FIAT 500 Twinair Turbo: Λύση στην οικονομική δυσπραγία

FIAT 500 Twinair Turbo: Λύση στην οικονομική δυσπραγία

Σε αυτή την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας, το FIAT 500 είναι το πρώτο μοντέρνο ευρωπαϊκό μικρό αυτοκίνητο που φέρει δικύλινδρο κινητήρα με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνακόλουθα της εκπομπής ρύπων.

Τέκνο της οικονομικής ύφεσης

Και για ν’ αποδώσουμε τα «…του Καίσαρος τω Καίσαρι.» θα πρέπει να πούμε πως η FIAT ανέκαθεν είχε την τόλμη, ως εταιρεία, να χρησιμοποιεί πρώτη ριζοσπαστικές τεχνολογικές λύσεις στα προϊόντα της. Όσο για το 500, όλοι γνωρίζουμε ότι οι πισωμήχανοι πρόγονοί του είχαν δικύλινδρο κινητήρα. Απλώς, σήμερα η προσέγγιση αλλάζει: τότε το 500 ήταν ένα λαϊκό αυτοκινητάκι που έπρεπε να είναι προσιτό. Σήμερα το 500 είναι ένα…«τρέντι» όχημα που οπωσδήποτε δεν είναι φτηνό αλλά πρέπει να καταναλώνει και να μολύνει λιγότερο.

Το επιχείρημα της FIAT είναι ότι ο νέος της κινητήρας έχει επιδόσεις ενός συμβατικού συνόλου 1.400 κ.εκ., αλλά με 30% μικρότερη κατανάλωση, χάρη στον μικρό του όγκο αλλά και στην τεχνολογία που διαθέτει. Οπως το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων MultiAir, το οποίο από μόνο του μειώνει κατά 10% την κατανάλωση.

Περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης επιτυγχάνεται και από τις μικρότερες εσωτερικές τριβές του συνόλου (λιγότερα έμβολα, λιγότερα κινούμενα μέρη), ενώ ο μικρός υπερσυμπιεστής εξάτμισης που διαθέτει εξασφαλίζει γρήγορη απόκριση στο γκάζι και πρακτικά ελαχιστοποιεί την υστέρηση (turbo lag). Εκτός από αισθητά μικρότερος, σε σχέση με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα, ο TwinAir είναι κατά 7 κιλά ελαφρύτερος από τον ατμοσφαιρικό, τετρακύλινδρο FIRE των 1,2 λίτρων και 13 κιλά πιο ελαφρύς από τον αντίστοιχο 1.400άρη κινητήρα της FIAT.

Στο δρόμο, το 500 δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με τα τετρακύλινδρα αδέλφια του, σε ό,τι αφορά στην οδική συμπεριφορά. Ο ελαφρύτερος κινητήρας του έχει βελτιώσει θεωρητικά την κατανομή βάρους εμπρός/πίσω, αλλά στην πράξη ο μέσος οδηγός δεν θα το αντιληφθεί.

Με τον TwinAir το αυτοκίνητο αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον: Μόνο όταν ο κινητήρας δουλεύει στο «ρελαντί» ή κοντά στο όριο περιστροφής του, καταλαβαίνεις ότι είναι δικύλινδρος. Τότε είναι που γίνεται περισσότερο αντιληπτός ο «πριονωτός» ήχος του. Ακόμα κι έτσι, όμως, η χροιά του είναι ευχάριστη και η λειτουργία του πολιτισμένη χωρίς πολλούς κραδασμούς (διαθέτει αντικραδασμικό άξονα).

Το αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδεύει με 130+ χλμ./ώρα και αυτό που ακούγεται είναι περισσότερο οι αεροδυναμικοί θόρυβοι, παρά ο κινητήρας. Οι μηχανικοί της FIAT ισχυρίζονται πως στις 1.900 rpm (εκεί που η ροπή παίρνει τη μέγιστη τιμή της) ο TwinAir έχει κατά 25% υψηλότερη ροπή από τον τετρακύλινδρο 1.400άρη κινητήρα της FIAT και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Το αυτοκίνητο δίνει και στην πράξη αυτή την αίσθηση: ο κινητήρας είναι πολύ΄ελαστικός και ανεξαρτήτως της επιλεγείσας σχέσης, ανεβάζει στροφές γρήγορα και… αδιαμαρτύρητα!

Κατά την κίνηση εντός πόλης και όταν ο κινητήρας λειτουργεί κάτω από τις 3.000 rpm δεν διαφέρει και πολύ σε αίσθηση από τον τετρακύλινδρο 1.400άρη. Οταν, όμως, το όριο αυτό ξεπεραστεί, ο TwinAir θυμίζει περισσότερο κινητήρα μοτοσικλέτας, τόσο στο θόρυβο όσο και στην ευκολία με την οποία ανεβάζει στροφές. Ο ήχος του γίνεται αισθητός και ίσως να είναι και λιγάκι κουραστικός στο ταξίδι, αλλά μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο ακολουθεί χωρίς πρόβλημα την κυκλοφορία.

Αντί επιλόγου

Εδώ που τα λέμε, η τιμή του είναι λιγάκι «τσιμπημένη» και ίσως υπάρξουν κάποιοι που δεν θα εκτιμήσουν την πρωτοτυπία του συγκεκριμένου κινητήρα, προτιμώντας τις πιο συμβατικές, τετρακύλινδρες εκδόσεις του αυτοκινήτου.

Όμως, γεγονός είναι πως το 500 παραμένει ευχάριστο στην οδήγησή του, ενώ είναι πραγματικά πιο οικονομικό στην πράξη και σαφώς πιο «καθαρό» από πλευράς ρύπων. Κι αν δεν σας εντυπωσιάζουν τα 95 g/km CO2 που εκπέμπει, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείτε να παραβλέψετε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που σας προσφέρει.

Πέρα από τη… διάσωση του πλανήτη, ο ολιγαρκής σε καύσιμο δικύλινδρος κινητήρας αυξάνει κατά 100-120 km την εμβέλεια του αυτοκινήτου. Ο TwinAir είναι η απτή απόδειξη της προόδου που είναι δυνατόν να γίνει άμεσα (δηλαδή με την υπάρχουσα τεχνολογία) προς την περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλευση του κινητήρα TwinAir είναι πολύτιμη για την γκάμα των μοντέλων της FΙΑΤ, η οποία είναι (κατά μέσο όρο) αυτή με τους χαμηλότερους ρύπους στην Ευρώπη!

Είτε μας αρέσει είτε όχι, κινητήρες σαν κι αυτόν δείχνουν τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν. Δηλαδή, κάποτε αξιολογούσαμε ένα αυτοκίνητο ρωτώντας «πόσο τρέχει». Τώρα αυτό που μας νοιάζει είναι το… «πόσο καίει». Τουλάχιστον, το συγκεκριμένο μοτέρ, εκτός από ριζοσπαστικό, διατηρεί και τον διασκεδαστικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Πάλι καλά!

Υστερόγραφο: Nα υπενθυμίσουμε μόνο σε αυτό το σημείο, ότι για να δείτε τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα πρέπει να κάνετε… κλικ με το mouse στο μεγάλο «preview» του «Photo box» στο επάνω αριστερό μέρος στην αρχή του κάθε θέματος, αφού πρώτα επιλέξετε τη φωτογραφία που θέλετε από το πιο μικρό «preview» με τα κίτρινα βελάκια.