ΑρχικήHow toΕγγραφή CD σε τρία βήματα

Εγγραφή CD σε τρία βήματα

Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό, ο οποίος έχει σκοπό να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας εγγραφές με επιτυχία και όπως ήδη καταλάβατε, απευθύνεται αποκλειστικά στους αρχάριους χρήστες.

Ωστόσο και οι υπόλοιποι ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμες τις συμβουλές μας πάνω σε ορισμένα θέματα, τα οποία συνήθως περνάνε στα “ψιλά γράμματα” της προσοχής σας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

CD-R και CD-RW

Γενικά θα συναντήσουμε δύο τύπους CD-R media στην αγορά, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα και τα λοιπά χαρακτηριστικά τους. Ο λόγος για τα CD-R και τα CD-RW. Στα πρώτα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία, ή περισσότερες εγγραφές (single session ή multisession) με την προϋπόθεση, ότι η μία αποτελεί συμπλήρωμα της άλλης και μόνο για μία φορά. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, οτιδήποτε γράφουμε στα CD-R, δεν μπορεί να σβηστεί, ή να αλλάξει.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσθέσουμε και άλλα δεδομένα μέχρι να “γεμίσει” η χωρητικότητά του. Αντίθετα, τα δεδομένα που γράφουμε σε ένα CD-RW, μπορούν να διαγραφούν, ή να αλλάξουν έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε νέες εγγραφές πάνω στο media, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι αυτό μπορεί να γίνει ορισμένες φορές, πράγμα το οποίο εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού. Το πόσες φορές μπορεί να γίνει διαγραφή των δεδομένων σε ένα CD-RW φροντίζουν να μας το γνωστοποιούν τα διάφορα προγράμματα εγγραφής, που κυκλοφορούν στην αγορά. Ένα εγγεγραμμένο CD αποτελείται από ένα ή περισσότερα sessions.

Στη δεύτερη περίπτωση το ονομάζουμε multisession disc. Κάθε session αποτελεί ένα ξεχωριστό “κομμάτι” πάνω στην επιφάνεια του media και έχει διακριτή αρχή και τέλος. Οταν ολοκληρώσουμε τις εγγραφές μας, θα πρέπει απαραίτητα να “κλείσουμε” το CD, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να “διαβαστεί” από οποιαδήποτε συσκευή ανάγνωσης. Τέλος η εγγραφή DVD, πραγματοποιείται στις περισσότερες εφαρμογές όπως και στα CD-R. Κάποιες λεπτομέρειες ποικίλλουν ανάλογα με το DVD (R, RW RW+ κ.λπ.).

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα του κάθε media καθορίζεται εκ των προτέρων από τον κατασκευαστή και αναγράφεται (ή τουλάχιστον έτσι πρέπει) στο εξώφυλλο της συσκευασίας. Συνήθως η χωρητικότητα εκφράζεται, τόσο σε MB (data), όσο και σε χρόνο (audio). Σε όλα τα CD-media που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εγγραφές, τόσο δεδομένων, όσο και ήχου χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε mixed-mode στο ίδιο media. Θα έχετε παρατηρήσει ίσως, ότι στα μαγαζιά κυκλοφορούν και κάποια CD, τα οποία γράφουν στο εξώφυλλο, ότι προορίζονται για εγγραφές audio. Τα media αυτά κοστίζουν κατά κανόνα πιο ακριβά από ό,τι τα αντίστοιχα data και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα, όσον αφορά στις εγγραφές ήχου. Επίσης, συνεργάζονται καλύτερα με τις συσκευές εγγραφής stand-alone. Μια τυπική χωρητικότητα ενός media είναι 650MB δεδομένων ή 74 λεπτά audio.

Ποιότητα

Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία κάθε εγγραφής, είναι η ποιότητα του media. Αν κάνουμε μία μικρή έρευνα αγοράς, θα δούμε, ότι υπάρχουν media, τα οποία, αν και έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με κάποια άλλα κοστίζουν πολύ ακριβότερα, ακόμη κι αν είναι της ίδιας εταιρείας. Οι εταιρείες δεν παραλείπουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα των media, ειδικά στις περιπτώσεις που αυτή είναι υψηλή. Για περισσότερα σχετικά με την ποιότητα μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό συγκριτικό τεστ του αφιερώματός μας.

Ταχύτητα

Η μέγιστη υποστηριζόμενη ταχύτητα του κάθε media, η οποία κάποτε αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή μας, έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα, αφού η πρακτική διαφορά ενός media 24x και ενός 20x για παράδειγμα είναι πολύ μικρή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα media μικρότερων ταχυτήτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει όσον αφορά σε αυτό το θέμα, είναι, ότι θα πρέπει να προσέχουμε, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε ταχύτητα εγγραφής μικρότερη, ή ίση με αυτήν που αναγράφεται στη συσκευασία του media και σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη. Το ότι η συσκευή μας είναι 40x για παράδειγμα, δε σημαίνει, ότι μπορούμε να γράψουμε όλα τα CD σε αυτήν την ταχύτητα. Υπενθυμίζουμε, ότι το “1x” αντιστοιχεί σε 150KB το δευτερόλεπτο.

