ΑρχικήΕργασίαΕργαζόμενη μητέρα. Το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα

Εργαζόμενη μητέρα. Το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα

Τι πρέπει να ξέρετε όταν μετά την άφιξη του πελαργού παραμένετε στην εργασιακή αρένα!

Θα μπορούσατε και εσείς να ήσασταν μια μαμά «Σταχτοπούτα» που γλυκιά και στωική μεγαλώνει το παιδί της σε έναν παράδεισο μητρικής απλοχεριάς θυσιάζοντας για χάρη του κάθε ίχνος φιλοδοξίας για καριέρα. Προτιμήσατε, όμως γιατί αγαπάτε τη δουλειά σας, αλλά επίσης γιατί οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι, να είσαστε το alter ego της, μια «Κατγούμαν», που σαν σούπερ θηλυκό καταφέρνει να συνδυάζει έστω και με χίλια ζόρια, μητρότητα και καριέρα.

Το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα

Από την ημέρα που αποκτήσατε το πρώτο σας μωράκι, αναρωτιέστε αν πρέπει τελικά να επιστρέψετε στη δουλειά σας. Αν τελικά επιλέξετε την παραίτηση σας, μπορεί μετά από λίγο καιρό, να αναρωτιέστε, αν κάνατε σωστή επιλογή. Το να είσαστε όλη μέρα μόνη με ένα μωρό στο σπίτι, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση της απομόνωσης και έτσι κάποια στιγμή να νοσταλγήσετε τους συναδέλφους και τις συνήθειες που εξασφαλίζετε το επαγγελματικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, αν γυρίσετε στη δουλειά, μπορεί να νιώθετε ενοχές γιατί δεν περνάτε αρκετό χρόνο με το παιδί σας. Αν τύχει και βρεθείτε σε ένα τέτοιο δίλημμα, σκεφθείτε προσεκτικά τι ακριβώς θέλετε να κάνετε έχοντας υπόψη σας, πως δεν είσαστε υποχρεωμένη έτσι και πάρετε μια απόφαση να την τηρήσετε μέχρι το τέλος της ζωής σας! Το πρώτο που πρέπει να κάνετε πριν επιστρέψετε στην εργασία σας, είναι να συζητήσετε με τον εαυτό σας και με τον σύντροφο σας για να διαπιστώσετε αν αυτό είναι το καλύτερο για σας την ίδια και για το παιδί.

Μην φοβάστε τις αλλαγές

Πριν γίνετε μαμά συζητούσατε για αύξηση μισθού και θέση στην ιεραρχία. Η αναπάντεχη εγκυμοσύνη, σας γέμισε χαρά και δέος, αλλά σας ανάγκασε ν αλείψετε πολύ καιρό από τη δουλειά. Τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα και η νέα εμπειρία, σας γεμίζει με φόβο, αμφιταλαντεύσεις, αγωνία. Μέσα σε όλο τον εσωτερικό σας πανικό έρχονται παράλληλα και τα πρακτικά προβλήματα να σας βάλουν μια ακόμα τρικλοποδιά.

Και αυτό, γιατί επιστρέφοντας σπίτι το απόγευμα ένα βουνό από οικιακές υποχρεώσεις περιμένουν τα χεράκια σας για να πάρουν μπρος. Από τη στιγμή μάλιστα που γίνατε μαμά κάποια πράγματα έχουν δραματικά αλλάξει. Σε μια τέτοια φάση, όπου μπορεί να είσαστε ευσυγκίνητη και ευερέθιστη αλλάζοντας διάθεση από τη μια στιγμή στην άλλη, αντί να παραδοθείτε αμαχητί, γκαζώστε ακόμα περισσότερο για να ξεπεράσετε εμπόδια και… προκλήσεις.

Η πρόκληση της δίαιτας

Από την μέρα που γίνατε μαμά, σας είναι αδύνατον όσο κι αν προσπαθείτε να χάσετε τα παραπάνω κιλά που πήρατε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη σας, αν μάλιστα θηλάζετε το μωρό σας, η προσπάθεια για δίαιτα φαντάζει σχεδόν χαμένο όνειρο. Η αλήθεια είναι πως είτε από ενοχές είτε επειδή το θεωρείτε μέσο χαλάρωσης τσιμπολογάτε ή τρώτε ότι περισσεύει. Κόψτε τις δυο κακές αυτές τάσεις αμέσως, είναι ο μόνος τρόπος να χάσετε κιλά! Ηρεμήστε και σκεφθείτε, πρώτον πως η μητρότητα έτσι κι αλλιώς σας χαρίζει λάμψη, δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με πολλούς γιατρούς χαρακτηρίζεται ως φυσικό ντόπινγκ!

Η πρόκληση της ιδανικής μπέιμπι σίτερ

Η επιλογή της ιδανικής μπείμπι σίτερ χρειάζεται χρόνο και σωστή οργάνωση.

Αφού πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ζητήστε της να έρθει δοκιμαστικά κάποιες φορές πριν την προσλάβετε. Δώστε μεγάλη σημασία σε όλα τα θέματα ασφάλειας. Για όσο χρονικό διάστημα κι αν λείπετε δίνετε γραπτώς στον άνθρωπο που φροντίζει το παιδί σας όλα τα τηλέφωνα που μπορεί να σας βρει. Φροντίστε να έχετε κολλημένα πάνω στο ψυγείο τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Η πρόκληση της γιαγιάς

Μιλήστε στον παππού και τη γιαγιά για το μείζον θέμα της ασφάλειας. Φροντίστε μάλιστα να είστε απόλυτοι σε ότι αφορά την ασφάλεια του παιδιού.

Μην ανησυχείτε για τα μικρά χατίρια. Εξάλλου, η γιαγιά έχει το προνόμιο να κάνει κάποια μικρά χατίρια και να… κακομάθει το εγγονάκι της λίγο παραπάνω. Μην της στερήσετε τη χαρά αυτή.

Η πρόκληση της χαμένης ενέργειας

Όταν έχετε μωρό και παράλληλα δουλεύετε δεν είναι περίεργο να πηγαίνετε συχνά στο γραφείο με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και με την ψυχή στο στόμα! Αντιστρέψτε τα πράγματα και νιώστε φρέσκια και δροσερή ακολουθώντας τους εξής κανόνες:

 • Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφο σας-οι περισσότεροι νέοι άντρες είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν, από φίλους και συγγενείς.
 • Μην αμελείτε να τρώτε καλό πρωινό, πρόκειται για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, επίσης σωστό μεσημεριανό. Για να διατηρήσετε την ενέργεια σας, μην περιμένετε να έρθει το βράδυ για να φάτε
 • Προσέχετε τι τρώτε. Αν λείπει από τον οργανισμό σας ο σίδηρος, επιλέξτε το μεσημεριανό σας να είναι ενισχυμένο σε σίδηρο. Έχετε υπόψη σας, πως σύμφωνα με έρευνες το 30% των γυναικών έχει παραπανίσια κιλά από τις εγκυμοσύνες, το 41% τσιμπολογά διαρκώς σνακς, κυρίως στο γραφείο, και το 70% τρώει στη δουλειά ότι και οι συνάδελφοι!
 • Προσέξτε την καφεΐνη. Ο καφές μπορεί να χαρίζει ενέργεια, αλλά υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σας.

Προλάβετε την κρίση άγχους

Έχετε γυρίσει εξοντωμένη από το γραφείο στο σπίτι, όπου το μωρό σας κλαίει σπαρακτικά και η κατάσταση στον χώρο είναι απερίγραπτη! Η αίσθηση, πως ως εργαζόμενη πλέον μαμά, δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τις νέες σας υποχρεώσεις, οι αλλαγές στην κοινωνική σας ζωή, και η αναβλητικότητα που λόγω εξάντλησης σας χαρακτηρίζει στο γραφείο, δεν αργούν να σας δημιουργήσουν κρίση πανικού! Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να προλάβετε σε τέτοιες περιπτώσεις τις κρίσεις άγχους υιοθετώντας τους εξής κανόνες στη ζωή σας:

 • Μην θέτετε υπερβολικά πιεστικούς στόχους στον εαυτό σας, αλλά μονάχα ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Εκφράστε αυτά που νιώθετε στους δικούς σας
 • Φροντίστε τον εαυτό σας ακόμα κι όταν ήσαστε μόνη στο σπίτι

Ο πεντάλογος της νίκης

 • Μετά τη δουλειά πηγαίνετε βόλτα το μωρό με το καροτσάκι παρέα με μια φίλη σας
 • Μιλάτε με τον σύντροφο σας για τα συναισθήματα σας
 • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και καφεΐνης, γιατί επιτείνουν το στρες
 • Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό για να φεύγουν οι τοξίνες από το σώμα σας
 • Αφιερώνετε χρόνο για διασκέδαση, όση δουλειά κι αν έχετε
 • Αντιμετωπίστε τις μικρό-αδυναμίες σας με χιούμορ.

Η συμπεριφορά σας στο γραφείο

Από την ημέρα που επιστρέφετε στη δουλειά σας φροντίστε όσο εργάζεστε να είσαστε συγκεντρωμένη, η ανησυχία για το μωρό που αφήσατε πίσω σας δεν πρέπει να επηρεάζει την απόδοση σας στη δουλειά που την έχετε ανάγκη και επιπλέον την γουστάρετε. Θυμηθείτε να ενημερωθείτε με την επιστροφή σας στο γραφείο για τις εξελίξεις στον εργασιακό σας τομέα τον καιρό που λείπατε και ζητήστε να μάθετε τα νέα των συναδέλφων σας.

Το μπλοκάκι… σωτηρίας

 • Προγραμματίζετε τις δουλειές από το προηγούμενο βράδυ.
 • Βάζετε ξυπνητήρι είκοσι λεπτά νωρίτερα.
 • Κρατήστε οργανωμένη ατζέντα, αντί για χαρτάκια «post it».
 • Τοποθετείστε τις υποχρεώσεις σας μέσα στον χρόνο.
 • Κάνετε αντίγραφα των σημαντικών εγγράφων.
 • Σημειώνετε κάπου τις εκκρεμότητες σας και μην τις αφήνετε να πολλαπλασιάζονται.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166