ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήMission: Impossible III (soundtrack)

Mission: Impossible III (soundtrack)

Πληροφορίες

 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Michael Giacchino
 • Εκτέλεση Μουσικής: Tim Simonec, The Hollywood Studio Symphony
 • Κυκλοφορία CD: Varese Sarabande Records, 2006
 • Συνολική Διάρκεια CD: 65 λεπτά
 • Είδος Tαινίας: Περιπέτειας, Kατασκοπευτική

Ένας από τους πολλά υποσχόμενους νεαρούς συνθέτες αυτή τη στιγμή στον κινηματογράφο ακούει στο όνομα Michael Giacchino. Οι περγαμηνές του δεν είναι εντυπωσιακές, παρ’ όλα αυτά είναι αρκετές ώστε να μας πείσουν πως η κινηματογραφική μουσική βρήκε ένα νέο ταλέντο. Γνωστός περισσότερο για τα soundtracks των παιχνιδιών Medal of Honor, ο Giacchino απέκτησε γρήγορα τη φήμη του καλού συνθέτη, που του άνοιξε την πόρτα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Πιστός συνεργάτης του σκηνοθέτη J.J. Abrams έγραψε μουσική για τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές “Alias” και “Lost”. Στην πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, o Giacchino στάθηκε στο πλευρό του αναλαμβάνοντας να γράψει τη μουσική της περιπέτειας Mission Impossible III.

Ταινία επικίνδυνων αποστολών χωρίς το κλασικό θέμα του Lalo Schifrin νοείται; Όχι βέβαια και γι’ αυτό ο Michael Giacchino το χρησιμοποιεί λιγάκι αλλαγμένο. Το αποτέλεσμα το ακούμε στο πρώτο κιόλας κομμάτι του CD “Mission Impossible Theme” (#1).

Μετά τη φρικαλέα heavy metal διασκευή του θέματος με την ηλεκτρική κιθάρα από τον Hans Zimmer στο M:I:II, έχουμε μια δυναμική εκτέλεση και μια επιστροφή στις ρίζες γεύση από ένα διαχρονικό θέμα. Η χρήση του μέσα στη μουσική του Giacchino είναι συχνή και οπωσδήποτε προσθέτει πόντους στο σύνολο. Το κομμάτι “Schifrin and Variations” (#21) είναι μια μεγαλύτερη και κάπως διαφορετική έκδοση του θέματος, που δεν ακούγεται στην ταινία. Ένα κομμάτι γεμάτο ενέργεια που δε χορταίνεις να το ακούς.

Εκτός από το κεντρικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς, ο Giacchino χρησιμοποιεί έξυπνα και ένα ακόμη κατασκοπευτικό θέμα του Lalo Schifrin που είναι γνωστό ως “The Plot”. Άκρως ενδιαφέρουσα και αποδοτική η παρουσία του στο “Factory Rescue” (#2), δείχνει πόσο εύστοχα μπορεί ένα κομμάτι μουσικής να συλλάβει και να συνοψίσει όλη την ατμόσφαιρα μιας σειράς όπως ήταν οι Επικίνδυνες Αποστολές. Όταν μάλιστα προέρχεται και από ένα συνθέτη που γνωρίζει πολύ καλά το είδος όπως ο Lalo Schifrin.

Και περνάμε στη μουσική του Giacchino. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από το απαραίτητο μυστήριο που περιβάλλει ταινίες με μυστικούς πράκτορες και βέβαια άφθονη δράση. Κατα τόπους, η ορχηστρική του δυναμική φθάνει κορυφαίες επιδόσεις με επιφανή παραδείγματα τα “Helluvacopter Chase” (#4) και “Bridge Battle” (#12), όπου πνευστά και κρουστά με τους ρυθμούς τους θα ορίσουν την αδρεναλίνη σας.

Πέρα από την καθαρόαιμη δράση (που καλύπτει το 70% του CD), βρίσκουμε και στιγμές αγωνίας και μυστηρίου με παιχνιδιάρικο αέρα που αποτελούν το αλατοπίπερο στη μουσική ανάλογων ταινιών και τις χρωματίζουν ιδιαίτερα. Πολύ επιτυχημένο ως προς αυτό είναι το κομμάτι “Humpty Dumpty Sat on a Wall” (#7), στο οποίο η χρήση του πιάνου παραπέμπει στην τεχνική που καθιέρωσε ο Jerry Goldsmith σε ανάλογα soundtrack δράσης.

Με την απουσία ηλεκτρονικών μέσων, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ορχηστρικό, κάτι που δίνει ένα πιο βαρύ, στιβαρό ήχο στις στιγμές δράσης που μονοπωλούν αυτό το soundtrack. Ακούγοντας κανείς τη μουσική από το CD θα διαπιστώσει πως σε πολύ λίγα σημεία προλαβαίνει να ανασάνει από τη συνεχόμενη δράση. Όσο καλή κι αν είναι (που είναι φυσικά) σε κάποιο βαθμό ίσως να κουράσει τον ακροατή μιας και δεν αλλάζει η ατμόσφαιρα της μουσικής. Η ακουστικότητα του CD θα ήταν αρκετά βελτιωμένη αν ο συνθέτης είχε ενσωματώσει στη μουσική του πινελιές που τις επέτρεπε η ίδια η ταινία, όταν π.χ. η πλοκή έτρεχε στο Βατικανό ή τη Σανγκάη (Ασία).