Disc και Track at once

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά κάποιο πρόγραμμα εγγραφής στο παρελθόν, θα γνωρίζουμε ίσως, ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι εγγραφής ενός CD. Ο πρώτος είναι ο λεγόμενος “Disc at once” και ο δεύτερος το “Track at once”. Στην πρώτη περίπτωση το CD-R εγγράφεται χωρίς διακοπή και σε ένα μόνο session και από εκεί και πέρα “κλείνει” και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα δεδομένα. Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα του media και επίσης ανεξάρτητα από τα MBs των δεδομένων που έχουμε εγγράψει. Στη δεύτερη περίπτωση τα δεδομένα μπορούν να εγγραφούν σταδιακά, ένα track τη φορά μέχρι να “γεμίσει” το media και να καλυφθεί η χωρητικότητά του, ή μέχρι να αποφασίσουμε, ότι δεν επιθυμούμε περαιτέρω εγγραφές και να το “κλείσουμε”. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι κάθε track δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 300 blocks (600K), καθώς επίσης και ότι κάθε CD δεν μπορεί να περιέχει περισσότερα από 99 tracks.

Θέμα image

Σχεδόν όλα τα προγράμματα εγγραφής μας δίνουν τη δυνατότητα να εγγράψουμε τα δεδομένα, είτε με τη βοήθεια image, είτε on-the-fly. Στην πρώτη περίπτωση τα δεδομένα μεταφέρονται από το γεμάτο CD στο σκληρό δίσκο και στη συνέχεια από το σκληρό δίσκο στο άδειο CD. Αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο, μας προσφέρει όμως μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας και αξιοπιστίας, αφού γενικά οι σκληροί δίσκοι είναι πολύ γρηγορότεροι από τα CD-ROM drives, με αποτέλεσμα να μπορούν να χειριστούν τα δεδομένα καλύτερα. Η διαδικασία εγγραφής on-the-fly πραγματοποιείται συνήθως με μεταφορά δεδομένων real-time από το άδειο CD στο γεμάτο και προϋποθέτει την ύπαρξη δεύτερου CD-ROM.

Αριθμός αρχείων

Ο μέγιστος αριθμός αρχείων, που μπορούν να εγγραφούν σε ένα CD -μέχρι βέβαια να “γεμίσει”- εξαρτάται αποκλειστικά από το filesystem που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, το ISO-9660 μας επιτρέπει να εγγράψουμε θεωρητικά άπειρο αριθμό αρχείων, αλλά στην πράξη τα Windows πρόκειται να “δουν” το CD ως ένα ακόμη FAT16 filesystem, το οποίο περιορίζεται στα… 65.000 αρχεία.

Εγγραφή DVD

Η διαδικασία εγγραφής δεδομένων σε ένα άδειο DVD δεν διαφέρει καθόλου από αυτήν που περιγράφεται παρακάτω. Ήδη τα δημοφιλέστερα προγράμματα εγγραφής υποστηρίζουν αυτήν τη δυνατότητα (όπως η τελευταία έκδοση του Nero burning ROM), ενώ αν δε συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση που έχετε κατά πάσα πιθανότητα στο site του κατασκευαστή, θα βρείτε το σχετικό update. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε εμείς, Nero Burning ROM και Easy CD Creator. Βέβαια υπάρχουν και άλλα άπειρα λογισμικά που μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Συχνά προβλήματα και λύσεις κατά την εγγραφή CD-R

Το CD writer βγάζει τα άγραφα CD

Εχει αναφερθεί από αρκετούς χρήστες ως ένα πρόβλημα συνηθισμένο, κυρίως στα παλιότερα μηχανήματα εγγραφής. Ενδεχομένως φταίει, ότι το σύστημα, ή το CD writer διαβάζει το CD, δε βρίσκει table of contents και απορρίπτει το CD ως “άχρηστο”. Αν το πρόβλημα είναι το λειτουργικό σύστημα, ενδεχομένως να λυθεί αν κάνετε κάποιες μικροεπεμβάσεις. Στα Windows 95 λ.χ. το πρόβλημα ενίοτε λύνεται απενεργοποιώντας το auto insertion. Ισως βοηθήσει να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σας. Μερικές φορές φταίει το CD Recorder. Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έφταιγε η υπερθέρμανση της συσκευής. Σε ακραίες περιπτώσεις και αν το πρόβλημα επιμένει παρά τις επεμβάσεις σας, μάλλον θα πρέπει να επισκεφθείτε το σέρβις της εταιρείας που σας πούλησε το CD εγγραφής.

