ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesBoogeyman (2005 ταινία)

Boogeyman (2005 ταινία)

Πληροφορίες

  • Είδος: Υπερφυσική ταινία τρόμου
  • Σκηνοθεσία: Stephen T. Kay
  • Ηθοποιοί: Barry Watson, Emily Deschanel, Skye McCole Bartusiak, Lucy Lawless, Robyn Malcolm
  • Διάρκεια: 96 λεπτά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2005
  • Παραγωγή: Ghost House Pictures
  • Προϋπολογισμός ταινίας: 20 εκατομμύρια δολάρια
  • Ακαθάριστα έσοδα: 67 εκατομμύρια δολάρια

Πόσες φορές οι γονείς μάς τρομοκρατούσαν με τον Μπαμπούλα όταν ήμασταν ακόμα παιδιά; Με τον καιρό όμως και καθώς μεγαλώναμε καταλαβαίναμε πως όλα αυτά ήταν παραμύθια και τίποτε παραπάνω… Ή μήπως όχι; Με την ιστορία του … Μπαμπούλα ασχολείται και η καινούργια ταινία τρόμου των παραγωγών Sam Raimi και Robert Tapert και της εταιρείας τους Ghost House, μετά τo remake του The Grudge.

O 8χρονος Tim (Barry Watson) έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη βλέποντας όλους του φόβους του να παίρνουν σάρκα και οστά. 15 χρόνια μετά, κι ενώ ακόμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ που έζησε τότε, επιστρέφει στο πατρικό του και έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο Μπαμπούλας είναι πραγματικός ή είναι όλα στο μυαλό του; Κι αν είναι όλα αυτά ένα ψέμα τότε γιατί δεν είναι ο μόνος που τον έχει δει;

Η ταινία διαπραγματεύεται για τον μεγαλύτερους φόβους που είχαμε όλοι μας σαν παιδιά: τον φόβό μας για το σκοτάδι, το να μείνουμε μόνοι και φυσικά το μεγάλο κακό, τον ίδιο τον Μπαμπούλα. Ο σκηνοθέτης Stephen Kay από την αρχή της ταινίας σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα της –σκοτεινή ατμόσφαιρα, πολύ καλά πλάνα που σίγουρα θα σας κάνουν να πεταχτείτε από την θέση σας από τα πρώτα λεπτά. Δεν καταφεύγει όμως σε σπλάτερ και εντυπωσιακά εφέ για να τρομάξει, αν και υπάρχουν ακόμη κάποια κλισέ, όπως ξαφνική ένταση στην μουσική ή τα απότομα πετάγματα.

Μερικές σκηνές ωστόσο είναι καλογυρισμένες και άξιες αναφοράς, όπως αυτές με το κοράκι και τη ντουλάπα. Με πετυχημένο τρόπο δίνεται και η διάχυτη στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αίσθηση του ότι κάτι υπάρχει πίσω από την πόρτα, και παρότι δεν το βλέπουμε, ξέρουμε ότι μας παρακολουθεί και είναι έτοιμο να κάνει την εμφάνισή του ανά πάσα στιγμή για να αρπάξει.

Δυστυχώς όμως τα θετικά σταματούν εδώ, γιατί όσο και καλά αν ξεκίνησε η ταινία άλλο τόσο αρχίζει να χειροτερεύει από την μέση, κυρίως, και μετά. Η ιστορία αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον της, που τόσο καλά είχε καταφέρει να χτίσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Ο χαρακτήρας πηγαίνει από ένα μέρος στο άλλο, και ξαφνικά εμφανίζεται κάπου αλλού, πράγμα που προκαλεί σύγχυση στον θεατή σε σημείο να προσπαθεί να καταλάβει αν έκοψαν καμιά σκηνή από λάθος.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έργου μάλιστα αυτές, γίνονται τελείως ασυνάρτητες και χωρίς καμία λογική μεταξύ τους. Η τελική αναμέτρηση τελειώνει αμέσως, πριν καλά-καλά καταλάβουμε ότι άρχισε, ενώ το φινάλε είναι πραγματικά απότομο. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το κάτω του μετρίου παίξιμο από όλους τους ηθοποιούς και κυρίως του Barry Watson, ο οποίος μετά από το “7th Heaven” μάλλον έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η δε Lucy Lawless, που κάνει την μητέρα του Tim, εμφανίζεται πολύ λίγο και με το make up που της έχουν κάνει είναι σχεδόν αγνώριστη.

Ο Μπαμπούλας, όταν επιτέλους κάνει την εμφάνισή του –που και πάλι με το ζόρι προλαβαίνεις να τον δεις, είναι σχεδόν απογοητευτικός. Σαν εφέ ήταν σίγουρα καλοφτιαγμένο, αλλά δεν είχε αυτό το τρομαχτικό-εφιαλτικό πρόσωπο που στοίχειωνε τα παιδικά μας όνειρα. Η μουσική του επί χρόνια συνεργάτη του Sam Raimi, Joseph LoDuca δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, καταφέρνει ωστόσο να δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα για την ταινία.

Ήθελα πολύ, πραγματικά, να μου αρέσει αύτη η ταινία… Δυστυχώς όμως, όπως και τα περισσότερα έργα του είδους, ενώ ξεκινούν καλά, τελειώνοντας σου αφήνουν την αίσθηση της μετριότητας. Σίγουρα πρόκειται για μια καλύτερη προσπάθεια από το Cursed, αλλά αν περιμένετε να σαν ξυπνήσει τους παιδικούς σας φόβους και εφιάλτες τότε καλύτερα να κοιτάξετε άλλου. Εδώ απλά θα με το ζόρι θα σας τους θυμίσει.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Boogeyman (2005 ταινία).

Παρακολούθησε επίσης στο τελευταίο βίντεο που έχουμε ανεβάσει στο youtube

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166