Citroën C4 Sedan 1.6 vs Toyota Corolla 1.6 vs Opel Astra Notchback 1.8 vs Mitsubishi Lancer Sport Sedan 1.5

Citroën C4 Sedan 1.6 vs Toyota Corolla 1.6 vs Opel Astra Notchback 1.8 vs Mitsubishi Lancer Sport Sedan 1.5

Παρά τη φθίνουσα πορεία που ακολουθούν οι πωλήσεις των σεντάν αυτοκινήτων στην Ελλάδα (σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου 15 χρόνια), δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επιλέγουν να εισάγουν στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα που δημιουργούν με σκοπό τη διάθεσή τους στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες αγορές. Η νεότερη άφιξη στην ελληνική αγορά είναι αυτή του Citroën C4 sedan. Η πρόκληση για τη Citroën είναι μεγάλη, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει να αντιμετωπίσει καθιερωμένους αντιπάλους.

Σε αυτή τη δοκιμή, το C4 αντιπαρατίθεται με την καταξιωμένη Toyota Corolla, το Astra Notchback, το οποίο έχει ήδη γίνει αποδεκτό από το ελληνικό αγοραστικό κοινό, αλλά και το Mitsubishi Lancer που από τότε που παρουσιάστηκε έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.

Απ’ έξω…

Η πρόσθεση ενός τρίτου όγκου σε αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν ως hatchback δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Η Citroën αποφάσισε να δώσει μια ρετρό νότα στο C4, το οποίο θυμίζει λιμουζίνα του παρελθόντος, με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Τα πίσω φωτιστικά σώματα θυμίζουν τη ναυαρχίδα της Citroën, το C6, ενώ η πρόσθεση του τρίτου όγκου μοιάζει λιγότερο αρμονική σε σχέση π.χ. με το Astra, που επίσης δεν δημιουργήθηκε για να γίνει sedan αυτοκίνητο.

Το Astra Notchback δεν βασίζεται στην πεντάθυρη έκδοση του Astra αλλά στη station και το αισθητικό αποτέλεσμα στο Opel είναι λιγότερο στυλάτο από αυτό στο Citroën, ωστόσο το αυτοκίνητο μοιάζει πιο συμπαγές.

Το Corolla, χωρίς να φέρνει κάτι επαναστατικό στη σχεδίαση των αυτοκινήτων, είναι συμπαθητικό και μοιάζει οικείο σε όποιον το κοιτά, καθώς δεν ξεφεύγει από τα συμβατικά αισθητικά πρότυπα. Το Lancer είναι εξαρχής σχεδιασμένο ως sedan και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα για την πρόσθεση του τρίτου όγκου. Το δυνατό σημείο του Lancer είναι το εμπρός μέρος, το οποίο δείχνει επιθετικό και ταυτόχρονα χαρίζει στην πρόταση της Mitsubishi τον τίτλο του πιο σπορτίβ αυτοκινήτου της δοκιμής μας, παρά το γεγονός ότι εφοδιάζεται με τον μικρότερο κινητήρα της δοκιμής.

… προς τα μέσα

Το εσωτερικό του Citroën C4 είναι πανομοιότυπο με αυτό της πεντάθυρης έκδοσης. Είναι το πιο φουτουριστικό από όλα, ενώ για όσους θεωρούν ότι μπορούν να βολευτούν υπάρχει φυσικά και το τιμόνι με το σταθερό κέντρο, όπου βρίσκονται και όλα τα συχνά χρησιμοποιούμενα χειριστήρια. Εμάς δεν μπορούμε να πούμε ότι μας βόλεψε ιδιαίτερα, καθώς δεν αποτέλεσε σπάνιο φαινόμενο κατά τη διαδικασία μίας στροφής να πιέσουμε τα χειριστήρια και να έχουμε «μικροατυχήματα» του τύπου «ακούσια αλλαγή σταθμού στο ραδιόφωνο».

Oι χώροι για τους πίσω επιβάτες διαφέρουν από αυτούς της πεντάθυρης έκδοσης, καθώς το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου ξεπερνά τα 4,7 μέτρα, ενώ σαφέστατα μεγαλύτερος είναι και ο χώρος αποσκευών (φτάνει τα 513 λίτρα), μια και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος (εκτός από τους αισθητικούς) που κάποιος θα επιλέξει τη sedan έκδοση.

Στην περίπτωση της Corolla τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το εσωτερικό της έχει διαφορές από αυτό του αντίστοιχου hatchback αυτοκινήτου της Toyota (Auris). H κύρια διαφορά είναι η έλλειψη της γεφυρωτής κονσόλας που υπάρχει στο Auris. Έτσι, η Corolla χάνει σε στυλ αλλά κερδίζει σε πρακτικότητα, καθώς το εσωτερικό μοιάζει λιγότερο φορτωμένο. Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας, καθώς φτάνει τα 450 λίτρα.

Το Astra ακολουθεί την επιτυχημένη πρακτική των υπόλοιπων εκδόσεων και δεν διαφοροποιείται αισθητικά από αυτές. Η ουσιαστική διαφορά, όμως, είναι οι μεγαλύτεροι χώροι, καθώς, όπως είπαμε, το Notchback βασίζεται στο πάτωμα της station έκδοσης του Astra και όχι σε αυτό του hatchback. Το αποτέλεσμα είναι ο χώρος αποσκευών να φτάνει τα 490 λίτρα και να είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας, ενώ και οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι αισθητά μεγαλύτεροι από αυτούς του hatchback.

