ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο Botnet army είναι πιο ισχυρό από ποτέ και μεγαλώνει διαρκώς.

Το Botnet army είναι πιο ισχυρό από ποτέ και μεγαλώνει διαρκώς.

Το Botnet army είναι πιο ισχυρό από ποτέ και μεγαλώνει διαρκώς.

Τα σμήνη των συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο συσκευών που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό έχουν γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για τους χάκερς, καθώς η συλλογική τους δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια κυβερνοεπιτάξεων μεγάλου όγκου.

Γνωστά ως δίκτυα bot ή botnets συνήθως περιλαμβάνουν χακάρισμα υπολογιστών, συσκευές smartphone ή το internet of things (IoT) που μπορούν να αναπτυχθούν κατά βούληση για να εξαπλωθούν κακόβουλα προγράμματα, να δημιουργήσουν ανεπιθύμητα μηνύματα και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις διανομής DDoS.

Αυτή την εβδομάδα (27 Σεπτεμβρίου), η Symantec κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο tracker για το botnet , μοιράζοντας πληροφορίες αναφορικά με το πού βρίσκονται τα bots, δηλαδή κατονόμασε τα μέρη από πού προέρχεται αυτή η παράνομη δραστηριότητα, οι οποίες είναι στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 6,7 εκατομμύρια bots μπήκαν στο παγκόσμιο botnet το 2016 και η Ευρώπη αποτελούσε σχεδόν το ένα πέμπτο (18,7%) του παγκόσμιου πληθυσμού bot.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Symantec, ήταν η 11η μεγαλύτερη αιτία μολύνσεων από bot, πέφτοντας από την 7η θέση το 2015.

Ο Δήμος του Λονδίνου κατείχε την πλειοψηφία των μολυσμένων συσκευών του Ηνωμένου Βασιλείου με το 34,4%, οι οποίοι μολύνθηκαν από τα bots που βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

“Περισσότεροι από 13,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν θύματα εγκλήματος στο Διαδίκτυο κατά το παρελθόν έτος και τα bots ή τα botnets αποτελούν βασικό εργαλείο για το οπλοστάσιο των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε ο ερευνητής Candid Wueest.

“Δεν είναι μόνο οι υπολογιστές που στοχεύουν οι εγκληματίες με το botnet army τους· το 2016 είδαμε κακοποιούς στον κυβερνοχώρο να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο συσκευές smartphones και συσκευές Internet of Things (IoT). το 2016.

“Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των επιθέσεων προέρχεται από συσκευές μόνο στην Ευρώπη”.

Πράγματι, οι πόλεις της Μαδρίτης, της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας είχαν περισσότερα bots στις πόλεις τους από ό, τι η μεγάλη πλειοψηφία των εθνών σε όλες τις χώρες τους, δήλωσε η Symantec.

Αλλά η Ρωσία ήταν ο τόπος όπου συγκεντρώνονταν τα περισσότερα bots σε όλη την Ευρώπη, με το 13,6% των μολυσμένων από την Ευρώπη συσκευών να κατοικούν εκεί. Ωστόσο, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που συνδέεται με το Διαδίκτυο στην Ευρώπη, η “πυκνότητα των bot” της Ρωσίας είναι συγκριτικά χαμηλή, αποκάλυψαν ειδικοί.

Η «πυκνότητα πυρήνων» ή «ρομπότ ανά συνδεδεμένο κεφάλι» είναι μια σύγκριση μεταξύ του αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου μιας χώρας και του όγκου των bot που μολύνουν.

Η Symantec επιδιώκει να καταστήσει σαφές ποιες χώρες έχουν πραγματικά υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης.

Με ένα bot για κάθε 41 χρήστες του Διαδικτύου, η Ρωσία ήταν στην 31η θέση στην Ευρώπη και 94η στον κόσμο για την “πυκνότητα των bot”. Αυτό είναι σχετικά χαμηλό ποσοστό μόλυνσης και μπορεί να επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό από τους κώδικες συμπεριφοράς της ρωσικής πειρατικής κοινότητας, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Οι Ρώσοι που μολύνουν τους Ρώσους θεωρούνται ότι σπάνε τον όρκο κατ’ επέκταση χαρακτηρίζεται ως αδικοπραξία”, σημειώνει ο Wueest.

“Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των hackers στην αστυνομία από την κοινότητα hacking για την αμαρτία της μόλυνσης των τοπικών υπολογιστών.

“Ο αριθμός των μολύνσεων από τα bot δεν αντιπροσωπεύει τυπικά τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Τα ποσοστά λοιμώξεων είναι συνήθως χαμηλότερα στις χώρες όπου οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν τη νόμιμη οδό στον κυβερνοχώρο και οι χάκερ γίνονται συχνά πιο παρανοϊκοί όταν πρόκειται για τις δικές τους συσκευές.

Συγκριτικά, η Αγία Έδρα της Ρώμης, η μικρότερη χώρα του κόσμου, είχε την υψηλότερη πυκνότητα επιθέσεων όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Ο σημαντικά μικρότερος πληθυσμός που συνδέεται με το Διαδίκτυο σήμαινε ότι οι χρήστες του Βατικανού είχαν περίπου “μία στις πέντε πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή” ζόμπι”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα που εμπλέκονται σε αυτά τα δίκτυα είναι απρόσεκτοι συμμετέχοντες στο έγκλημα.

Για παράδειγμα, τα δίκτυα bot διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην υποτιθέμενη ρωσική εκστρατεία επιρροής κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, όταν χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τα διχαστικά μηνύματα, να κυκλοφορήσουν θεωρίες συνωμοσίας και να μοιραστούν τα σημεία ομιλίας υπέρ του Donald Trump.

Σε μια άλλη περίπτωση από πέρυσι, σμήνη συσκευών IoT υποδουλώθηκαν στο λεγόμενο botnet Mirai και χρησιμοποιήθηκαν για να καταργήσουν τις ιστοσελίδες όπως Reddit, Twitter και Netflix.

Ανησυχώντας ότι η συσκευή σας μπορεί να υποδουλωθεί σε έναν στρατό bot;

Η Symantec είπε ότι μερικά βασικά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν εάν η συσκευή σας αρχίζει δραστικά να επιβραδύνει, εμφανίζοντας μυστήρια μηνύματα ή απενεργοποιείται χωρίς προφανή λόγο. Έχουμε επισημάνει άπειρες φορές στους χρήστες να εγκαθιστούν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας στη συσκευή τους και να μην κάνουν κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.

Το botnet army δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε καλούς ή οι κακούς ανθρώπους, χτυπάει οποιονδήποτε, αρκεί να βρει το γόνιμο έδαφος για να το πράξει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166