Η Ford θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη έως το 2020

Η Ford θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη έως το 2020

Η Ford ανακοίνωσε ό,τι σκοπεύει να απολύσει 12.000 εργαζόμενους από τα εργοστάσια της στην Ευρώπη έως το 2020. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα κλείσει τα εργοστάσια της που βρίσκονται στη Ουαλία, τη Γαλλία και τρία στη, Ρωσία όπως και το γνωστό σλοβακικό εργοστάσιο που φέρει την ονομασία Magna.

Οι 12.000 εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της, όπου συνολικά εργάζονται για αυτήν την εταιρεία περίπου 65.000 άτομα. Ωστόσο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, στην πραγματικότητα, 50.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στα εργοστάσια της Ford, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό ανήκει σε κοινοπραξίες της εταιρείας.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ό,τι πλέον ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μεταλλαχθεί και μετεξελιχθεί, αφού πλέον μπαίνουν στην άκρη τα συμβατικά αυτοκίνητα που φέρνουν τιμή τυράς εσωτερικής καύσης και είναι ρυπογόνα για το περιβάλλον, και έρχονται στο προσκήνιο, τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, τα αυτόνομα οχήματα που κινούνται χωρίς την παρέμβαση του οδηγού, τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο κ.λπ.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αναταραχή που υπάρχει στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα κατά το τελευταίο έτος – από τον Brexit μέχρι τους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ με το Μεξικό και την Κίνα – ανάγκασε τις εταιρείες αυτοκινήτων να επαναξιολογήσουν τις σειρές προϊόντων και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αφού αδιαμφισβήτητα προμηνύονται κακά μαντάτα, και εκτιμάται πως η αγορά των αυτοκινήτων θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα από αυτές τις ιδιομορφίες και ιδιοτροπίες.

Επιπρόσθετα αξίζει να επισημάνουμε πως μέσα σε αυτήν τον κακό χαμό που γίνεται στο χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, και τα δραστικά μέτρα που λαμβάνονται από τις εταιρείες με τις απολύσεις των εργαζομένων ούτως ώστε να εξαλειφθούν ή να μετριαστούν οι οικονομικές ζημιές στο ελάχιστο, θα δούμε στο μέλλον πώς θα υπάρξουν τεράστιες συμφωνίες μεταξύ αυτών των εταιρειών, όπως επίσης και σημαντικές εξαγορές, κάτι που αντικειμενικά είναι μονόδρομος για την επιβίωση ορισμένων εταιρειών.