ΑρχικήHow toEshop (διαδικτυακό κατάστημα), πώς επιτυγχάνεται η αναγέννηση του

Eshop (διαδικτυακό κατάστημα), πώς επιτυγχάνεται η αναγέννηση του

Eshop (διαδικτυακό κατάστημα), πώς επιτυγχάνεται η αναγέννηση του.

Οι συνειδητοποιημένοι έμποροι λιανικής πώλησης στα eShop συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ για να μάθουν τι πραγματικά θέλει ο πελάτης, ούτως ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να τον εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά.

Η Forrester περιγράφει μια επιτυχημένη επιχείρηση με γνώμονα τις ιδέες που «αξιοποιεί συστηματικά τα δεδομένα και εφαρμόζει αναλυτικά προερχόμενη γνώση για τη δημιουργία διαφοροποιημένων εμπειριών και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος».

Η λιανική βιομηχανία περνά μια από τις πιο αγχωτικές και τεράστιες αλλαγές στην ιστορία της. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία αυτοματισμού, όταν ευθυγραμμίζεται με την υπηρεσία πληροφοριών δεδομένων για τη συνεχή βελτίωση των λειτουργιών, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε έναν μεσαίου μεγέθους λιανοπωλητή να είναι πιο ανταγωνιστικός και επιτυχημένος από ποτέ. Για να δημιουργήσετε περισσότερες πωλήσεις, να προσεγγίσετε περισσότερους πελάτες, να παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα και να βελτιστοποιήσετε τις επιχειρήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα τα γενικά έξοδα.

Αυτά τα εργαλεία και οι πρακτικές επιτρέπουν ένα μοντέλο λειτουργίας που έχει εμμονή με τον πελάτη, το οποίο πολλοί λιανοπωλητές προσπαθούν, ειδικά καθώς πλησιάζει η εποχή των Χριστουγέννων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταγράψετε τα στοιχεία, τις μετρήσεις και τις αναφορές σας για να προετοιμάσετε τη λιανική σας λειτουργία, κοντεύοντας στα Χριστούγεννα, το οποίο θεωρείται ως το πιο κρίσιμο διάστημα πωλήσεων του έτους.

Για να ξεκινήσετε, συνιστούμε να επικεντρωθείτε στους τρεις βασικούς τομείς λειτουργίας.

Μέτρηση αναφορών λιανικής πώλησης

Δημιουργία στρατηγικής προϊόντος και περιθωρίου κέρδους.

Η λειτουργία μια; πλατφόρμα; διαχείρισης λιανικής πώλησης που βασίζεται σε νέες τεχνολογίες και συστήματα σημαίνει ότι έχετε στην κατοχή σας σημαντικές ποσότητες δεδομένων και αναφορών στα χέρια σας ανά πάσα στιγμή, από τις αναλύσεις λιανικής και τις πληροφορίες πελατείας μέσω CRM έως τα σύνολα δεδομένων λιανικής για λογιστική, απογραφή, παραγγελίες και προμηθευτές.

Είστε εξοπλισμένοι για να εντοπίσετε περιοχές στις οποίες πληρούνται ή λείπουν οι δείκτες KPI λιανικής πώλησης και στη συνέχεια προχωρήστε σε απαραίτητες προσαρμογές;

Η εποχή των Χριστουγέννων οδηγείται από εκπτώσεις, προσφορές και σημαδιακές ημέρες πώλησης, όπως η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday), ώστε να αποκτήσετε μία σαφής μέτρηση για το αληθινό σας κόστος των προϊόντων (τα συναφή έξοδα μεταφοράς, φόρου, και αποθήκευσης) είναι απαραίτητα για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση εκτός από την επιλογή προμηθευτή.

Με αυτές τις γνώσεις σχετικά με το κόστος για κάθε προϊόν, μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια τα πραγματικά μικτά περιθώρια, να αναθεωρήσετε τα στοιχεία πωλήσεων και παραγγελιών πέρυσι σε συνδυασμό με τους δείκτες KPI και, στη συνέχεια, να δείτε πώς κυμάνθηκαν τα έξοδα με την πάροδο του χρόνου και πώς επηρεάστηκαν τα περιθώρια.

Οι εκπτώσεις και οι προωθήσεις μπορούν να προγραμματιστούν, ενώ γνωρίζετε πώς η μείωση των τιμών θα χτυπήσει τα περιθώρια κέρδους. Η χρήση των σχέσεών σας με προμηθευτές είναι ένα το κλειδί για την χριστουγεννιάτικη στρατηγική προετοιμασία και σας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτείτε την τιμολόγηση και τυχόν προσφορές που μπορεί να είναι διαθέσιμες, ειδικά για τις προσφορές σας στο Black Friday.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να χάσετε τις ευκαιρίες πώλησης λόγω έλλειψης απογραφής. Η ανασκόπηση του παρελθόντος και οι εκθέσεις χαμηλού αποθέματος αντικατοπτρίζει τα κενά απογραφής προϊόντων που θα θέλετε να αποτρέψετε και θα σας επιτρέψει να αυτοματοποιήσετε εκ νέου τις παραγγελίες βάσει των επιπέδων αποθεμάτων, να επανατοποθετήσετε τις ποσότητες και να ορίσετε προμηθευτές.

Όχι μόνο θα βοηθήσει αυτό να αποτρέψει τις απώλειες των πωλήσεων και να διατηρήσει τις σχέσεις σας με τους πελάτες σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά θα σας εξοπλίσει με πλήρη ετοιμότητα και κατά συνέπεια λιγότερο άγχος.

Τα δεδομένα λιανικής πώλησης στο eShop μπορούν επίσης να επιτρέψουν πιο λεπτομερή ανάλυση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων κόστος ανά παραγγελία, τα ποσοστά πώλησης, και τις τάσεις έχει το κάθε προϊόν, δίνοντάς σας μια σαφή προοπτική για κάθε περιοχή και μια συνολική εικόνα της λειτουργίας σας.

Μετρήσεις πωλήσεων και απόδοση πελατών στο eShop (διαδικτυακό κατάστημα)

Ο σημερινός πελάτης διακατέχεται από εμμονές και δύστροπη νοοτροπία, τα δεδομένα είναι ο φίλος σας όταν πρόκειται για την παρακολούθηση που θα κάνει ο αγοραστής των προϊόντων σας, από την πρώτη επαφή έως τη μετατροπή, για να διασφαλίσετε ότι παρέχετε τη βέλτιστη εμπειρία στον πελάτη.

Η βασική προϋπόθεση για μία καλή εμπειρία του πελάτη στο e-shop σαςστην σχετίζεται άμεσα με το κατά πόσο λειτουργικός είναι ο ιστότοπος σας. Η Nielsen’s Global Trust στη που έχει αναλύσει διεξοδικά τον τομέα της διαφήμισης αναφέρει ότι “οι ιστοσελίδες με επώνυμα σήματα είναι η δεύτερη πιο αξιόπιστη μορφή διαφήμισης, πίσω από τις συστάσεις από φίλους και οικογένειες”.

Έτσι θα ήταν έξυπνο να διεξάγεται ένα λεπτομερή έλεγχο της ιστοσελίδας σας για να καθαρίσετε τους νεκρούς συνδέσμους και τις προβληματικές σελίδες, να επιλύσετε ζητήματα με αργή φόρτωση σελίδων ή εικόνων και να ενσωματώσετε τα δεδομένα από το Google Analytics για τον εντοπισμό αιχμών κυκλοφορίας που αποδίδονται σε καμπάνιες μάρκετινγκ και υλοποιήσεις SEO.

Το επόμενο βασικό σημείο δεδομένων είναι η ανασκόπηση των ποσοστών εγκατάλειψης του καλαθιού αγορών σας σε ετήσια βάση (YOY). Πώς συγκρίνεται; Ελέγξτε τι μέτρα ελήφθησαν για την επίλυση πιθανών ζητημάτων, όπως η διαδικασία πληρωμής, οι πολιτικές αποστολής και επιστροφής προϊόντων, η διαθεσιμότητα προϊόντων, η πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο και άλλοι λόγοι για τους πιθανούς πελάτες, αποτιμώντας τα σημεία που πρέπει να επιλυθούν.

Μπαίνετε στη διαδικασία να θυμίζετε στους επισκέπτες του e-shop σας να κάνουν συστάσεις στους φίλους και την οικογένεια τους; διότι μια κρίσιμη πτυχή της επιχείρησής σας. Οι σελίδες των προϊόντων σας προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες να αφήσουν μια θετική αξιολόγηση προϊόντων; Τι λένε; Εάν έχετε παρουσία στο Amazon, πώς σας βαθμολογούν εκεί και παρακολουθείτε συνεχώς τις κριτικές πελατών;

Τι λένε οι πελάτες για εσάς, αλλά όχι σε εσάς, στα κοινωνικά μέσα και blogs; Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το socialmention.com θα σας επιτρέψει να έχετε γρήγορα πρόσβαση και να αξιολογήσετε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές καταστάσεις δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προσεγγίσετε αυτούς τους καταναλωτές one-to-one.

Η επιλογή επιλεγμένων πελατών και η παροχή κινήτρων για ανατροφοδότηση είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος για να παραμείνετε αποτελεσματικοί απέναντι στις ανάγκες ικανοποίησης των πελατών που πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι αγοραστές σας είναι ευτυχείς και λένε στους φίλους τους ότι στο e-shop σας βρήκαν σπουδαία πράγματα σε χαμηλή τιμή.

Η αναφορά ανάλυσης πωλήσεων από τον πελάτη μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές γνώσεις σχετικά με τις τάσεις αγοράς με επαναλαμβανόμενους πελάτες και είναι ένα τέλειο εργαλείο στόχευσης για τις έρευνές σας.

Όταν συνδυάζεται με την ίδια αναφορά πωλήσεων που φιλτράρεται ανά προϊόν, μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των προϊόντων που έχουν περισσότερο απόλυτη απήχηση στους πιο πιστούς πελάτες σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρυθμίσετε τις καμπάνιες διακοπών σας για να στοχεύσετε αυτήν την επιλεγμένη ομάδα με παρόμοια προϊόντα για την εποχή αγορών.

Μετρήσεις μάρκετινγκ και προώθησης

Αν έχετε φέρει την αυτοματοποίηση στις λειτουργίες back office, έχετε τώρα περισσότερο χρόνο, χρήματα και πόρους για να αφιερώσετε την προσπάθεια και τη δοκιμή των τελευταίων εξελίξεων σε εργαλεία και πλατφόρμες ψηφιακού μάρκετινγκ για την καλλιέργεια σχέσεων με τους πελάτες. Εάν είστε έτοιμοι σε όλα τα παραπάνω που προαναφέρθηκαν, τότε αυτό είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα για να κάνει την επιχείρηση σας κερδοφόρα.

Η Google ανακοίνωσε μια καινοτομία διαφήμισης στην πρόσφατη διάσκεψη I / O που αλλάζει το παιχνίδι, ήταν η δυνατότητα των επιχειρήσεων να συνδέουν τα σημεία μεταξύ μιας αναζήτησης ιστού Google ή του AdWords και μιας αγοράς στο κατάστημα.

Σύμφωνα με CNN, “Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών παρέχουν στην Google κρυπτογραφημένες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές, τις οποίες το λογισμικό της Google συγκρίνει τα προφίλ Google με τα άτομα που είδαν συναφείς διαφημίσεις.” Οι νόμοι απορρήτου και τα κρυπτογραφημένα δεδομένα εμποδίζουν την Google να μοιράζεται συγκεκριμένα δεδομένα και ονόματα πελατών με τους διαφημιζόμενους της Google , αλλά μπορούν να σας πουν πόσοι πελάτες έκαναν κλικ στη διαφήμισή σας, πραγματοποίησαν μια αγορά στο κατάστημά σας και πόσα ξόδεψαν: δηαλαδή θα γνωρίζετε ακριβώς τα δεδομένα κατά την παρακολούθηση του ταξιδιού του αγοραστή.

Από εκεί μπορείτε να συνδέσετε περαιτέρω σημεία, ευθυγραμμίζοντας τις πληροφορίες πελατών και τα δεδομένα CRM με τις μετρήσεις διαφημίσεων της Google για μια ακόμα πιο καθαρή εικόνα της διαφημιστικής επένδυσής σας.

Πρόκειται για μια τεράστια κίνηση όσον αφορά τη δυνατότητα να αποδώσουν τελικά οι διαφημίσεις του eShop σας με φυσικό τρόπο που δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα. Ήταν επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας διαφοροποίησης που η Google χρειάστηκε να διατηρήσει σχετικά με την κυριαρχία της στην διαφήμιση, με το Facebook να είναι ο μόνος σημαντικός παίκτης που έπρεπε να κάνει γρήγορες αλλαγές στην πλατφόρμα του για την καλύτερη υποστήριξη προς τους διαφημιζόμενους.

Μιλώντας για το Facebook και οποιεσδήποτε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται μέσα στο κουτί εργαλείων μάρκετίνγκ σας, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να εκτελέσετε ένα έλεγχο των social media, ειδικά αν ξοδεύετε χρήματα για διαφημίσεις σε τούτο τον τομέα. Αυτό θα σας επιτρέψει να μετρήσετε ποιες πλατφόρμες λειτουργούν καλύτερα ανά τομέα πελατών, γεωγραφική περιοχή και ανά προϊόν.

Καθώς αρχίζετε να προγραμματίζετε τα σχέδια σας για την στρατηγική μάρκετινγκ κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο, λάβετε υπόψη ποιες πλατφόρμες social media δεν έχουν τα εχέγγυα να υποστηρίξουν ολοκληρωτικά τις διαφημιστικές σας προσπάθειες, αλλά και ποιες προσφέρουν τη δυνατότητα να μπορείς να πουλάς απευθείας σε τούτες τις πλατφόρμες.

Πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης, από μικρές μπουτίκ μέχρι μεγάλες μάρκες, όπως η Nike, έχουν αγκαλιάσει και επιτύχει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Instagram. Σύμφωνα με το The Drum, “Η παρούσα κίνηση σημαίνει ότι η Nike θα βρεθεί μπροστά και στο κέντρο της δραστηριότητας των κοινωνικών δικτύων- και θα βρίσκεται αναπόφευκτα ένα βήμα πιο κοντά στα πορτοφόλια των υποψήφιων πελατών της”.

Ο σημερινός σύγχρονος λιανοπωλητής έχει την ευκαιρία να συλλέξει περισσότερα δεδομένα από ποτέ, αλλά είναι όλα σχετικά με το πώς τα χρησιμοποιείτε, διότι έχει μεγάλη σημασία. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα δεδομένα για να επωφεληθείτε και να ετοιμάσετε την επιχείρηση ή το eShop σας για μια πολυάσχολη περίοδο, όχι μόνο των εορτών, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166