ΑρχικήΟχήματαHyundai Sonata vs Kia Magentis Σύγκριση

Hyundai Sonata vs Kia Magentis Σύγκριση

Με σταδιακά βήματα εξέλιξης, οι Κορεάτες έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν πολύ καλά αυτοκίνητα και δη σε σοκαριστικές τιμές, χωρίς μάλιστα αυτό να συνεπάγεται εκπτώσεις στην ποιότητα ή την ασφάλεια. Κλασικό παράδειγμα των προαναφερθέντων είναι οι περιπτώσεις των Hyundai Sonata και Κia Magentis, τα οποία έχουν το μέγεθος και τις ανέσεις της μεγάλης κατηγορίας, αλλά κοστίζουν σχεδόν όσο ένα πολύ καλά εξοπλισμένο μεσαίο αυτοκίνητο.

Ανοιχτό μέτωπο

Η επιστροφή της Hyundai στην κατηγορία έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το νέο Hyundai Sonata κυκλοφορεί ήδη, ελπίζοντας να πείσει περισσότερο από τους προκατόχους του. Εντυπωσιακό σε διαστάσεις, τοποθετείται πάνω απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε μέχρι σήμερα “μεσαίο”, γεγονός που του δίνει ένα σημαντικό πλεονεκτήματα και σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους εσωτερικούς χώρους.

Η σχεδίασή του είναι προσεγμένη και δεν απέχει από τα -απαιτητικά- ευρωπαϊκά γούστα. Σίγουρα, δεν αποτελεί έργο τέχνης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Οι μεγάλες, “καθαρές” επιφάνειες είναι εκείνες που κυριαρχούν, με τα ευμεγέθη φωτιστικά σώματα να ξεχωρίζουν στο μπροστινό και πίσω τμήμα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό. Λιτό, εργονομικό και ιδιαίτερα λειτουργικό, με μια σειρά από εύκολα προσβάσιμες υποδοχές για μικροαντικείμενα, κινείται στα επίπεδα που μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία. Αν και τα υλικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αδιάφορα, η συνολική αίσθηση που αποκομίζει κάποιος δεν είναι ανάλογη ευρωπαϊκών και ιαπωνικών προτάσεων του ανταγωνισμού.

Πάνω κάτω, στα ίδια σχόλια θα προβεί κανείς και για το Κίa Magentis. Σχεδιαστικά, η Kia κράτησε χαμηλό προφίλ στο Magentis. Σοβαρό και κλασικό, χωρίς εξάρσεις, αλλά και χωρίς σχεδιαστικές παραφωνίες, αποτελεί μια τυπική οικογενειακή πρόταση. Η ίδια λογική σχεδίασης επεκτείνεται και στο εσωτερικό, με τα μετριοπαθή υλικά να την καθορίζουν. Η εικόνα, από πλευράς συναρμογής, είναι καλή, χωρίς άγριες επιφάνειες από πρόχειρα κοψίματα. Η κονσόλα δείχνει λιτή, υπάρχουν όμως πολλές θήκες για μικροαντικείμενα, φανερές και κρυφές.

Τα καθίσματα υποστηρίζουν καλά, αν και είναι κάπως ρηχά, τα δέρματα είναι καλοραμμένα, το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος και απόσταση (στην έκδοση Full), ενώ, όπως και στο Sonata, η εργονομία είναι προσεγμένη. Η αλήθεια είναι πάντως πως, και εδώ, το εσωτερικό δεν σου επιτρέπει να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο ασιατικής προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο αυτοκίνητα, ακόμα και στις βασικές τους εκδόσεις (24.990 για το Sonata και 21.490 ευρώ για το Magentis), διαθέτουν ικανοποιητικότατους εξοπλισμούς άνεσης και ασφάλειας, ενώ οι πιο ακριβές τους εκδόσεις (Full) διαθέτουν κυριολεκτικά τα πάντα.

Ο χορός των χώρων

Με 4,8 μέτρα μήκος και μεταξόνιο που ξεπερνά τα 2,7, η μπερλίνα της Hyundai είναι ο ορισμός της ευρυχωρίας. Η καμπίνα των επιβατών εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις της, με αποτέλεσμα να μη δυσκολεύονται να φιλοξενηθούν σ’ αυτήν ακόμα και 5 ενήλικες. Ο χώρος για τα πόδια των μπροστινών και πίσω επιβατών είναι άκρως ικανοποιητικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει περιοριστεί αυτός που αντιστοιχεί στις αποσκευές.

Αντίθετα, μάλιστα, με χώρο αποσκευών 523 λίτρων, το νέο Hyundai Sonata δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια σύγκρισης με τα υπόλοιπα “μεσαία” της ελληνικής αγοράς. Φυσικά δεν λείπει και η δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης των πίσω καθισμάτων.

Ούτε όμως το Magentis υστερεί σε χώρους. Απεναντίας, ακόμα και 5 ενήλικες θα βολευτούν σχεδόν, όπως και στο Sonata, ωστόσο ο χώρος αποσκευών είναι μικρότερος και η χωρητικότητά του φτάνει τα 420 λίτρα. Φυσικά υπάρχει και εδώ δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης των πίσω καθισμάτων.

Κυβικά για το λαό

Το Hyundai Sonata διαθέτει έναν νέο τετρακύλινδρο κινητήρα 2,4 λίτρων με 161 ίππους και 22,3 χλγμ., χάρη στον οποίο καταφέρνει και κινείται με άνεση. Ο κινητήρας είναι γραμμικός, ιδιαίτερα ελαστικός, αν και η χροιά του στις υψηλές στροφές είναι κάπως άγρια. Πάντως οι επιδόσεις του είναι αξιόλογες και τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 8,9 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα είναι 212 χλμ./ώρα.

Η μέση κατανάλωση πάντως είναι μόλις 8,5 λίτρα/100 χλμ. Από την άλλη, το πεντάρι κιβώτιο, παρά την αραιή του κλιμάκωση, εκπλήσσει με την ακρίβεια του επιλογέα. Το αναβαθμισμένο τεχνολογικό προφίλ του Hyundai Sonata επιβεβαιώνεται και από τον πίσω άξονα με πολλαπλούς συνδέσμους.

Αυτό μεταφράζεται σε χαρακτηριστικά όπως η άνεση, η ασφαλής οδική συμπεριφορά και τα υψηλότερα όρια πρόσφυσης. Ο οδηγός δεν πρόκειται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, ακόμα και όταν το παρακάνει, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και τις δικές του. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και το απενεργοποιούμενο ESP, το οποίο και αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Κατά τα άλλα οι ανωμαλίες του οδοστρώματος απορροφώνται με αποτελεσματικό τρόπο και το γενικότερο στήσιμο της ανάρτησης δίνει την αίσθηση ότι είναι προσανατολισμένο στην άνεση. Λείπουν οι υπερβολικές κλίσεις και τα έντονα φαινόμενα υποστροφής, αν και σε γρήγορους ρυθμούς η μέτρια αίσθηση του υδραυλικά υποβοηθούμενου τιμονιού δεν παρέχει την απαιτούμενη “πληροφόρηση” και δεν εμπνέει. Ικανοποιητικό, τέλος, σε απόδοση είναι και το σύστημα πέδησης, το οποίο αποτελείται από τέσσερις δίσκους, με τους μπροστινούς να είναι αεριζόμενοι.

O κινητήρας του Magentis είναι 2λιτρος της… Hyundai, αποδίδει 145 ίππους και 19,2 χλγμ. ροπής και διαθέτει συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό βαλβίδων (CVVT) στην εισαγωγή. Η ροπή εμφανίζεται ψηλά, το CVVT, όμως, δουλεύει καλά και έτσι το μοτέρ είναι ελαστικό και κινεί άνετα το αμάξωμα, ακόμη και με μια ταχύτητα πάνω μέσα στην πόλη. Αποδίδει μέχρι τον κόφτη γραμμικά, με εμφανές φόρτε προς τις ψηλές στροφές.

Οι επιδόσεις δεν συγκρίνονται με εκείνες του Sonata. Έτσι τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,2 δευτ., ενώ η τελική είναι 208 χλμ./ώρα. Η Kia επιμένει πως η πλατφόρμα του Magentis δεν είναι ίδια με του Hyundai Sonata και προς αυτό συνηγορεί και η διαφορετική εμπρός ανάρτηση με γόνατα Μακ Φέρσον (έναντι διπλών ψαλιδιών του Hyundai).

Η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, πάντως, λειτουργεί πολύ καλά στους ελληνικούς δρόμους, αν και θορυβεί αρκετά. Πάντως το αυτοκίνητο ταξιδεύει άνετα, ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες χωρίς να “πλέει”. Στα κλειστά κομμάτια οι κλίσεις παραμένουν αποδεκτές και δεν τρομάζουν, ωστόσο το Magentis δεν είναι οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο. Αυτό φαίνεται από τη λαστιχένια αίσθηση του τιμονιού, το χαλαρό επιλογέα και τη γρήγορη υποστροφή. Πάντως το ESP δεν φαίνεται απαραίτητο και δεν θα λείψει από τη βασική έκδοση. Οι συμβιβασμοί που έχει κάνει η Kia στο Magentis δεν είναι σημαντικοί.

Σε τελική ανάλυση

Όπως και να έχει, τόσο το Hyundai Sonata όσο και το Kia Magentis είναι τίμιες προτάσεις, που προσφέρουν ανέσεις και χώρους μεγάλου αυτοκινήτου σε τιμές μικρότερων κατηγοριών. Διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε μια πετυχημένη εμπορική πορεία σε μια ιδιαιίτερη αγορά όπως η ελληνική. Η Sonata πάντως είναι μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση και αυτό αντισταθμίζει τη λίγο μεγαλύτερη τιμή της. Βέβαια, ο κινητήρας των 2,4 λίτρων συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος χρήσης…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166