Η επιχειρηματικότητα συμβαδίζει με τον προσδιορισμό των αναγκών

Η επιχειρηματικότητα συμβαδίζει με τον προσδιορισμό των αναγκών

Η επιχειρηματικότητα συμβαδίζει με τον προσδιορισμό των αναγκών.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εναρμονιστούν με τις ανάγκες της εποχής που διανύουμε, με την προοπτική να οδεύσουν σε ένα μονοπάτι που θα γεννήσει νέες ευκαιρίες, και κατά συνέπεια όλοι οι κόποι που έχουν καταβάλει να πιάσουν τόπο.

Στη σημερινή Ελλάδα που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, δεν συγχωρείται η αμέλεια και ο ωχαδερφισμός, προφανώς γιατί ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και κανένας από τους αντιπάλους δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την προνομιακή του θέση σε έναν άλλο, επειδή τυγχάνει να είναι καλό παιδί. Τέτοιου είδους ουτοπικά σενάρια είναι ο πρόδρομος της καταστροφής.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα στοιχείο που το κατέχουν ελάχιστα άτομα, και όποιος έχει την ικανότητα να βλέπει μακριά, θα είναι και εκείνος που θα ξεχωρίσει από την μάζα.

Πώς να καθορίσουμε τον προσδιορισμό των αναγκών στην επιχειρηματικότητα

Ανεξάρτητα από τον τομέα που δραστηριοποιείστε σαν επιχείρηση και επιχειρηματίας, οι κοινές αξίες, οι προτεραιότητες και οι ανάγκες είναι λίγο-πολύ ίδιες για όλους, όμως οι πρωτοπόροι στην αγορά εφαρμόζουν έξυπνες μεθοδολογίες που δεν εφαρμόζονται συνήθως από τους υπόλοιπους. Ο λόγος είναι πολύ απλός, προφανώς γιατί λείπει η διορατικότητα και οι πόροι, είτε ανθρώπινοι, είτε οικονομικοί.

Ωστόσο ακόμα και αν υπάρχουν αρκετά χρήματα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα επέλθει και η επιτυχία, διότι χρειάζεται σωστή οργάνωση, κατανόηση των αναγκών, ανοιχτό μυαλό και μεθοδικότητα. Ακόμη κι αν λείπει η ικανότητα από τους επιχειρηματίες, αν υπάρχουν τα προαναφερόμενα στοιχεία, μετριάζεται ο κίνδυνος της αποτυχίας.

Εδώ το κλειδί είναι η επιχειρηματική ευφυΐα, δηλαδή να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία, και να βελτιωθείτε σε όσους τομείς μειονεκτείτε, όμως αυτή η διαδικασία μόνο εύκολη δεν θεωρείται, επειδή πολύ απλά χρειάζεται έρευνα σε βάθος, και αρκετές φορές είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που φαντάζει αποτρεπτική για τους περισσότερους. Σε περίπτωση που δεν έχετε την ικανότητα να ανταπεξέλθετε σε αυτό το δύσκολο καθήκον, καλό θα ήταν να προσλάβετε ένα εξειδικευμένο επαγγελματία για να σας συμβουλέψει στα επόμενα σας βήματα.

Διορατικότητα

Σίγουρα κάποιοι από εμάς έχουμε συναντήσει ένα αυτοδημιούργητο άτομο που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή, όμως από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζουμε το μυστικό της επιτυχίας που τον οδήγησε σε αυτό το κατόρθωμα, παρά μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για τα πεπραγμένα τους.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι προσωπικότητες έχουν την διορατικότητα να προβλέπουν τα μελλούμενα και να τα αντιμετωπίζουν με τόλμη τα εμπόδια, χωρίς να υπολογίζουν οποιοδήποτε κόστος.

Ωστόσο ένας παράγοντας που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος είναι η σωστή κρίση των ανώτατων στελεχών μιας επιχείρησης. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με γνώμονα την μακροπρόθεσμη επιβίωση, εν ολίγοις πρέπει να ακολουθήσετε τον δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο που τείνει να έχει ιδιαίτερη πέραση από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών, άλλωστε και για αυτό το λόγο λίγοι καταφέρνουν να επιβιώσουν σε αυτήν την λαίλαπα της αγοράς.

Σκληρή δουλειά

Δυστυχώς η σκληρή δουλειά είναι μονόδρομος και συνάμα το απαραίτητο συστατικό για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, όποιος πιστεύει το αντίθετο, μάλλον πλανιέται πλάνην οικτρά. Κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους επενδύοντας τα όνειρα, τα χρήματα και τους κοπούς στην επιχείρηση τους, για να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά, έτσι βάσει λογικής έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αγγίξουν εκείνα που μοιάζουν αδιανόητα για τους απλούς ανθρώπους.

Ποτέ μην το βάζετε κάτω, ακόμη και αν έχετε καταβληθεί σωματικά με τα διπλά οκτάωρα εργασίας που εκτελείται σε καθημερινή βάση, προφανώς για τον εαυτό σας τρέχετε, οπότε το κίνητρο είναι μεγαλύτερο, απ΄ό,τι αν θα δουλεύατε σε μία ξένη δουλειά.