Αναφέραμε ήδη ότι το Lancer είναι το πιο σπορ αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Αυτό περνά και στο εσωτερικό του μια και είναι το πιο λιτό. Παράλληλα, όμως, είναι και το πιο εργονομικό, ενώ την πολύ καλή γενική εικόνα χαλούν τα σκληρά πλαστικά που χρησιμοποιούνται. Πάντως, γενικά η κατασκευή μοιάζει ποιοτική και μόλις συνηθίσετε τη σπαρτιάτικη αισθητική θα εκτιμήσετε την απουσία πολλών διακοπτών που μπερδεύουν το μάτι και το χέρι του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ο χώρος αποσκευών είναι ο μικρότερος της δοκιμής μας, αφού δεν ξεπερνά τα 400 λίτρα.

Στο δρόμο…

…έχουμε να κάνουμε με τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις. Το C4 είναι προσανατολισμένο στην άνεση και είναι αρκετά μαλακό. Σε πολλές στιγμές μπορούμε να πούμε ότι είναι υπέρ το δέον μαλακό, κάτι που επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές, οι οποίες ενδέχεται να τρομάξουν τον οδηγό. Γενικά, πάντως, είναι ασφαλές στο δρόμο. Ο κινητήρας της Citroën -που αποδίδει 110 ίππους- κινεί απλώς ικανοποιητικά το αυτοκίνητο και δεν είναι λίγες οι στιγμές -σε μεγάλο ταξίδι- που ο οδηγός θα επιθυμούσε λίγο περισσότερη ισχύ.

Το Astra έχει το καλύτερο πάτημα στο δρόμο και μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και κρατήματος. Σε συνδυασμό με το πολύ καλό τιμόνι και τα καλά φρένα είναι το κορυφαίο σε οδική συμπεριφορά, αφού εμπνέει σε κάθε περίπτωση τον οδηγό του να το οδηγήσει σε πιο γρήγορους ρυθμούς, χωρίς παράλληλα να θυσιάζει την άνεση των επιβατών. Βέβαια, το Opel είναι το μόνο αυτοκίνητο της δοκιμής μας που είναι εφοδιασμένο με κινητήρα 1,8 λίτρου, γεγονός που του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές του.

Το Lancer, πιστό στο χαρακτήρα του, δίνει μεγαλύτερη βάση στην επιθετική οδήγηση παρά στην άνεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρτήσεις του «τερματίζουν» και ακούγεται το χαρακτηριστικό «κοπάνημα». Βέβαια, σε αυτό έχει να αντιπαραθέσει το εξαιρετικό του τιμόνι, που είναι το καλύτερο της δοκιμής μας, αλλά και το καλύτερο στήσιμό του όσον αφορά στο κράτημα και εν γένει την οδική του συμπεριφορά. Παρ’ ότι έχει τον λιγότερο ισχυρό κινητήρα είναι αρκετά σβέλτο, λόγω και του μικρού του βάρους.

H Corolla είναι το πιο ουδέτερο αυτοκίνητο. Σίγουρα δεν προκαλεί για γρήγορη οδήγηση όπως το Lancer, αλλά επίσης δεν είναι και τόσο μαλακή όσο το Citroën. Μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει γάντι στον μέσο οδηγό, ο οποίος ποτέ δεν θα προκαλέσει ούτε τα όριά του αλλά ούτε και αυτά του αυτοκινήτου του.

Συνολικά…

…και τα τέσσερα αυτοκίνητα θα καλύψουν τις ανάγκες του μέσου Έλληνα οδηγού τόσο με την πρακτικότητά τους, που είναι αυτονόητη στη συγκεκριμένη κατηγορία, όσο και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους. Κορυφαίο μοιάζει το Astra, που παίρνει καλό βαθμό σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι εφοδιάζεται με κινητήρα 1.800 κ.εκ., κάτι το οποίο το βγάζει κάπως εκτός συναγωνισμού στη συγκεκριμένη δοκιμή. Τα υπόλοιπα τρία αυτοκίνητα έχουν το καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα οδηγήσουν τον υποψήφιο αγοραστή στην -έτσι κι αλλιώς δύσκολη- απόφαση.

Το C4 διαθέτει τους καλύτερους χώρους, ενώ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη χαρά της οδήγησης. Το Lancer είναι στο ακριβώς απέναντι άκρο καθώς δίνει βάση στην οδική συμπεριφορά και είναι οδηγοκεντρικό. Έχει όμως και τους μικρότερους χώρους στην κατηγορία στην οποία παραδοσιακά παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Όμως, η αισθητά χαμηλότερη τιμή του τού δίνει ένα σημαντικό αβαντάζ. Το ρόλο του ισορροπιστή παίζει η Corolla, που αποτελεί τον μέσο όρο των δύο αυτών αυτοκινήτων. Η απόφαση δική σας…

Προηγούμενο άρθροΞεκόλλα από τον τέλειο πρώην
Επόμενο άρθροΈχει και η υπομονή τα όρια της
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας