Honda NC700X

Η Honda παρουσίασε για το 2012 μια καινούργια «βάση» πάνω στην οποία έχει «χτίσει» τρεις καινούργιες μοτοσικλέτες: μία naked την NC 700S, μία αυτόματη, την Integra και μια on-off, την NV 700X. Η ιδέα είναι αρκετά έξυπνη καθώς με αυτόν τον τρόπο το κόστος μπορεί να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα το εργοστάσιο έχει καταφέρει ώστε οι τρεις αυτές εκδόσεις παρά τα κοινά βασικά τους χαρακτηριστικά να μην μοιάζουν.

Ειδικά όμως το Honda NC 700X έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να αναφερθεί πρώτο: έχει έναν πολύ έξυπνο αποθηκευτικό χώρο που χωράει full face κράνος. Με τον τρόπο, αναβάτες που καλοβλέπουν την κατηγορία των scooter επειδή έχουν χώρο για το κράνος, θα καλυφθούν πλήρως από το νέο Honda NC 700X. Ο χώρος αυτό δημιουργήθηκε επειδή ο κινητήρας της νέας μοτοσικλέτας έχει αρκετά κεκλιμένους τους κυλίνδρους του, ενώ το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από τη σέλα. Κι άλλες μάρκες μας έχουν δείξει μοντέλο μοτοσικλετών με παρόμοιους χώρους όμως τέτοιο χώρο που να χωράει (θα το πούμε άλλη μια φορά γιατί το θεωρούμε σημαντικό) full face κράνος, δεν έχουμε ξαναδεί.

Είναι αληθινό on-off;

Οι μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις του Honda NC 700X μας οδηγούν στο να κατατάξουμε τη νέα μοτοσικλέτα στις on-off μοτοσικλέτες, αν και αυτή η κατηγοριοποίηση δεν είναι απόλυτα ακριβής. Εστω κι αν όλες πλέον οι on-off μεσαίου κυβισμού έχουν ασφάλτινα κυρίως χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το NC 700X είναι ουσιαστικά μια μοτοσικλέτα δρόμου απλά με μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις (για μοτοσικλέτα δρόμου).

Έχει χυτές ζάντες με streetάδικη διάμετρο 17in, ασφάλτινα ελαστικά, μεγάλες πλαστικές επιφάνειες, μεγάλο βάρος και χαμηλό ύψος από το έδαφος. Η ίδια η Honda τη χαρακτηρίζει ως… «Adventure – commuter» όπου ο όρος adventure είναι ο πιο μοντέρνος χαρακτηρισμός για να περιγράψει αυτό που ξέραμε ως on-off. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη θα πούμε ότι συμβατικά κατατάσσουμε το Honda NC 700X στις on-off επισημαίνοντας όμως ότι ένα π.χ. Transalp έχει περισσότερες δυνατότητες σε χωματόδρομο.

Design

O on-off χαρακτήρας του μοντέλου προκύπτει κι από την ομοιότητα του σχεδιασμού της νέας μοτοσικλέτας με άλλα σύγχρονα on-off της Honda, όπως το Crossrunner (800cc) και το Crosstourer (1200cc) που περιλαμβάνει και δεύτερο φτερό (ράμφος). Πάνω στη μοτοσικλέτα κυριαρχούν οι μεγάλες πλαστικές επιφάνειες που μάλιστα καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τους σωλήνες του πλαισίου. Αν και είναι φαρδύ και «γεμάτο» στο εμπρός μέρος, η ουρά του είναι λεπτή και κομψή. Η εξάτμιση είναι ανοξείδωτη αλλά με αδιάφορο κυλινδρικό σχήμα.

Ο πίνακας οργάνων του Honda NC 700X είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός αλλά λιτός σε πληροφορίες. Εχει ενδείξεις ταχυμέτρου, στροφομέτρου (μάλλον δυσανάγνωστο), στάθμης βενζίνης ρολογιού, ολικού χιλιομετρητή και δύο οδομέτρων. Θα ήταν χρήσιμος ένας υπολογιστής ταξιδιού που δείχνει την μέση κατανάλωση και την αυτονομία της μοτοσικλέτας με το διαθέσιμο καύσιμο.