Μην σας πτοούν τα πρώτα αρνητικά βήματα της επιχείρησης σας

Μην αγνοείτε το γεγονός πως όλες οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες τα πρώτα ένα – δύο χρόνια γνωρίζουν οικονομικές ζημιές ή ελάχιστα κέρδη, και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να επέλθει κερδοφορία, αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να έχετε στην άκρη κάποια οικονομικά κεφάλαια για να πληρώσετε τα τρέχοντα χρέη που θα προκύψουν στις δύσκολες στιγμές, αν αμελήσετε ετούτο το γεγονός πολύ πιθανόν να βρεθείτε εξαπίνης και αδικαιολόγητα να απορείτε πως βρεθήκατε σε αυτό το αδιέξοδο.

Κάθε καινούργιο ξεκίνημα προϋποθέτει και άφθονες εκπλήξεις, συνήθως αρνητικές, και είναι το στοιχείο που καταβάλλει την επιχειρηματικότητα απανταχού της γαίας, άλλωστε όπως λέει η παροιμία “Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”.

Τόλμη

Μη φοβάστε να πάρετε τολμηρές αποφάσεις, ανοιχτείτε και προσπαθήστε να υιοθετήσετε καινούργιες ιδέες και μία διαφορετική νοοτροπία, αναμφισβήτητα η εύκολη οδός έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από εφήμερες επιτυχίες που απλά χρυσώνουν το χάπι, αλλά επί της ουσίας δεν συνεισφέρουν τίποτα στο έργο που θέλετε να φέρετε εις πέρας.

Αν παρατηρήσετε πως κινούνται οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες τον κόσμο, θα διαπιστώσετε πως ορισμένοι εξ αυτών είναι αυταρχικά άτομα, με ιδιαίτερη προσωπικότητα και περίεργες ιδέες. Πολλοί μάλιστα δεν συμβιβάζονται με αυτά που θα τους φέρει τύχη, διότι εκτιμούν πως η τύχη είναι μόνο για τους τεμπέληδες (μία άποψη που σηκώνει μεγάλη συζήτηση).

Δικτυωθείτε

Η δικτύωση στην επιχειρηματικότητα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που αν το χειριστείς σωστά θα προκύψουν τεράστια οφέλη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επίσης η συγκεκριμένη τακτική δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αποκτήσουν συμμάχους που πολύ πιθανόν να αποδεχθούν στήριγμα στις μελλοντικές στραβοτιμονιές.

Επιπλέον η κοινωνική συναναστροφή με άλλους επιχειρηματίες δίνει την ευκαιρία να γεννηθούν κοινοπραξίες, δηλαδή είναι μία κατάσταση Win-Win που στην πραγματικότητα όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή την διαδικασία, εξαρτάται βέβαια από τον χειρισμό των καταστάσεων.

Η παρούσα μεθοδολογία σας δίνει το πλεονέκτημα να συζητάτε με άτομα που είναι ψημένα στο χώρο της επιχειρηματικότητας, και κατά συνέπεια να συζητάτε μαζί τους για τα τεκταινόμενα του τομέα σας, έτσι θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά. Αν έχετε αναπτύξει καλές σχέσεις με εξέχοντες επιχειρηματίες θα μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε συμβουλές που ίσως να αποδειχθούν πολύτιμες για πράγματα που φαντάζουν ως ένα τεράστιο εμπόδιο.

Εύρεση χρηματοδότησης

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα, τη σήμερον ημέρα η εύρεση χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, επειδή πολύ απλά υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, και κανένας σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει τα χρήματα του σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις που ενέχουν τεράστιο κίνδυνο.

Οπότε αν σκέφτεστε να βρείτε οικονομικά κεφάλαια για να αναπτύξετε τις δραστηριότητες σας, μάλλον θα ταλαιπωρηθείτε στο έπακρο. Μία από τις συνηθισμένες λύσεις αναφορικά με αυτό το ζήτημα είναι τα δάνεια από τις τράπεζες, και τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο στην Ελλάδα οι τράπεζες τείνουν να δανείζουν χρήματα μόνο σε φερέγγυα άτομα που είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στο ακέραιο, δηλαδή μόνο σε ελάχιστους, παρόλα αυτά εάν καταφέρετε να τους πείσετε θα επρόκειτο για ένα σημαντικό κατόρθωμα που θα σας δώσει το έναυσμα να ανοίξετε τα φτερά σας προς νέους ορίζοντες επενδύοντας σε πράγματα που κατά την κρίση σας αξίζει το ρίσκο.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να πείσετε τους συγγενείς ή τους φίλους να επενδύσουν στο όραμα σας, και για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρέπει να τους δώσετε κάποιο κίνητρο, κι αν χρειαστεί να τους κάνετε συνεταίρους ή να τους δώσετε κάποιο μικρό ποσοστό από την επιχείρησή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας