Το όνομα της τότε πολυαναμενόμενης ενσάρκωσης, της κυρίαρχης ποδοσφαιρικής σειράς της EA παραπέμπει σε ποδοσφαιρική ενδεκάδα και –κατ’ επέκταση- σε πληρότητα. Μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το προϊόν ως σύνολο; Το FIFA 10 ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιρικός εξομοιωτής και παραμένει η πιο σημαντική σύγχρονη κυκλοφορία στην κατηγορία αυτή, αφού εισήγαγε την κίνηση 360 μοιρών, απελευθερώνοντας τον έλεγχο των παικτών και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς μία πιο ρεαλιστική απόδοση του αθλήματος.
Ωστόσο, δεν απέφυγε κάποια «φάουλ», με σημαντικότερα το υπερβολικά εύκολο passing game και το σχεδόν εγγυημένο σκοράρισμα με ψηλοκρεμαστά σουτ. Τα δύο αυτά ελαττώματα ήταν και τα πρώτα που εξαλείφθηκαν στο FIFA 11. Οι μπαλιές λόμπες έχουν πλέον πολύ δύσκολα το επιθυμητό αποτέλεσμα και αποτελούν την τελευταία λύση σε τετ-α-τετ, γεγονός που συνάδει με την πραγματικότητα. Η περισσότερη προσπάθεια όμως έχει διοχετευθεί στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού passing game.
Πέρυσι, σχεδόν κάθε πάσα έβρισκε το στόχο της και το διαδοχικό πάτημα του σχετικού πλήκτρου σε συνδυασμό με το κράτημα της σωστής κατεύθυνσης ήταν αρκετά ώστε η μπάλα να κινείται με ταχύτητα και υπερβολική ακρίβεια από παίκτη σε παίκτη. Όχι πια. Στο FIFA 11 παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο: η στάση του σώματος του παίκτη, οι ικανότητές του στην εναλλαγή της μπάλας και τη δημιουργία παιχνιδιού, η διάρκεια πατήματος του πλήκτρου, η κατεύθυνση στην οποία κοιτάζει και το αν η πάσα γίνεται με το «καλό» του πόδι ή όχι.
Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν είναι αυτοματοποιημένη και αναγκάζει τον χρήστη να σχεδιάζει τις κινήσεις του με βάση τους προαναφερθέντες παράγοντες. Το ίδιο ισχύει και για τα σουτ, η έκβαση των οποίων επηρεάζεται από εξίσου μεγάλο αριθμό παραγόντων. Όσο για τις κεφαλιές, η αποτελεσματικότητά τους έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με πέρυσι κι έτσι το παιχνίδι με σέντρες μπορεί πλέον να εφαρμοστεί επιτυχώς.
Οι ντρίπλες με τον μοχλό κατεύθυνσης παραμένουν το ίδιο ρεαλιστικά δύσκολες με πριν, αλλά εφικτές. Βασίζονται και πάλι στη λογική της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης που εκμεταλλεύεται την αδράνεια του αμυντικού και η αποτελεσματικότητά τους είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα της τεχνικής κατάρτισης του παίκτη που ελέγχετε.
Αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την έμφαση που έχει δοθεί φέτος στην προσπάθεια διαφοροποίησης των παικτών με βάση τις πραγματικές ικανότητές τους. Πράγματι, παίκτες του επιπέδου του Lionel Messi και του Cristiano Ronaldo, όχι μόνο είναι γρηγορότεροι και πιο ευλύγιστοι από τους υπόλοιπους, αλλά πασάρουν, σουτάρουν και κινούνται διαφορετικά. Έτσι, η σωστή τοποθέτηση τους στο σύστημα της ομάδας και η ανάλογη εκμετάλλευσή τους στη διάρκεια του αγώνα, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Το ίδιο δε, φαίνεται να ισχύει και για τους τερματοφύλακες, οι οποίοι έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά σε σχέση με πέρυσι, αλλά αποκρούουν τα σουτ -από απόσταση κυρίως- με πανομοιότυπο τρόπο. Το σημαντικότερο είναι ότι η EA έχει διορθώσει την έως τώρα λάθος εκτίμησή της σε ότι αφορά το ρόλο που παίζει ο σωματότυπος των παικτών στην διεκδίκηση της μπάλας.