Κινητήρας

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας είναι καινούργιος, έχει χωρητικότητα 670cc, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο. Αποδίδει 51hp στις 6.250rpm. Η απόδοση της ροπής είναι στα 6,2kgm στις 4.750 rpm. Τροφοδοτείται με ψεκασμό και διαθέτει μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να τοποθετηθεί το σύστημα διπλού συμπλέκτη Dual Clutch Transmission στη μορφή που το είδαμε στο Honda Integra, και που δίνει τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής των ταχυτήτων.

Ο κινητήρας έχει πολύ ομαλή λειτουργία και αναπτύσσει την ισχύ του πολύ γραμμικά. Είναι όμως σχεδιασμένος να έχει «περιορισμένο» εύρος ισχύος σ’ αυτό που υπολόγισαν οι υπεύθυνοι της Honda ως «μέση χρήση» καθώς από έρευνές τους είδαν ότι το 90% των διαδρομών γίνεται με ταχύτητες μικρότερες των 140km/h και όχι πάνω από 6.000rpm. Ετσι λοιπόν δημιούργησαν έναν κινητήρα με κόφτη στις 6.750rpm (!) και μακριά κλιμάκωση στο κιβώτιο ώστε με έκτη σχέση να μην μπορείς να φτάσεις στον κόφτη.

Εργονομία

Η θέση οδήγησης είναι πραγματικά άνετη με τον κορμό σε όρθια στάση. Το ύψος της σέλας είναι στα 830mm κι έτσι μπορούν να πατήσουν στο έδαφος με ασφάλεια αναβάτες των περισσότερων αναστημάτων.

Σε αντίθεση με το Integra που η θέση οδήγησης θυμίζει scooter, στο NC 700X ο αναβάτης κάθεται περισσότερο μέσα στην μοτοσικλέτα με τα πόδια να ακουμπούν στα πλαστικά του ψευδορεζερβουάρ. Με τον τρόπο το σώμα μπορεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην οδήγηση και κυρίως στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Βασικό συστατικό του χαρακτήρα του Honda NC 700X είναι αυτός ο χώρος μπροστά από τον αναβάτη που χωράει κράνος. Ο χώρος αυτός ανοίγει από ξεχωριστή κλειδαριά από την οποία ανοίγει και η σέλα του συνεπιβάτη ώστε να αποκαλυφθεί η τάπα της βενζίνης. Το γεγονός ότι η τάπα είναι κατά κανόνα αθέατη έκανε τους υπεύθυνους του σχεδιασμού να πιστέψουν ότι δεν πειράζει αν βάλουν μια τάπα ίδιας ποιότητας και κόστους με παπιού. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι ένα ποιοτικότερο κομμάτι.

Αναρτήσεις – φρένα

Το τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός έχει διάμετρο καλαμιών 41mm και μεγάλη διαδρομή 153,3 χιλιοστών. Δεν διαθέτει όμως καμία απολύτως ρύθμιση. Το αμορτισέρ διαθέτει σύστημα μοχλισμού Pro Link και διαδρομή 150mm με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Οι αναρτήσεις και στα δύο άκρα είναι ρυθμισμένες να λειτουργούν ικανοποιητικά σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες, εξαντλώντας τα όρια των αποσβέσεών τους όταν ο ρυθμός είναι γρήγορος, αν και ο κινητήρας είναι απρόθυμος κατά κανόνα να ακολουθήσει.

Εφόσον ο αναβάτης περιοριστεί στο ρυθμό της χαλαρής και τουριστικής βόλτας, τότε τα πάντα λειτουργούν τέλεια. Τα φρένα είναι δυνατά και αποτελεσματικά υστερώντας μόνο κάπως σε αίσθηση από εμπρός από τον μονό δίσκο των 320mm. Είναι όμως προοδευτικά, αναμφίβολα φιλικά σε αίσθηση και εφόσον ελέγχονται από σύστημα Combined ABS που επιμερίζει την ισχύ πέδησης στον εμπρός και πίσω τροχό και ελέγχει το μπλοκάρισμα των τροχών, ο αναβάτης μπορεί να πιέσει και παραπάνω από όσο πρέπει το φρένο χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πρόσφυση των τροχών.