Γράφω ένα CD, αλλά κάποια από τα αρχεία που περιέχει, είναι corrupted

Είναι ένα από τα προβλήματα που αναφέρονται τακτικά στα forums και τα newsgroups που ασχολούνται με την εγγραφή CD. Πολλοί χρήστες παραπονούνται, ότι έγραψαν αρχεία στο CD και δεν μπορούν να τα “διαβάσουν” στη συνέχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ κοινό στα αρχεία zip, καθώς σε αυτά ακόμη και ένα byte να έχει γραφτεί λάθος, γίνεται αντιληπτό, αφού επηρεάζει αποφασιστικά τη δομή του αρχείου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα του αρχείου. Ενδεχομένως το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι hardware – τσεκάρετε για ελαττωματικά καλώδια και συνδέσεις πρώτα.

Το πρόβλημα μπορεί επίσης να έχει να κάνει με το CD-R, όπου έχουν γραφεί τα δεδομένα, ή με τη διαδικασία εγγραφής. Σχετικά συχνά οφείλεται σε προβληματικό firmware, οπότε η λύση είναι η αναβάθμισή του (συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του CD Recorder σας για το “πώς”). “>Ενα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα με τα CD που έχετε γράψει μόνοι σας, είναι, ότι μπορεί να μην παίζουν σε κάποιο (ή όλα) τα CD-players (στο αυτοκίνητο ή το στερεοφωνικό σας).

Πρώτα από όλα αυτό που θα πρέπει να δείτε, είναι η συμβατότητα του CD media. Υπάρχουν αρκετά CD που κατά κανόνα “αρνούνται” να δουλέψουν κανονικά με κάποια CD – players. Εδώ θα πρέπει ωστόσο να πειραματιστείτε και να βρείτε τα κατάλληλα δισκάκια, που θα δουλεύουν με το player σας. Αν χρησιμοποιείτε επανεγγράψιμα (rewritable, RW) CD τότε κατά πάσα πιθανότητα… ατυχήσατε. Κατά κανόνα δεν παίζουν σε απλά CD players. Επίσης, τσεκάρετε αν το CD-R που δεν παίζει, είναι “κλεισμένο” (finalized, closed). Τα περισσότερα CD players δεν παίζουν CD, που δεν έχουν κλείσει. Επίσης, συχνά συναντάμε προβλήματα με τα multisession CD.

Το CD writer βγάζει τα άγραφα CD

Εχει αναφερθεί από αρκετούς χρήστες ως ένα πρόβλημα συνηθισμένο, κυρίως στα παλιότερα μηχανήματα εγγραφής. Ενδεχομένως φταίει, ότι το σύστημα, ή το CD writer διαβάζει το CD, δε βρίσκει table of contents και απορρίπτει το CD ως “άχρηστο”. Αν το πρόβλημα είναι το λειτουργικό σύστημα, ενδεχομένως να λυθεί αν κάνετε κάποιες μικροεπεμβάσεις. Σε παλιότερες εκδόσεις των Windows λ.χ. το πρόβλημα ενίοτε λύνεται απενεργοποιώντας το auto insertion. Ίσως βοηθήσει να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σας. Μερικές φορές φταίει το CD Recorder. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έφταιγε η υπερθέρμανση της συσκευής. Σε ακραίες περιπτώσεις και αν το πρόβλημα επιμένει παρά τις επεμβάσεις σας, μάλλον θα πρέπει να επισκεφθείτε το σέρβις της εταιρείας που σας πούλησε το CD εγγραφής.

Γράφω ένα CD, αλλά κάποια από τα αρχεία που περιέχει, είναι corrupted

Είναι ένα από τα προβλήματα που αναφέρονται τακτικά στα forums και τα newsgroups που ασχολούνται με την εγγραφή CD. Πολλοί χρήστες παραπονούνται, ότι έγραψαν αρχεία στο CD και δεν μπορούν να τα “διαβάσουν” στη συνέχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ κοινό στα αρχεία zip, καθώς σε αυτά ακόμη και ένα byte να έχει γραφτεί λάθος, γίνεται αντιληπτό, αφού επηρεάζει αποφασιστικά τη δομή του αρχείου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα του αρχείου. Ενδεχομένως το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι hardware – τσεκάρετε για ελαττωματικά καλώδια και συνδέσεις πρώτα. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να έχει να κάνει με το CD-R, όπου έχουν γραφεί τα δεδομένα, ή με τη διαδικασία εγγραφής. Σχετικά συχνά οφείλεται σε προβληματικό firmware, οπότε η λύση είναι η αναβάθμισή του (συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του CD Recorder σας για το “πώς”).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166