μπορεί να επιμείνει μόνο στον ποιοτικό έλεγχο και να βγάλει από εκεί τα συμπεράσματά του. Αν κάποιος άλλος πιστεύει, ότι σημασία έχει η συσκευασία και η τεκμηρίωση, μπορεί να ανατρέξει στο συγκεκριμένο πεδίο του πίνακα.

Ποιοτικός έλεγχος

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο στάδιο του συγκριτικού τεστ ήταν η διαδικασία ελέγχου της ποιότητας των CD-R. Σε αυτόν τον τομέα για να πετύχουμε τα πλέον αξιόπιστα δυνατά αποτελέσματα, ζητήσαμε από την εταιρεία Intersonic (εργοστάσιο κατασκευής media) να χρησιμοποιήσουμε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, όπου υπάρχει εξειδικευμένος εξοπλισμός. Ο ποιοτικός έλεγχος είχε στόχο να μας δείξει σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκονταν τα CD-R μετά την εγγραφή. Χρησιμοποιήθηκε ένας υπολογιστής με εξειδικευμένο hardware και software, που μέτρησε μεταξύ άλλων τέσσερα μεγέθη: το Block-Error-Rate (BLER), που αναγνωρίζει τα εσφαλμένα pits, δείχνοντας πόσα λάθη έγιναν ανά χρονική μονάδα, το C2 2-Symbol Error (E22) που μετρά λάθη που είναι διορθώσιμα, το Noise Interpolation (E32) που μετρά λάθη που δεν είναι πλέον διορθώσιμα και το Radial Noise (RN), που μας δείχνει το “θόρυβο”, που υπεισήλθε κατά τη διάρκεια της εγγραφής του CD-R.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στο συγκριτικό πίνακα, είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών των μετρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό ακριβείας. Ωστόσο λάβαμε υπόψην αυτόν τον παράγοντα μόλις με 15% στη συνολική βαθμολογία, για λόγους που εξηγούμε στο άρθρο όπου παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του τεστ.

Παρατηρήσεις

Ως γενική παρατήρηση από τη διαδικασία των μετρήσεων, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι εντυπωσιαστήκαμε από ένα γεγονός: όλα τα CD-R, ανεξαρτήτως της αναγραφόμενης ανώτερης ταχύτητας εγγραφής, γράφτηκαν κανονικά σε όλες τις ταχύτητες που χρησιμοποιήσαμε. Το ότι ακόμη και τα 16άρια γράφτηκαν στα 32Χ, σημαίνει, ότι η ποιότητα κατασκευής των CD εγγραφής βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν γενικά περισσότερες ατέλειες στον ποιοτικό έλεγχο, αλλά παρόλα αυτά υπήρξαν και οι αξιοθαύμαστες εξαιρέσεις. Βεβαίως, τα CD-R γράφτηκαν σε ταχύτητες πάνω από αυτές, για τις οποίες είναι πιστοποιημένα, αλλά η εγγραφή σε αυτές τις ταχύτητες δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο αυτών που ήταν όντως πιστοποιημένα για 32Χ. Αυτό είναι αναμενόμενο και το αντίθετο θα προκαλούσε έκπληξη στα εργαστήρια του CHIP.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι το σύνολο των CD-R διαβάστηκαν κανονικά από τα CD-Recorder και CD-Player που είχαμε εγκαταστήσει στο μηχάνημα αναφοράς και τα αρχεία άνοιγαν δίχως πρόβλημα. Οσον αφορά στα CD-RW, η εγγραφή σε ταχύτητες ανώτερες από αυτές που ανέγραφαν, δε στάθηκε δυνατή. Ενδεχομένως το μέσο έχει κάποιους εγγενείς περιορισμούς, πάντως δε στάθηκε δυνατό να γράψουμε CD RW, που ανέγραφαν 4Χ σε ταχύτητες πάνω από αυτήν. Και εδώ υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις, αφού CD RW που αναφέρονταν ως 10Χ, έγραψαν κανονικά και στα 12Χ.

Πληροφορίες: Οι παράγοντες που βαθμολογήσαμε

Στην τελική μας “ετυμηγορία”, προσμετρήσαμε τρεις παράγοντες, με διαφορετικό βαθμό βαρύτητας, ανάλογα με το πόση σημασία έχουν για τον τελικό χρήστη. Με 25% συμμετέχουν στους δείκτες που βγάλαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε CD. Δηλαδή, ποια είναι η “εγγυημένη” ταχύτητα εγγραφής, η χωρητικότητα κλπ.. Με 60% συμμετέχει στο δείκτη η ταχύτητα, το πόσο γρήγορα δηλαδή γράφτηκαν τα CD.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για πολλούς χρήστες και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν CD εγγραφής τελευταίας τεχνολογίας, ή διαθέτουν μηχανήματα low end, που “αχρηστεύονται” πλήρως για όση ώρα γράφει το CD. Τέλος, ο παράγοντας της ποιότητας και αξιοπιστίας του παραγόμενου αποτελέσματος, είναι υπεύθυνο για το 15% του γενικού δείκτη της βαθμολογίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι ο αριθμός των CD-R τα οποία μετρήσαμε ήταν δειγματοληπτικός για να βγάλουμε κατηγορηματικά συμπεράσματα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166