Δοκιμή στο δρόμο

Η συμπεριφορά του Honda NC 700X στο δρόμο χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ευκολία των χειρισμών. Σε συνθήκες πόλης μπορεί να ελιχθεί με ευκολία χάρη στο εξαίρετο τράβηγμα του πολύ ελαστικού κινητήρα και στο μεγάλο κόψιμο του τιμονιού. Οι μανούβρες γίνονται αρκετά εύκολα, παρά το μεγάλο βάρος της μοτοσικλέτας (218kg η έκδοση με C-ABS που οδηγήσαμε) χάρη κυρίως στην καλοσχεδιασμένη θέση οδήγησης, ενώ και οι ελιγμοί ανάμεσα από τα αυτοκίνητα είναι αρκετά εύκολη υπόθεση ώστε να δικαιολογεί η νέα μοτοσικλέτα το χαρακτηρισμό του εργοστασίου “commuter”.

Βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του κινητήρα είναι ότι η κόκκινη περιοχή του στροφομέτρου ξεκινά αρκετά νωρίς, στις μόλις 6.500rpm, καθώς είναι ρυθμισμένος για να λειτουργεί εξαίρετα (δηλαδή πολύ ομαλά) στις χαμηλές και μεσαίες στροφές που απαιτούν οι συνθήκες της πόλης. Αυτό όμως σημαίνει ότι στις αλλαγές ταχυτήτων στον ανοιχτό δρόμο ή στα προσπεράσματα ο κινητήρας θα χτυπάει συχνά στον κόφτη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Ένας αρχάριος αναβάτης ή ένας αναβάτης που δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη με τη μοτοσικλέτα του δεν θα το διαπιστώσει αμέσως. Με την πάροδο του χρόνου όμως καθώς η αυτοπεποίθηση του αναβάτη θα αυξάνεται και θα ανοίγει το γκάζι όλο και πιο πολύ, τότε θα χτυπάει στον κόφτη όλο και πιο πολύ.

Οι αναρτήσεις του έχουν μαλακή ρύθμιση, αλλά αρκετά καλές αποσβέσεις με δεδομένες τις δυνατότητες και τη χρήση της μοτοσικλέτας. Η αίσθησή του εμπρός μέρους είναι περιορισμένη λόγω της μαλακής ρύθμισης και της αργής γεωμετρίας, η μοτοσικλέτα όμως είναι σταθερή σε όλες τις συνθήκες. Τα ασφάλτινα ελαστικά Metzeler Roadtec Z8 και οι χυτές 17άρες ζάντες αφήνουν πολύ περιορισμένα περιθώρια χρήσης της μοτοσικλέτας πέρα από την άσφαλτο.

Η προστασία από τον αέρα είναι καλή στις χαμηλές ταχύτητες, πάνω από τα 120km/h όμως το μικρό ζελατινάκι δεν αρκεί για να κρατήσει την πίεση του αέρα από τον κορμό και τους ώμους του αναβάτη. Το ζελατινάκι πάντως είναι ρυθμιζόμενο ως προς το ύψος, χρειάζεται όμως εργαλεία.

Ωραία αίσθηση δίνει το νέο Honda NC 700X στις στροφές και εφόσον αυτές είναι αργές και δεν απαιτούν στροφάρισμα του κινητήρα, μπορεί να γίνει και πολύ διασκεδαστικό, επειδή η συμπεριφορά της είναι ουδέτερη και αρκετά ισορροπημένη, έχει καλό κράτημα και ωραίο τράβηγμα για να βγει από τις στροφές. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μαλακό στη λειτουργία και αρκετά σαφές. Η κλιμάκωσή του είναι τέτοια ώστε να μην ευνοεί τη λειτουργία του κινητήρα στις υψηλές στροφές.

Παρατηρώντας το στροφόμετρο βλέπει κανείς ότι οι σχέσεις «γεμίζουν» στις 6.000rpm (θυμίζουμε ότι το κόκκινο είναι στις 6.500rpm) με φυσιολογική χρήση, οπότε και ο αναβάτης κάνει το ανέβασμα στην επόμενη σχέση. Όπως είπαμε και πριν οποιαδήποτε απόπειρα να πάει ο αναβάτης γρηγορότερα θα τερματιστεί από τον κόφτη που επεμβαίνει λίγο αργότερα.

Η έκτη σχέση είναι μακριά με αποτέλεσμα με το που θα την κουμπώσει ο αναβάτης, ακόμη κι αν έχει επιμείνει στην 5η ώστε να φτάσει στον κόφτη ή κοντά σε αυτόν, θα δει τις στροφές να πέφτουν στις 5.000rpm. Θα χρειαστεί μεγάλη επιμονή για να ανέβουν από εκεί και πέρα οι στροφές, οπότε η μοτοσικλέτα θα φτάσει την τελική της ταχύτητα στα 185km/h στο ταχύμετρο περίπου (170km/h πραγματικά).

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ρύθμισης αυτής του κινητήρα είναι ότι κρατά την κατανάλωση χαμηλά! Η μέση κατανάλωση στο διάστημα που είχαμε το Honda NC 700X για δοκιμή ήταν στα 4lt/100km, μια κατανάλωση που παραπέμπει σε μονοκύλινδρο 250άρι περισσότερο παρά σε δικύλινδρο 700άρι!

Τα φρένα έχουν πολύ καλή απόδοση με πολύ δυνατό δάγκωμα εφόσον πιεστούν δυνατά. Φρενάροντας προοδευτικά η αίσθηση από εμπρός δεν είναι και τόσο καλή, όσο αυξάνεται η δύναμη στη μανέτα όμως γίνεται καλύτερη. Φόβος για μπλοκάρισμα δεν υπάρχει λόγω του εξαιρετικού συστήματος Combined ABS που διαμοιράζει επίσης την ισχύ του φρεναρίσματος στον εμπρός και πίσω τροχό επιτυγχάνοντας πραγματικά ιδανικό φρενάρισμα.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, εφόσον ο αναβάτης κινείται με μέσο ρυθμό 150km/h θα διαπιστώσει ότι είναι το Honda NC 700X μια ευχάριστη και διασκεδαστική μοτοσικλέτα με την οποία θα μπορέσει να κάνει και τουρισμό μεσαίων ή και μεγάλων αποστάσεων. Μπορούμε δηλαδή χωρίς ενδοιασμό να πούμε ότι οι σχεδιαστές της Honda πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν.

Adventure Commuter

Ο χαρακτηρισμός που έδωσε η ίδια η Honda στη μοτοσικλέτα της είναι το κλειδί για την κατανόηση της αποστολής της μοτοσικλέτας. Είναι περισσότερο μια καθημερινής χρήσης μοτοσικλέτα με δυνατότητα σύντομων εξορμήσεων, αφήνοντας τις μεγαλύτερες τουριστικές διαδρομές για εκείνες τις λίγες ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών. Ως μοτοσικλέτα πόλης είναι καταπληκτική και όλα πάνω της λειτουργούν ωραία.

To νέο Honda NC 700X είναι πραγματικά μια μοτοσικλέτα που ταιριάζει γάντι στην καθημερινή αστική πραγματικότητα όπου οι σχεδιαστές του έχουν υπολογίσει ότι θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και γι’ αυτό της χάρισαν αυτόν τον ωραίο χώρο για το κράνος, που από μόνος του αποτελεί «λόγο αγοράς». Ο κινητήρας του είναι ωραία ρυθμισμένος για τις χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες αλλά δεν προσφέρει απολύτως τίποτε περισσότερο, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις,

Για εκείνον που δεν αναζητά τα περισσότερα χιλιόμετρα ή την περισσότερη δύναμη, αυτή η μοτοσικλέτα είναι ιδανική και προσφέρεται μάλιστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. Με επιβάρυνση της τάξης των €1000 διατίθεται και η έκδοση με το DTC που (όπως το είδαμε στο Honda Integra) έχει τέτοια ρύθμιση ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί πιο σωστά τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα. Ήδη πάντως η υποδοχή της μοτοσικλέτας από το ελληνικό κοινό είναι πολύ καλή, πράγμα που δείχνει έμπρακτα ότι το νέο Honda NC 700X καλύπτει πραγματικές ανάγκες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166