Έτσι θα έσπαγε η συνεχόμενη ροή της δράσης και η μουσική θα είχε περισσότερο χρώμα και στυλιστική ποικιλία. Μια μικρή ανάσα ανάπαυλας, ωστόσο, παίρνουμε από τα κομμάτια “Special Agent Lindsey Farris” (#5), “Ethan and Julia” (#6) και “Reparations” (#20), όπου ακούμε τις μόνες ήρεμες στιγμές της μουσικής του Giacchino στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα ρομαντικό θεματάκι για το δεσμευμένο πλέον Ethan Hunt (Tom Cruise) από το πιο γλυκό όργανο μιας ορχήστρας, το πιάνο.

Trivia

 • To πρώτο πράγμα που έκανε ο συνθέτης Michael Giacchino αφού ανέλαβε να γράψει τη μουσική της ταινίας Mission Impossible III, ήταν να συναντήσει το δημιουργό του κλασικού θέματος που είχε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, τον Lalo Schifrin. Σκοπός του ήταν να πάρει τη γνώμη ενός μεγάλου και παλαίμαχου συνθέτη ως προς τη μουσική που θα έγραφε, αλλά προς μεγάλη έκπληξη αντί να ρωτάει ο Giacchino τον Schifrin για το Mission Impossible, βρέθηκε ο Schifrin να ρωτάει τον Giacchino για τη σειρά “Lost”, τη μουσική της οποίας γράφει ο Giacchino!
 • Οι δυο ταινίες Μission Impossible που προηγήθηκαν της τρίτης, δε θα μπορούσαν να είχαν περισσότερο διαφορετικές μουσικές. Τη μουσική του Μission Impossible έγραψε ο Danny Elfman και τις εντυπώσεις μας γι’ αυτή μπορείτε να τις διαβάσετε στην κριτική μας. Η επόμενη ταινία, το Μission Impossible II, είχε τη μουσική φροντίδα του Hans Zimmer. Το κλασικό θέμα του Lalo Schifrin υπέστη μια τραγική heavy metal παραλλαγή με ηλεκτρική κιθάρα, που ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να του συμβεί. Η μουσική που γράφτηκε από τον γνωστό για το ηλεκτρονικό του στυλ Zimmer δεν είχε καθόλου την ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να είχε μουσική για ταινία Mission Impossible. Kάτι που τελικά ίσως να είναι λογικό μιας και η ταινία του σκηνοθέτη John Woo ελάχιστη σχέση είχε με τη φιλοσοφία, την ατμόσφαιρα και το στυλ της τηλεοπτικής σειράς Mission Impossible, αλλά και της πρώτης ταινίας. Παρ’ όλα αυτά, κρίνοντας τη μουσική αυτή καθαυτή, που προορίζεται για μια απλή ταινία δράσης ήταν καλή και ενδιαφέρουσα, λόγω της συμμετοχής κιθάρας, χορωδίας και των σόλο φωνητικών της Lisa Gerrard.

To Have or not to Have?

Tο soundtrack του Mission Impossible III είναι σίγουρα για τους λάτρεις της παραδοσιακής ορχηστρικής (και όχι ηλεκτρονικής) δράσης. Η ατμόσφαιρα και η ποιότητα που το χαρακτηρίζει θυμίζει ανάλογες δουλειές της δεκαετίας του 1970. Οι επιδόσεις της εντός της ταινίας ήταν αισθητές, ανεβάζοντας τον πήχη της έντασης των σκηνών κατακόρυφα (ειδικά στο κυνηγητό των ελικοπτέρων στο αιολικό πάρκο και στο συμβάν της γέφυρας).

Πρόκειται σαφώς για το καλύτερο και πιο επιτυχημένο soundtrack που είχε ταινία Επικίνδυνων Αποστολών μέχρι σήμερα, πιστό στια πλαίσια που έθεσε η τηλεοπτική σειρά. Xωρίς να είναι η ιδανική δουλειά για το είδος της ταινίας ή ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να είχε συνθεθεί για αυτή, σίγουρα αφήνει αρκετά καλές εντυπώσεις και προτείνεται ως ένα από τα πιο αξιόλογα soundtrack δράσης των τελευταίων μηνών.

Tracklist

 1. Mission: Impossible Theme (0:52) – Σύνθεση Lalo Schifrin
 2. Factory Rescue (4:14)
 3. Evacuation (2:48)
 4. Helluvacopter Chase (3:12)
 5. Special Agent Lindsey Farris (2:45)
 6. Ethan and Julia (1:23)
 7. “Humpty Dumpty sat on a Wall” (5:53)
 8. Masking Agent (3:38)
 9. Voice Capture (2:40)
 10. “See you in the Sewer” (1:42)
 11. Davian’s Brought In (2:04)
 12. Bridge Battle (4:10)
 13. Davian Gets the Girl (2:41)
 14. IMF Escape (2:42)
 15. Disguise the Limit (3:21)
 16. Shang Way High (3:37)
 17. The Chutist (1:58)
 18. Hunting for Jules (3:53)
 19. World’s Worst Last 4 Minutes to Live (4:08)
 20. Reparations (3:33)
 21. Schifrin and Variations (3:05)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166