Στην προηγούμενη έκδοση, αν ένας παίκτης ήταν μικρόσωμος, δεν είχε ελπίδα να διατηρήσει την ισορροπία του αν πιεζόταν από κάποιον σωματώδη αμυντικό. Ακούγεται λογικό, όμως δεν λαμβανόταν υπόψη ο καλύτερος έλεγχο της μπάλας και η σταθερότητα που προκύπτει από το χαμηλό κέντρο βάρους των κοντών ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Messi, ο οποίος ενώ στην πραγματικότητα δύσκολα χάνει τον έλεγχο της μπάλας ακόμη και όταν μαρκάρεται στενά, στο FIFA 10 έπεφτε με ένα… φύσημα. Πλέον τα πράγματα δεν είναι έτσι και οι μικρόσωμοι, αλλά «τεχνίτες» παίκτες μπορούν να αποδώσουν με βάση τις πραγματικές δυνατότητές τους.
Σε γενικές γραμμές το FIFA 11 βασίζεται στη λογική της εξέλιξης, δεν παρέλειψε όμως να εισάγει και ένα νέο χαρακτηριστικό. Πρόκειται για την δυνατότητα αποκλειστικού ελέγχου του τερματοφύλακα, η οποία επιτρέπει πλέον πλήρη online ματς 11 εναντίον 11. Τα προαιρετικά βοηθήματα που παρέχονται είναι αρκετά, είτε πρόκειται για γραμμές που απεικονίζουν την τροχιά της μπάλας, είτε για το πλήκτρο αυτόματης τοποθέτησης στην κατάλληλη θέση.
Η ικανότητα όμως του χρήστη να σκέφτεται σαν τερματοφύλακας και τα γρήγορα αντανακλαστικά καθορίζουν εν τέλει την αποτελεσματικότητά του. Αν και επρόκειτο για ένα δύσκολα υλοποιήσιμο χαρακτηριστικό, το αποτέλεσμα ικανοποιεί, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για την πρώτη σχετική προσπάθεια της EA. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και εντοπίζονται κυρίως στην περιορισμένη ευλυγισία του τερματοφύλακα και τις περιστασιακά προβληματικές βουτιές που πραγματοποιεί.
Αν υπάρχει κάποιο προφανές αρνητικό χαρακτηριστικό, αυτό αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού, στην περίπτωση του single-player mode και της συνεργασίας δύο παικτών ενάντια στην CPU. Οι ομάδες που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη πιέζουν ασταμάτητα, δεν μπορούν να σκοράρουν παρά μόνο στο δυσκολότερο επίπεδο και γενικά δεν λειτουργούν με ρεαλιστικό τρόπο. Στα αρνητικά του παιχνιδιού εντάσσεται -οριακά- και το Career, το οποίο ενσωματώνει τα περυσινά Be A Pro και Manager modes σε ένα, ενιαίο mode.
Η ενσωμάτωση αυτή επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει αν θα εμπλακεί ως παίκτης, παίκτης-προπονητής ή προπονητής. Παρά τον μεγάλο αριθμό βελτιώσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο τομέα του FIFA 10, η ανεπαρκής τεχνητή νοημοσύνη δεν επιτρέπει στο, κατά τα άλλα αξιόλογο, Career mode να αναδειχθεί όσο θα μπορούσε.
Είναι προφανές ότι το FIFA 11 είναι βελτιστοποιημένο με βάση τον δημοφιλέστερο τρόπο παιχνιδιού, τις παραδοσιακές αναμετρήσεις 1 εναντίον 1, ενάντια σε φίλους ή αντιπάλους μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών. Εκεί, η ροή του παιχνιδιού είναι ρεαλιστική και απρόβλεπτη και δεν είναι ορατό το περυσινό φαινόμενο του τεχνητού «σπρωξίματος» της μίας ομάδας, ειδικά εκείνης που σκόραρε νωρίς. Αδιαμφισβήτητα, το FIFA 11 είναι ο νικητής και της φετινής αναμέτρησης με την τελευταία έκδοση του PES, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη πλέον.
Οι αμφιβολίες εντοπίζονταν στο αν και κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την καταξιωμένη περυσινή έκδοση της σειράς. Μπορεί να μην εισάγεται αντίστοιχος αριθμός νέων ουσιαστικών χαρακτηριστικών και να μην έχουν εξαλειφθεί όλα τα αρνητικά στοιχεία, όμως οι βελτιώσεις είναι τόσες και τέτοιες, ώστε να καθιστούν το νέο FIFA πραγματικά καλύτερο από το προηγούμενο, δικαιολογώντας πλήρως την αγορά του.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το TikTok. Πληροφορίες και ιστορία